Gazan taistelut jatkuivat kiivaina – Israel jatkoi iskuja Rafahiin

NYT: Hamasin Gazan johtaja Yahya Sinwar ei ole Rafahissa.

Taistelut kaikkialla Gazan kaistalla jatkuivat maanantaina samaan aikaan kun Israel valmistautui illalla alkavaan maan 76. itsenäisyyspäivän viettoon.

Silminnäkijöiden mukaan yhteenottoja oli niin Gazan pohjois- kuin keskiosissakin samoin kuin Rafahissa Gazan eteläosassa, johon Israel on uhannut tehdä maahyökkäyksen.

Uutistoimisto AFP:n paikan päällä olevien toimittajien mukaan Rafahin itäosaa samoin kuin Jabaliaa Gazan pohjoisosassa tulitettiin tykistöllä ja alueille tehtiin iskuja taisteluhelikoptereilla.

Rafahin asukkaille toimitettiin maanantaina lisää evakuointimääräyksiä niin soittamalla kuin tekstiviesteillä. Rafahin kaupungin itäosista on lähtenyt jo yli 300  000 ihmistä. Alueella on Israelin sotatoimia paossa yli miljoona ihmistä.

Israelin mukaan maahyökkäys Rafahiin on välttämätön, jotta tunneliverkostoissa piileskelevät äärijärjestö Hamasin taistelijat ja komentajat saadaan tuhottua.

Yhdysvaltalaislehti New York Times kirjoitti kuitenkin omiin nimettöminä pysytelleisiin lähteisiinsä viitaten, ettei esimerkiksi Hamasin Gazan johtaja Yahya Sinwar ole Rafahissa. Lähteiden mukaan sekä Yhdysvaltojen että Israelin tiedustelutiedot osoittavat, ettei Sinwar ole koskaan poistunut Khan Yunisin tunneliverkostosta.

Israelin mukaan Sinwar kuuluu lokakuun alussa Israeliin tehdyn hyökkäyksen tärkeimpiin suunnittelijoihin. Häntä ei ole nähty sitten lokakuun alun, kun sota alkoi.

Kansainvälinen yhteisö on varoittanut Israelia laajentamasta hyökkäystään Rafahiin. Israel on kuvaillut meneillään olevaa hyökkäystä rajatuksi operaatioksi.

Ministeriö: Gazassa 35 000 ihmistä on kuollut

Äärijärjestö Hamasin viime vuoden lokakuussa tekemän iskun jälkeen Israelin vastatoimissa on kuollut Gazassa 35  000 ihmistä Hamasin alaisen terveysministeriön mukaan.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoi sunnuntaina, että Israelin laaja hyökkäys Rafahiin voisi maksaa "hyvin korkean hinnan" eikä se kukistaisi Hamasia. Blinkenin mukaan laaja operaatio voisi vain lisätä äärijärjestön lietsomaa kaaosta alueella.

Yhdysvallat varoitti aiemmin viime viikolla, että se voi lopettaa tykistöammusten ja tiettyjen aseiden toimittamisen Israelille, jos maa hyökkää Rafahiin.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres puolestaan vaati sunnuntaina välitöntä aselepoa Gazan kaistalle, panttivankien vapauttamista sekä humanitaarista apua Gazan kaistalle.

– Gazan sota aiheuttaa hirvittävää inhimillistä kärsimystä, tuhoaa ihmishenkiä, repii perheitä erilleen ja jättää valtavan määrän ihmisiä kodittomiksi, nälkäisiksi ja traumatisoituneiksi, Guterres sanoi videolla, joka esitettiin kansainvälisessä avunlahjoittajien kokouksessa Kuwaitissa.

Lue myös:

    Uusimmat