Asiat, jotka putkiasentaja kehottaa tarkastamaan kotona säännöllisesti – muuten luvassa voi olla iso lasku: "Puhutaan aika mittavista euroista"

Näin törkyinen WC puhdistuu sihisten 1:17
KATSO MYÖS: Näin törkyinen wc-istuin puhdistuu sihisten.

Kotona ei kannata odottaa, että jokin menee rikki, vaan tarkistaa eri järjestelmien ja kalusteiden kunto säännöllisesti.

Tietoisuus siitä, missä kunnossa erilaiset järjestelmät kotona ovat, voi säästää pitkällä aikavälillä merkittävästikin rahaa.

Hissukseen vuotava wc-istuin, tehonsa menettäneet eristeet tai hapettunut vesijohto eivät aiheuta välttämättä yhtäkkistä dramaattista vahinkoa, mutta voivat muodostua ajan kanssa varsinaisiksi rahasyöpöiksi.

Toimimalla etukäteen voi estää putkien jäätymisen

LVI-asennusalan toimiala- ja työnantajajärjestö LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkisen mukaan kotona kannattaa tarkkailla esimerkiksi eristeiden, vesiputkien, wc-istuimen, pesualtaiden ja ilmanvaihdon toimivuutta.

Esimerkiksi rintamamiestaloissa putkien jäätyminen talvisin on tyypillinen huoltotilanne.

– Kävisin ainakin itse katsomassa, että putket kulkevat sellaisten tilojen läpi, joissa lämpötila pysyy plussan puolella, tai että ne olisi riittävästi eristetty, Mäkinen sanoo.

Ylipäätään yleinen tietous järjestelmien kunnosta on Mäkisen mukaan tärkeää.

– Sellainen jatkuva tarkkailu, että kaikki toimii, ja missä kunnossa järjestelmät ovat.

"Puhutaan aika mittavista euroista vuositasolla"

Mäkisen mukaan silloin tällöin pientalojen kohdalla keskustellaan siitä, pitäisikö niissä harkita viemäreiden uusimista.

Pientalojen kohdalla viemärin käyttö ja kemiallinen rasitus niissä on kuitenkin melko vähäinen, jotta niihin pitäisi kulumisen vuoksi puuttua.

Sen sijaan vesijohdoissa tapahtuu aina hapettumaa, jos johdon sisällä kulkee vettä.

– Jos siellä on teräsputkea, niin vääjäämättä se syöpyy. Elikkä jos näkee, että on teräsputkia vesijohdoissa, on syytä pohtia, missä kunnossa ne ovat, Mäkinen neuvoo.

Kupari- ja muoviputkien osalta Mäkinen ei olisi huolissaan, sillä ne kestävät paremmin.

Myös wc-istuinta ja pesualtaita kannattaa seurata, ettei niissä ole mitään vuotoja.

– Esimerkiksi jos WC-istuin vuotaa sinne kulhoon, niin sitä ei välttämättä huomatakaan. Helposti puhutaan aika mittavista euroista vuositasolla, mitä siihen vesilaskuun tulee, Mäkinen sanoo.

Tarkista myös, toimiiko kotisi ilmanvaihto!

Katso myös: Näyttääkö sinunkin viemärisi tältä? 

Näyttääkö sinunkin viemärisi tältä? Putkimies katkaisi vanhan omakotitalon putken ja tämä näky oli vastassa 0:13
Putkimies katkaisi vanhan omakotitalon putken ja tämä näky oli vastassa

Lue myös:

    Uusimmat