Ukrainassa suuri ilmahyökkäys – voimaloissa vakavia vaurioita, Puola aktivoi ilmavoimansa

Ilmahälytyssireenit soivat Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa varhain keskiviikkona 0:34
Ilmahälytyssireenit soivat Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa varhain keskiviikkona.

Venäjä on hyökännyt useisiin kaupunkeihin Ukrainassa varhain keskiviikkona, kertoo muun muassa ukrainalaislehti The Kyiv Independent.

Venäjä on Ukrainan ilmavoimien mukaan laukaissut ohjuksia, raketteja ja Shahed-lennokkeja läpi yön. 

Ukrainan ilmavoimien komentajan mukaan maa ampui alas 39 Venäjän laukaisemasta 55 ohjuksesta. Venäjän 21 dronesta Ukraina ampui alas 20, komentaja sanoo. Presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan Venäjä hyökkäsi yli 50 ohjuksella ja 20 dronella.

Ukrainan energiaministeri sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan, että Venäjän kohteina on ollut energiantuotantolaitoksia ainakin pääkaupunki Kiovassa, Pultavassa ja Länsi-Ukrainan Lvivissä.

Hyökkäykset aiheuttivat vakavia vaurioita kolmeen lämpövoimalaan, kertoo Ukrainan suurin yksityinen energiayhtiö.

Ukrainan energiayhtiö Ukrenergo varoittaa kotitalouksia ja yrityksiä sähkökatkoista Venäjän tekeminen ilmaiskujen jälkeen. 

Ilmavoiminen mukaan Ukrainan energiainfrastruktuuriin kohdistetuissa iskuissa haavoittui ainakin kolme ihmistä, joista kaksi lähellä pääkaupunkia Kiovaa.

Lvivissä Venäjä hyökkäsi kaasuvarastoa vastaan, kertoo ukrainalaiskuvernööri Radio Free Europelle uutistoimisto Reutersin mukaan. Tiedossa ei ole, millaisia mahdollisia vahinkoja hyökkäys aiheutti. Varasto on ollut aiemminkin Venäjän kohteena.

Kyiv Independentin mukaan Kiovan asukkaat ovat kertoneet kuulleensa räjähdyksiä noin kello 5.30 paikallista aikaa. Myös Kiovan alueen sotilashallinto on lehden mukaan ilmoittanut räjähdyksistä lähellä pääkaupunkia.

Ukrainan mukaan se on torjunut kaikki Kiovaa kohti suuntautuneet ilmahyökkäykset. Poltavassa lennokki osui kriittiseen infrastruktuuriin, paikallinen kuvernööri kirjoitti. Lennokki aiheutti tulipalon.

Räjähdyksiä on kerrottu kuuluneen keskiviikkoaamuna myös Etelä-Ukrainan Zaporizhzhjan ja Länsi-Ukrainan Ivano-Frankivskin alueilla.

Kuolonuhreja ei ollut raportoitu aamukuuteen mennessä paikallista aikaa, lehti kirjoittaa.

Puolan ilmavoimat on ilmoittanut lisänneensä lentotoimintaa erityisesti maan kaakkoisosassa vastauksena Venäjän hyökkäykseen.

– Tänä yönä on havaittu Venäjän federaation intensiivistä pitkän kantaman lentotoimintaa, joka liittyy Ukrainan alueella sijaitseviin kohteisiin tehtyihin ohjusiskuihin, Puolan ilmavoimat kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.

Venäjä on tiivistänyt ilmahyökkäyksiään Ukrainaan kevään korvilla. Hyökkäyksillä Venäjän arvioidaan pyrkivän vaikuttamaan ennen kaikkea Ukrainan kykyyn tuottaa aseita ja ammuksia, joista sillä on jo valmiiksi pulaa länsiavun köhimisen vuoksi.

Lue myös:

    Uusimmat