Lukashenkalta rujo viesti maansa huippu-urheilijoille

Valko-Venäjän itsevaltainen johtaja Aljaksandr Lukashenka evästi tiistaina karskein termein maan kesäolympialaisiin tähtääviä urheilijoita. Valkovenäläiset pääsevät Ukrainan sodan takia kisoihin vain erityisehdoin ja ilman kansallistunnuksia, mutta Lukashenka ohjeisti urheilijoita varsin vihamielisin sanoin.

Samalla Lukashenka paljasti katkeruutensa siitä, etteivät valkovenäläiset pääse kesällä Pariisin olympialaisiin maan omissa väreissä.

– Jos teet valintasi ja matkustat sinne neutraalina urheilijana, lyö heiltä paskat housuun ja näytä, että olet todellinen valkovenäläinen, Lukashenka sanoi toimistonsa lausunnon mukaan.

Lukashenka vieraili Valko-Venäjän itäosissa ja häneltä oli kysytty, mitä mieltä hän on Kansainvälisen olympiakomitean maalle asettamista erityisehdoista.

– Osallistuminen on urheilijan päätettävissä. Olet valkovenäläinen ja voittaminen on meille hyvä tapa lyödä vastustajat myös poliittisesti, Lukashenka sanoi.

Runsaasti rajoituksia

Joukkuelajeissa Venäjän ja Valko-Venäjän sulku olympialaisista on täydellinen. Yksilölajeissa urheilijoiden olympiakelpoisuus edellyttää muun muassa sitä, etteivät he ole kytköksissä maiden asevoimiin tai turvallisuuspalveluihin.

Ehtoihin kuuluu myös se, etteivät urheilijat ole julkisesti tukeneet Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa.

Venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat eivät myöskään saa osallistua kesäolympialaisten avajaisseremoniaan.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto WA ei hyväksy venäläisiä eikä valkovenäläisiä kisoihin edes neutraaleina urheilijoita.

Lue myös:

    Uusimmat