Haavoittunut oranki teki jotain hyvin ihmismäistä

Tutkijat ovat havainneet Indonesiassa Sumatran saarella elävän orangin tehneen jotakin ennennäkemätöntä.

Poskeensa suuren haavan saanut orankiyksilö nimittäin lääkitsi itseään kasvista jauhamallaan tahnalla. Kyseinen kasvi on nimeltän Akar Kuning, joka tunnetaan bakteereja tappavasta ja tulehdusta lievittävistä vaikutuksistaan. Samaa kasvia on käytetty myös muun muassa malarian hoidossa. 

BBC uutisoi, että kyseessä on ensimmäinen kerta, kun luonnossa elävän eläimen on konkreettisesti nähty hoitavan vammaansa lääkkeenä toimivan kasvin avulla. Tutkijat huomasivat, että orangin haava umpeutui viidessä päivässä ja parani lääkekasvin avulla täysin kuukaudessa.

Tutkijoiden mukaan lääkitsemisen taito saattaa olla periytynyt isojen ihmisapinoiden ja ihmisten yhteisiltä esi-isiltä.

– Ne ovat lähimpiä sukulaisiamme. Tämä muistuttaa jälleen samankaltaisuudestamme. Meillä on keskenämme enemmän samankaltaisuutta kuin eroavaisuuksia, kertoo Saksan Max Planck instituutin biologi, tohtori Isabella Laumer.

Tapausta havainnoitiin vuonna 2022. Tutkijat uskovat, että oranki tiesi, mitä se teki levittäessään lääkettä haavaansa. Lääkehoito kesti pitkään, eivätkä orangit yleensä syö kyseistä kasvia.

– Oranki laittoi jatkuvasti uutta tahnaa ja myöhemmin se laittoi haavaan kiinteämpää kasviainesta. Koko prosessi kesti huomattavan pitkän aikaa. Sen takia uskomme, että oranki teki sen tarkoituksellisesti, Laumer kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat