Onko WhatsAppin profiilikuvasi kukka tai lemmikki? Tutkimus havaitsi taustalla ikävän syyn

Kehopositiivisuus ei mallibisnekseen yllä – mallimaailman konkari kertoo, miksi malleilta vaaditaan yhä hyvin hoikkaa vartaloa 6:41
KATSO MYÖS: Kehopositiivisuus ei mallibisnekseen yllä – mallimaailman konkari kertoo, miksi malleilta vaaditaan yhä hyvin hoikkaa vartaloa.

Mitä enemmän painoa henkilöllä on, sitä todennäköisemmin hän tutkimuksen mukaan käyttää WhatsAppissa kuvaa, jossa ei näytä kehoaan.

WhatsAppin profiilikuva saattaa kertoa jotakin käyttäjän painosta. Erikoiseen tulokseen päätyivät tutkijat, jotka esittelivät tuloksiaan italialaisessa European Congress on Obesity -konferenssissa.

Tutkimusta tehneen Antonella Franceschellin mukaan WhatsApp-kuvassa näkyvä lemmikki, maisema, kukka tai piirroshahmo saattaa kertoa kehodysmorfiasta.

Kehodysmorfian vuoksi oma keho voi aiheuttaa vaikeita ahdistuksen tai häpeän tunteita. Keho aiheuttaa kielteisiä ajatuksia ja negatiivisia tunteita sekä erilaisia pakottavia toimintoja; se voi tuntua vialliselta, vääränlaiselta ja ei-hyväksyttävältä. 

Kohtuuttomiin mittoihin paisuva huoli saattaa korostua sosiaalisessa mediassa ja muissa yhteyksissä, joissa usein epärealistisia kauneusihanteita jaetaan. 

Niin sanottu normaali painoindeksi on välillä 18,5–25. Väli 30–35 merkitsee merkittävää lihavuutta.

Franceschelli tiimeineen tutki WhatsApp-sovelluksessa käytettäviä profiilikuvia henkilöillä, jotka ovat liikalihavia. Mukana oli 49 naista ja kymmenen miestä, joiden painoindeksi oli keskimäärin 32. Jokainen näytti tutkijoille yhden profiilikuvansa. 

Kuvien sisältöä verrattiin kehodysmorfian aiheuttamiin käytösmalleihin.

Osa käytti kasvokuvaa, jossa kasvot kuitenkin oli peitetty

90 prosenttia naisista ja 86 prosenttia miehistä valitsi kuvan, joka ei näyttänyt heidän kehoaan. Kuvissa esiintyi lemmikkejä, henkilön perheenjäseniä, maisemia, piirroshahmoja tai esimerkiksi kukkia. 

Osa käytti kasvokuvaa, jossa kasvot kuitenkin oli lähes täysin peitetty jollakin tavalla eikä kehoa voinut nähdä. Osa käytti vanhaa kuvaa itsestään tai hoikemmaksi kuvakäsiteltyä kuvaa.

Kuva voi edustaa halua tulla nähdyksi 

Mitä enemmän painoa henkilöllä oli, sitä todennäköisemmin hän käytti kuvaa, jossa ei näytä kehoaan.

– Henkilö on voinut valita tällaisen kuvan hallitakseen jonkin verran muille esittämänsä kuvaa itsestään sekä välttääkseen altistamasta itseään kehoaan koskevalle kritiikille, Franceschelli toteaa.

Kuva voi myös edustaa halua tulla nähdyksi ja hyväksytyksi sellaisina kuin on. Franceschellin mukaan olisi tärkeää tunnistaa dysmorfia, sillä tieto voisi tuoda apua liikalihavuuden hoitoon.

Tutkimuksessa oli haasteensa; mukana ei ollut kontrolliryhmää, joten tutkijat eivät saaneet selville, miten kuvien käyttö vertautuisi esimerkiksi normaalin painoindeksin omaaviin henkilöihin. On siis mahdollista, että ei-kasvokuvan käytölle on useita muunkinlaisia syitä kuin tutkimuksessa esitetty syy.

Tyytymättömyys omaan kehoon on yleistä. Kehonkuvan häiriöön liittyy kuitenkin syvää tyytymättömyyttä ja se haittaa arkea ja toimintakykyä. Äärimmillään kyse on mielenterveyden häiriöstä, kertoo Terveyskirjasto.

Katso myös: Karsastatko ulkonäköäsi? Älä opeta lapsiasi samaan: "Aikuisille tuhannen taalan paikka"

Karsastatko ulkonäköäsi? Älä opeta lapsiasi samaan:"Aikuisille tuhannen taalan paikka" 1:47
Moni kantaa oppimaansa kriittistä kehopuhetta mukanaan lapsuudenkodista asti. Omille lapsille ei kuitenkaan tarvitse siirtää samaa.

Lue myös:

    Uusimmat