Konsta Helenius jäi ulkopuolelle – näin Jukka Jalonen avasi Leijonien suunnitelmia MM-avauksen alla

Leijonien MM-avauksen kokoonpanosta saatiin osviittaa keskiviikkona Prahassa, kun kisajoukkue veti ensimmäiset ohjatut jääharjoituksensa.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat 10.-26.5.2024

Suomi–Tanska ma 20.5. klo 21.20. Studio käyntiin jo klo 20.30!

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla. MTV Katsomossa ottelut maksullisilla tilauksilla. Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla.

Leijonien ketjujen puolella nähtiin pieni yllätys, kun HIFK-hyökkääjä Juha Jääskä laitettiin kahden NHL-kasvon Mikael Granlundin (San Jose Sharks) ja Valtteri Puustisen (Pittsburgh Penguins) rinnalle.

Suomen joukkueen superlupaus, vasta 17-vuotias Konsta Helenius jäi alkumetreillä ylimääräiseksi hyökkääjäksi.

– Paljon mietimme asioita niin, että saisimme homman rullaamaan. Nyt lähdetään ensimmäiseen peliin noilla kokoonpanoilla. Yleensä se menee niin, että muutoksia tulee avauspelin jälkeen. Jos niitä ei tule, niin katsotaan sitten seuraavan pelin jälkeen. Tarkkaan tietenkin mietitään ja pohditaan, Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen sanoi ratkaisuista MTV Urheilulle Prahassa.

Leijonien tämän kevään MM-kisajoukkueessa nähdään peräti kymmenen ensikertalaista. Näitä esiintyy erityisesti hyökkäyksessä, missä Heleniuksen lisäksi MM-kisadebyyttiään odottelevat Jääskä, Patrik Puistola (Jukurit), Oliver Kapanen (KalPa) ja Arttu Hyry (Kärpät).

– Joka vuosi tulee aina vähän erilaisia pelaajia mukaan. Nyt muutama kokenut on jäänyt pois. Tänä vuonna muuta on sattumoisin puhjennut kukkaan – Liigassa lähinnä. Meillä on Hyryä, Kapasta ja Heleniusta – kaikki ovat nuoria, rightin puolen keskushyökkääjiä, joita ei ole hirveästi liikkeellä oikein missään. Tuo on tietty etu aloituksissa. Jos miettii vaikka edellistä peliä Ruotsia vastaan, joilla oli vahva joukkue jalkeilla, otimme 70 prosenttia aloituksista meille. Tuo on ihan vaan esimerkki siitä, että meillä on tullut nuoria kavereita nyt pinnalle vähän samaan aikaan, Jalonen perkaa.

Juttu jatkuu kuvan ja videoiden alla.

Mikael Granlund: "Leijonien ilmapiiriin aina helppo tulla" 2:42
Mikael Granlund: "Leijonien ilmapiiriin aina helppo tulla"

Mikko Lehtonen hyppäsi lennosta Leijonien matkaan: "Tuore ja freesi joukkue" 2:13
Mikko Lehtonen hyppäsi lennosta Leijonien matkaan: "Tuore ja freesi joukkue"

Leijonien yllättäjä Oliver Kapanen: "Sain paikan näyttää, nyt olen täällä" 3:01
Oliver Kapanen: "Sain paikan ja nyt ollaan täällä"

Vakuuttava saldo

Perjantaina alkavat MM-kisat ovat tällä erää Jaloselle viimeiset Leijonien päävalmentajana. Jalosen mukaan hän ei ole tuntenut vielä haikeutta, vaikka tilanne on tullut hänelle ajoittain mieleen.

– Pitää vain yrittää nauttia hetkestä. Treeni, palaveri ja päivä kerrallaan. Kyllähän tuossa tuli hyvä fiilis, kun näki lopullisen joukkueen kentällä. Näki, että on taas menty pykälä eteenpäin joukkueen tason ja laadun suhteen. Uskomme vahvasti siihen, että meitä on edelleen aika vaikea voittaa, Jalonen miettii.

Leijonat on pelannut hyvin lupaavasti MM-kisojen alla. Suomen saldo valmistavista peleistä oli vakuuttava: yhdeksän peliä ja vain yksi tappio.

Leijonat voitti muun muassa viime viikonloppuna pelatun Tshekin EHT-turnauksen, missä se ei kärsinyt yhden yhtään tappiota. Jalkoihin jäivät sekä Tshekki, Sveitsi että Ruotsi.

– Nuo ovat kuitenkin ihan Euroopan parhaita joukkueita – mitaliehdokkaita MM-kisoissa. Tiukkoja pelejä nuo ovat kaikki pääosin olleet. Olemme pystyneet ne jotenkin kääntämään voitoiksi. Onhan siinä iso ero, että voitatko maalilla vai häviätkö. Meillä on vahva usko siihen, että vaikka olemme kovissa paikoissa jatkossakin, niin pystymme silti takaa-ajoasemasta nousemaan tasoihin ja voittamaan pelejä. Pitää vain olla kärsivällinen ja uskoa omaan juttuun. Emme ole tietenkään voittaneet noilla vielä ketään, mutta ehdottomasti mieluimmin näin kuin niin, että olisimme hävinneet enemmän pelejä. Ei tuo mitään takaa, mutta kyllä tuo antaa paremman mahdollisuuden voittaa pelejä. Tiedämme, mitä osaamme, eikä tässä tarvitse hirveästi muuttaa mitään, Leijonien päävalmentaja Jalonen miettii.

Leijonat avaa omalta osaltaan MM-turnauksen perjantaina, jolloin vastaan asettuu isäntämaa Tshekki.

– Tupa täynnä, meteliä riittää ja kotijoukkueella kovat paineet. Kiva katsoa, että miten homma lähtee liikkeelle. Tiukka peli tuosta tulee, enkä usko, että tuohon on mitään selkeää ennakkosuosikkia. Aika samalta viivalta lähdetään, Jalonen ennakoi, lisäten perään:

– Uskon, että tasakentällisin vedetään aika tasan tuo peli. Olisihan se kiva voittaa, mutta ei tuosta avauspelistä kannata liian isoa numeroa tehdä.

Leijonien ja Tshekin ottelu alkaa Suomen aikaan kello 21.20.

Lue myös:

    Uusimmat