Yksi vanhempien pyyntö ihmetyttää varhaiskasvatuksen opettajia: "Tulee itselle ilkeä olo"

Jos herätys on 7.00, mihin aikaan lapsen pitäisi mennä nukkumaan? Asiantuntija kertoo ohjenuoran 2:06
KATSO MYÖS: Jos herätys on kello 7, mihin aikaan lapsen pitäisi mennä nukkumaan?

Tätä asiaa varhaiskasvatuksen opettajat ihmettelevät vanhempien käytöksessä.

Päiväkodin työntekijät kohtaavat työssään monenlaisia lapsia ja vanhempia. Kysyimme kahdelta varhaiskasvatuksen opettajalta, mitä asiaa he kummastelevat vanhempien käytöksessä.

Helsinkiläisessä päiväkodissa työskentelevät esikouluopettajat Emil Nikander ja Kristiina Turkki ovat huomanneet, että joskus vanhemmat pyytävät, että lapsi herätettäisiin kesken päiväunien. Joillekin lapsille on sanottu, että he eivät saa nukkua ollenkaan.

Turkki ja Nikander kertovat syyn tälle toiveelle: vanhemmat saattavat kokea, että lapsen rytmi menee sekaisin päiväunien nukkumisesta.

Anna mieluusti lapsen nukkua

Esikouluopettajat suosittelevat kuitenkin, että lapsi saisi nukkua päiväkodissa. Jos lapsi on väsynyt, voi häntä olla vaikea pitää hereillä.

– Siitä tulee itselle sellainen ilkeä olo, kun yrittää pitää jotain lasta hereillä, Nikander lisää.

Lisäksi asian järjestäminen käytännössä voi olla hankalaa, kun on muita lapsia, jotka pitää saada lepäämään. Päiväkodissa ei ole yleensä mahdollista järjestää erillistä tilaa muiden levätessä.

Turkki lisää, että unisyklin on havaittu kestävän noin kolme varttia eikä lasta kannattaisi välttämättä herättää kesken kaiken.

– Sitä yrittää vanhemmille aina selittää sitä, että jos lapsi nukahtaa, hän vain tarvitsee levähdyksen.

Kokeile tätä kotona

Jos lepohetki päiväkodissa tuottaa ongelmia illalla, varhaiskasvatuksen opettajat Turkki ja Nikander miettivät, että selkeät ja toistuvat iltarutiinit voisivat auttaa asiassa, samoin alkuillan rauhoittaminen ylimääräisiltä virikkeiltä.

Käytännössä se voi tarkoittaa esimerkiksi rauhallista ja mieluisaa yhdessä puuhaaminen ulkona tai sisällä sekä iltasadun lukemista, jonka äärellä lapsi saattaa kertoa spontaanisti päivän tapahtumista.

Katso myös video: Mistä tietää, että oman lapsen somen käyttö on haitallista?

Mistä tietää, että oman lapsen somen käyttö on haitallista? 1:37
Mannerheimin lastensuojeluliiton kouluyhteistyön ja digitaalisen nuorisotyön päällikkö Paula Aallon mukaan vanhempien pitää tarkastella myös omaa somekäyttäytymistään.

Lue myös:

    Uusimmat