KRP aloitti esitutkinnan Oma Säästöpankkiin liittyvistä talousrikosepäillyistä

Keskusrikospoliisi (KRP) on aloittanut esitutkinnan epäillyistä arvopaperimarkkinarikoksista, jotka liittyvät Oma Säästöpankkiin.

Tutkinta aloitettiin Finanssivalvonnan tekemän tutkintapyynnön perusteella. Sen pohjalta KRP teki asiasta esiselvityksen, ja siinä esiin tulleiden seikkojen vuoksi aloitettiin esitutkinta.

KRP ei vielä kommentoi rikosepäilyä tai tutkittavia rikosnimikkeitä.

Tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Lauri Pajunoja sanoo tiedotteessa, ettei esimerkiksi epäiltyjen lukumäärään voida ottaa kantaa, koska tutkinta on alkuvaiheessa.

Hallinnolliset seuraamukset selvityksessä

Finanssivalvonta kertoo, että pankin puutteet tulivat esiin normaalissa päivittäisessä valvonnassa.

– Finanssivalvonnan tehtävä on huolehtia vakaudesta ja luottamuksesta finanssimarkkinoilla. Tämän vuoksi edellytämme ja valvomme, että toimijat noudattavat omaa toimintaansa koskevaa sääntelyä ja pörssilistattuina myös listayhtiösääntelyä. Tämä on edellytys luottamukselle, ja siksi puutumme puutteisiin välittömästi, Finanssivalvonnan johtaja Tero Kurenmaa sanoo tiedotteessa.

Finanssivalvonta kertoo selvittävänsä tarvetta määrätä pankille hallinnollisia seuraamuksia ja valvovansa tiiviisti pankin toimintaa.

Finanssivalvonta on rahoitus- ja vakuutusvalvontaviranomainen, joka valvoo muun muassa pankkeja sekä vakuutus- ja eläkeyhtiöitä. Sillä on oikeus määrätä hallinnollisia seuraamuksia finanssisektorin sääntelyä koskevista rikkeistä. Jos rikkeisiin liittyy epäily rikoksesta, Finanssivalvonta tekee poliisille esitutkintapyynnön.

Asiakkaiden luottoriskiasemaa peitelty

Oma Säästöpankki kertoi maanantaina julkaistussa osavuosikatsauksessa huomanneensa ensimmäisen vuosineljänneksen lopussa ohjeiden vastaista toimintaa, joka lisäsi luottoriskiä.

– Selvitystyössä on ilmennyt, että pankin luotonantoon liittyviä ohjeistuksia on merkittävästi rikottu. Kyse on yksittäistapauksesta, jossa asiakkaiden luottoriskiasemaa on peitelty muodostamalla asiakaskokonaisuuksia tietoisesti virheellisesti ja puutteellisin tiedoin. Kohteet sijoittuvat valtakunnallisesti ympäri Suomea ja kohdistuvat kiinteistötoimialalle, pankki kertoi.

Pankki kertoi, että selvitystyön perusteella on varmistettu, että ohjeiden vastainen toiminta koskee noin kolmea prosenttia pankin kuuden miljardin euron luottosalkusta.

– Tapahtunut otetaan erittäin vakavasti, ja on selvää, että olemme epäonnistuneet, kun kyseinen tapahtumaketju on päässyt syntymään. Olemme ryhtyneet laajoihin konkreettisiin toimenpiteisiin, jotta kykenemme jatkossa minimoimaan riskin sen suhteen, että mitään vastaavaa pääsisi tapahtumaan.

Finanssivalvonnan mukaan Oma Säästöpankin taloudellinen tilanne on vakaa ja sillä on hyvä maksuvalmius ja vakavaraisuus. Pankki on listattu Helsingin pörssiin.

Juttua päivitetty kauttaaltaan 3.5.2024 kello 10.19. Korjaus kello 14.02. Jutun pääkuva muutettu. Jutussa oli alun perin väärän pankin kuva. 

Lue myös:

    Uusimmat