Auringossa tapahtunut kaksi massiivista purkausta: Maapallo tulilinjalla, katse taivaalle lähiöinä

Auringossa on havaittu kaksi voimakasta roihupurkausta. Ensimmäinen purkaus tapahtui eilen. 

Kyseessä oli voimakkaimman X-luokan roihupurkaus. Avaruussivusto Space.com kertoo, että kyseinen purkaus aiheutti häiriöitä radioliikenteeseen Australiassa, Japanissa ja Kiinassa. 

Toinen voimakas purkaus havaittiin tänään kello 11 Suomen aikaa. Tämän purkaus kuuluu toiseksi voimakkaimpaan M-luokkaan. Purkaukset tapahtuivat Maata kohden olevasta aktiivisesta auringonpilkusta.

Ainakin jommankumman roihun seuralaisena on saattanut tapahtua koronan massapurkaus, eli CME. Massapurkaus saattaisi Maahan osuessaan aiheuttaa vahinkoja sähköverkostoihin, telekommunikaatiojärjestelmiin ja kiertoradalla sijaitseviin satelliitteihin. 

Purkauksen osuessa Maahan myös revontulet ovat mahdollisia. Ilmatieteen laitoksen mukaan revontulten todennäköisyys kasvaakin viikonloppuna. Ilmatieteen laitos kertoo, että revontulien todennäköisyys on vielä ensi yönä pienehkö, mutta lauantain ja sunnuntain välisenä yönä sekä sunnuntain ja maanantain välisenä yönä kohtalainen.

Todennäköisyydet koskevat Suomen etelä- ja keskiosia, sillä Lapissa revontulet ovat yleisiä rauhallisenkin avaruussään aikana.

Lue myös:

    Uusimmat