"Turvallisuusasiantuntijan" epäillään vieneen miehen pankkitililtä yli 80 000 euroa

Näin vältyt nettihuijaukselta 8:00
KATSO MYÖS: Vanhat neuvot eivät suojaa – näin vältyt nettihuijaukselta.

Oulun poliisi epäilee turvallisuusasiantuntijana esiintyneen miehen epäillään vieneen kajaanilaismiehen pankkitililtä yli 80 000 euroa. Poliisi muistuttaa, ettei omia pankkitunnuksia ja salasanoja pidä antaa kenellekään.

Turvallisuusasiantuntijana esiintynyt mies oli päässyt kajaanilaismiehen verkkopankkitilille soittamalla hänelle ja sepittämällä uhrilleen tarinaa, että hänen nimissään on haettu lainoja, jotka on ohjattu eteenpäin muille vastaanottajille.

Vakuuttavan puheenvuoron jälkeen tekijä oli saanut uhrin kertomaan verkkopankin käyttäjätunnuksensa, poliisi kirjoittaa tiedotteessaan.

Tekijä oli myös lähettänyt uhrille pankin nimissä uskottavan näköisiä viestejä, joiden kautta uhri oli hyväksynyt tekaistut lainojen siirron estot yksi kerrallaan.

Poliisi tutkii tapausta törkeänä petoksena.

Älä klikkaa, älä anna, älä luovuta

Rikollisten yhtenä tekotapana on vedota kiireeseen ja äkilliseen tilanteeseen, jossa he väittävät toimivansa uhrin eduksi, tiedotteessa kirjoitetaan.

– Digihuijauksille on ominaista se, että huijari uskottelee uhrille, että hänen rahansa ovat vaarassa joutua vääriin käsiin, sanoo rikosylikomisario Janne Koskela tiedotteessa.

– Hän väittää voivansa estää rahojen siirtämisen jos saa uhrin verkkopankkitunnuksen ja salasanan. Todellisuudessa tämä varoittaja itse pyrkii pääsemään uhrin rahoihin käsiksi ja anastamaan ne.

Poliisi muistuttaa, että yksikään viranomainen tai pankki ei kysele verkkopankkitietoja puhelimitse eikä sähköpostilla. 

Jos sinulta pyydetään pankkitunnuksia tai salasanoja puhelimitse, sosiaalisessa mediassa, sähköpostilla tai tekstiviestillä, pyytäjä on hyvin todennäköisesti huijari, joka on sinun rahojesi perässä. Älä siis kerro verkkopankkitunnuksiasi tai salasanojasi kysyjälle, poliisi muistuttaa.

Epäilyttävien sähköpostiviestien tai tekstiviestien linkkejä ei pidä mennä klikkaamaan. Linkki saattaa ohjata esimerkiksi väärennetylle verkkosivulle eli valesivulle, jossa pyydetään antamaan henkilökohtaisia tietoja.

Jos olet antanut vahingossa pankkitunnuksesi kysyjälle, ilmoita asiasta välittömästi pankkiin ja tee poliisille rikosilmoitus.

Lue myös:

    Uusimmat