"Aselevon esteenä on vain Hamas": Äärijärjestö päivän aseleponeuvotteluihin "positiivisessa hengessä"

Saadaanko Hamasin ja Israelin välille vihdoin aselepo? 15:35
Saadaanko Hamasin ja Israelin välille vihdoin aselepo?

WHO:n pääjohtaja varoitti, että Israelin mahdollinen maahyökkäys Rafahiin voisi johtaa verilöylyyn.

Äärijärjestö Hamasin delegaatio on saapunut Egyptiin jatkamaan Gazan aseleponeuvotteluja, kertoo Egyptin valtiollinen media.

Egyptiläismedia kertoo maan tiedustelupalvelulähteeseen viitaten, että neuvotteluissa Hamasin ja Israelin välillä olisi tapahtunut huomattavaa edistystä ja että egyptiläisvälittäjät ovat saaneet aikaan yhteisymmärryksen useimmista kiistakohdista.

Gazan aseleponeuvottelut ovat junnanneet paikoillaan kuukausikaupalla.

Hamasin on määrä ottaa kantaa ehdotukseen, joka toteutuessaan muun muassa lopettaisi taistelut 40 päiväksi ja johtaisi jopa tuhansien palestiinalaisvankien vapauttamiseen vastineeksi Hamasin ja muiden äärijärjestöjen sieppaamien panttivankien vapauttamisesta.

– Ainut asia, joka enää on Gazan kansan ja aselevon esteenä on Hamas, painotti Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken perjantaina.

Hamas kertoi omassa tiedotteessaan tarkastelleensa tuoreinta ehdotusta "positiivisessa hengessä".

– Ja lähdemme Kairoon samassa hengessä, jotta voisimme päästä sopimukseen, tiedotteessa vakuutettiin.

USA ei tue hyökkäystä Rafahiin

Aseleponeuvottelujen suurimpia pullonkauloja ovat olleet Hamasin vaatimus pysyvästä aselevosta sekä Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun toistuvat vakuutukset siitä, että Israel tekee lopulta maahyökkäyksen Rafahiin, saatiinpa aselepo aikaan tai ei.

Blinken toisti jälleen, että Yhdysvallat ei tue suunnitelmaa hyökkäyksestä Rafahiin, minne toista miljoonaa palestiinalaista on paennut taisteluja.

Arizonassa puhuneen Blinkenin mukaan Israel ei ole esittänyt Yhdysvalloille suunnitelmaa, jolla Gazan siviilejä pystyttäisiin suojelemaan. Blinkenin mukaan tämä tarkoittaa sitä, ettei Yhdysvallat voi tukea hyökkäystä.

"Hyökkäys voi johtaa verilöylyyn"

Myös YK:n alainen Maailman terveysjärjestö WHO varoitti jälleen kerran hyökkäyksestä Rafahiin viestipalvelu X:ssä.

WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus sanoi, että hyökkäys Rafahiin heikentäisi entisestään jo muutenkin pahasti tuhoutunutta terveydenhuoltojärjestelmää.

–  WHO on syvästi huolissaan siitä, että täysimittainen sotilasoperaatio Rafahissa voisi johtaa verilöylyyn ja heikentää jo entisestään vaurioitunutta terveydenhuoltojärjestelmää, hän kirjoitti.

Päivitetty tiedolla Hamasin edustajien saapumisesta Kairoon kello 12.48.

Lue myös:

    Uusimmat