Arkinen iltatapa voi tehdä hallaa parisuhteelle

Kännykkää kosketellaan, puolisoa ei – näin korona on vaikuttanut parisuhteisiin 4:16
KATSO MYÖS VIDEO: Kännykkää kosketellaan, puolisoa ei. Puhelinhaastattelussa Väestöliiton johtava asiantuntija Heli Vaaranen, joka kertoo, mitä kannattaisi tehdä tilanteessa, jossa kännykkä on tullut seksin tielle.

Puhelimen selailu sängyssä ennen nukkumaanmenoa voi tuntua hyvin houkuttelevalta, mutta siitä voi olla parisuhteelle myös haittaa.

Selaatteko kumpikin puhelinta illalla sängyssä, kun olette menossa nukkumaan? Huffington Postin haastattelemat asiantuntijat varoittavat, että tällainen voi tehdä hallaa parisuhteellenne.

Englanniksi tästä käytetään termiä "parallel scrolling". Käytännössä kyse on sitä, että selaatte kumpikin puhelinta sen sijaan, että olisitte läsnä toistenne kanssa.

Kyseessä on samankaltainen ilmiö kuin phubbing, johon myös moni sortuu. Phubbing ilmenee esimerkiksi siten, että keskustelu ei etene sen vuoksi, että toinen kiinnittää huomionsa mieluummin älypuhelimeen kuin seurassaan olevaan henkilöön.

Kun selaatte puhelimia sängyssä, syyllistytte samalla myös phubbingiin.

Erään vuonna 2017 julkaistun amerikkalaistutkimuksen mukaan 143 romanttisessa parisuhteessa elävästä ihmisestä 70 prosenttia ilmoitti, että puhelimet häiritsevät vuorovaikutusta kumppanin kanssa "joskus”, ”usein", "hyvin usein" tai "koko ajan".

Puhelin usein häiritsee parisuhteessa

New Yorkissa työskentelevä pari- ja perheterapeutti Tracy Ross kertoo, että on vaikea löytää pariskuntaa, joka ei pitäisi puhelinta ei-toivottuna kolmantena pyöränä suhteessaan.

– Monet pariskunnat, joiden kanssa työskentelen, valittavat, että kumppani on koko ajan puhelimella, hajamielinen ja että toisen huomiota on vaikea saada, hän sanoo.

– Vaikka tarve rentoutua päivän päätteeksi on täysin ymmärrettävä, on vaikea kieltää, etteikö se voisi vahingoittaa parisuhdetta.

Puhelimessa oleminen vie energiaa ja kiinnittää huomion toisaalle. Ross kertoo, että monet parit ovat niin kiireisiä, että aikaa olla toisen kanssa ilman häiriötekijöitä on arjessa vain vähän.

Puhelin voi vähentää läheisyyttä

Nukkumaanmenoaika on yksi näistä hetkistä. Silloin puhelin voi tulla haitallisesti väliin.

– Rinnakkainen selailu tai ylipäätään puhelimella oleminen estää kokemusten, tunteiden ja huolten jakamisen ja lisää erillisyyttä, joka on yhteyden vastakohta, hän sanoo.

Myös seksihalut voivat kärsiä.

– Periaatteessa vähennät mahdollisuuksiasi läheisyyteen ja kiintymykseen tai vain yleisesti ottaen sitoutumiseen kumppanisi kanssa, Ross lataa.

– Yhteys on ratkaisevan tärkeä asia vahvan parisuhteen kannalta. Sitä pitää ilmetä säännöllisesti ja ilman epäonnistumisia, jotta parisuhde voi kukoistaa.

Hyvä ja onnellinen suhde ei mene kännykästä pilalle

Asiat eivät kuitenkaan ole aivan niin mustavalkoisia. Jos suhteessanne on hyvä yhteys ja teillä läheisyyttä sekä lämpöä, ei puhelimen selailu sängyssä välttämättä ole huono asia.

– Jos suhteenne on vakaalla pohjalla, ei se riko mitään, sanoo amerikkalainen psykoterapeutti Aimee Hartstein.

– Halusimme tai emme, puhelimet ovat tulleet jäädäkseen. On epätavallista, että parisuhteessa pistetään ne syrjään koko illaksi.

Tällä hän tarkoittaa sitä, että puhelimella luetaan uutisia, ollaan yhteyksissä ystäviin ja saadaan viihdettä elämään. 

Onnellisessa parisuhteessa puhelimista ei luultavasti tule ongelmaa. Koskaan ei kuitenkaan ole huono asia pysähtyä miettimään tarkemmin, millainen oma suhde puhelimeen on.

Alla olevalla videolla asiantuntija kertoo vinkkejä arkistuneen suhteen piristämiseen. Juttu jatkuu videon alla.

Uhkaako tylsä arki suhdetta? Asiantuntija antaa vinkkinsä:"On ravitsevaa, tervettä ja oikeus ottaa omaa aikaa" 2:34
Millaiset vinkit asiantuntija antaa suhdearkeen? Pappi ja Parisuhdekeskus Kataja ry:n puheenjohtaja Marianne Heikkilä antoi vinkkinsä MTV Uutiset Livelle.

Vinkkejä niille, jotka haluavat vähentää puhelimen käyttöä

Hartsteinilla ja muilla asiantuntijoilla on neuvoja pariskunnille, jotka haluavat hillittää "rinnakkaisselailua" sängyssä.

  • Laita puhelin välillä "älä häiritse" -tilaan
  • Ottakaa käyttöön "puhelinkielto" tietyissä tilanteissa, kuten ruokaillessa, treffeillä tai autossa
  • Kokeilkaa olla ilman puhelinta yksi ilta arkisin tai viikonloppuisin. Aluksi voi tulla levoton olo, mutta yhteys toiseen todennäköisesti paranee myöhemmin
  • Ehdota rennosti kumppanille, pitäisikö puhelimen selailu lopettaa. Älä syytä toista luurin selailusta vaan ole utelias ja leikkisä

Yhteyttä voi parantaa sekin, että kyselette, mitä toinen puhelimellaan puuhaa. Näytä hänelle se hauska meemi, joka sinua naurattaa tai kuuntele, kun hän kertoo striimistä, jota parhaillaan katsoo.

– Jos luette toisillenne otteita selaamistanne uutisista tai näytätte toisillenne hauskoja lemmikkimeemejä, selaatte edelleen puhelimia, mutta olette myös yhteydessä toisiinne. Se on tavoite.

Vältteletkö kumppaniasi puhelimen avulla?

Jos käytät jatkuvasti puhelintasi nukkumaan mennessäsi, Ross kehottaa miettimään syitä tälle tavalle. Onko sillä mahdollisesti jotain tekemistä kumppanisi kanssa?

Hartstein näkee asian myös niin, että joskus valitukset toisen jatkuvasta kännykän käytöstä liittyvät tosiasiassa muihin juttuihin. Monet uppoutuvat puhelintensa äärelle välttääkseen syvällisempiä teemoja.

– Jos parisuhteessa ollaan etäisiä toisia kohtaan tai vihaisia, molemmat syyttävät toista siitä, että tämä käyttää puhelinta jatkuvasti, hän sanoo.

– Näin voi olla, mutta kyse on siitä, että taustalla on myös jotain syvällisempiä ongelmia. Jos puhelimet laitetaan pois ja puhutaan, käy todennäköisesti ilmi, mistä muusta on kyse.

Katso myös: Voiko mies tunnistaa naisen orgasmin?

Voiko mies tunnistaa naisen orgasmin? 4:21
Haastattelussa Kaalimadon seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen.

Lue myös:

    Uusimmat