Norjan lohen himolla karut seuraukset: Perinneherkku vaarassa

Kuinka ruotsalainen juhlaherkku hapansilakka maistui Huomenta Suomen juontajille? 6:05 Kuinka ruotsalainen juhlaherkku hapansilakka maistui Huomenta Suomen juontajille?
KATSO MYÖS: Näin ruotsalainen juhlaherkku hapansilakka maistui Niina ja Lore Backmanille.

Norjalaisen lohen kasvatus saattaa olla katastrofaalista silakalle. 

Uutistoimisto Bloombergin mukaan norjalaisen kasvatetun lohen suosiolla on karut seuraukset silakalle. Silakka on sukupuuton partaalla, koska troolarit pyydystävät sitä valtavia määriä viljellyn lohen ravinnoksi. Asiasta uutisoi Suomessa myös Helsingin Sanomat.

Norja tuottaa tällä hetkellä yli puolet maailman viljellystä lohesta. Viime vuonna kalaa vietiin Norjasta maailmalle 17 miljardin dollarin edestä. Tulevaisuuden kasvutavoitteet ovat huimat, ja hallitus pyrkii jopa viisinkertaistamaan tuotannon vuoteen 2050 mennessä.

Ruotsalainen perineherkku vaarassa

Pienkalastajien mukaan valtaosa silakasta päätyy rehuksi Norjan lohelle, minkä johdosta sitä ei enää riitä perinteisiin silakkajalosteisiin. Esimerkiksi ruotsalainen perinneruoka surströmming, eli hapansilakka, on vaarassa.

Ruotsalaismediat ovat aiemmin kertoneet perinneruoan hintojen karanneen käsistä silakkapulan vuoksi. Viime elokuussa hapansilakkapurkista pyydettiin netissä jopa huimaa 170 euron hintaa.

Kuten aiemmin olemme kertoneet, surströmming eli hapansilakka on Ruotsin Pohjanlahden rannikolta kotoisin oleva perinneruoka, joka ei ihan kaikkien makuhermoja kutkuttele. Hapansilakkapurkin avaaminen nimittäin aiheuttaa suurimmalle osalle ihmisistä välittömän yökkäysrefleksin. Haju on niin karmea, että monet ruotsalaisetkaan eivät sitä kestä.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!