Malmön Euroviisuissa mittavat turvatoimet – terrorismiasiantuntija: Koossa katastrofin ainekset

Malmön Euroviisujen yllä leijuu uhka 1:42
KATSO MYÖS: Tunnelma kiristyy Malmössä: Israelilaisen tv-ryhmän päälle syljettiin mielenosoituksessa – eskaloituuko tilanne Euroviisuissa terrori-iskuksi asti?

Malmössä ensi viikolla järjestettävien Euroviisujen turvaamisesta on tulossa valtava ponnistus, johon Ruotsin poliisi saa lisävoimia myös Tanskasta ja Norjasta.

Viisuihin on saapumassa jopa 100 000 kävijää turvallisuustilanteessa, jossa terrorismiasiantuntija Magnus Ranstorpin mukaan ovat koossa katastrofin ainekset.

–  Monet eri tekijät tekevät tilanteesta vaikean, Ranstorp Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulusta sanoo.

Ensinnäkin Gazassa sotaa käyvän Israelin osallistuminen on herättänyt kiivasta vastustusta, ja Malmöhön on odotettavissa paljon palestiinalaisten tukijoita.

Israelin edustaja Eden Golan on israelilaismedianmukaan saanut tappouhkauksia, ja häntä ympäröiviä turvallisuustoimia on kuvailtu ennennäkemättömän suuriksi.

Ranstorp katsookin, että suurin turvallisuuskysymys Euroviisuissa koskee Israelin delegaatiota.

Lisäksi viisut järjestetään tilanteessa, jossa terroriuhka on Ruotsissa jo valmiiksi koholla.

Terroriuhkatasoa nostettiin viime vuonna kolmannelta neljännelle eli toiseksi korkeimmalle tasolle.

Roolinsa on Ranstorpin mukaan myös sillä, että viisut järjestetään juuri Malmössä.

–  Se on luultavasti huonoin paikka, jossa Euroviisut voi Ruotsissa järjestää, ottaen huomioon Gazan tapahtumat sekä Israelin ja palestiinalaisten väliset jännitteet, hän sanoo.

Kaupungissa asuu paljon palestiinalaistaustaisia ihmisiä, ja siellä on Ranstorpin mukaan ollut pitkään myös antisemitismiin liittyviä ongelmia.

Koraanin polttamisesta hakemus

Terroriuhkatason nostoa Ruotsissa edelsi useita tapauksia, joissa koraaneja poltettiin ja tuhottiin, mikä herätti vastareaktioita islamilaisessa maailmassa.

Ranstorpin mukaan uhkatason noston taustalla on myös disinformaation levittäminen muslimilasten kohtelusta Ruotsissa.

Poliisille on jätetty ainakin yksi hakemus koraanin polttamisesta Malmössä pari päivää ennen Euroviisujen avajaisia, kertoi SVT huhtikuussa.

Päätöstä asiasta ei ole vielä tehty. Ranstorp arvioi, että koraanin polttaminen saattaisi lietsoa Ruotsiin kohdistuvaa huomiota ja Euroviisuihin kohdistuvaa terroriuhkaa.

Kohonnut terroriuhkataso ei suoraan vaikuta siihen, millaisia uhkia Euroviisuihin kohdistuu, mutta se on yksi tekijä, joka viisuihin valmistautuessa on otettava huomioon, sanoo tiedottaja Karin Lutz Ruotsin turvallisuuspoliisista.

–  Tuotamme jatkuvasti päivitettyä uhka- ja tilannekuvaa, jonka jaamme asiaankuuluvien kumppaneiden kanssa, Lutz kuvailee turvallisuuspoliisin roolia turvatoimissa.

Psykologisen puolustuksen viranomainen MPF on varoittanut myös disinformaation lisääntymisestä Euroviisujen lähestyessä.

–  On aiheellista olettaa, että eritoten islamistiset ryhmät yrittävät levittää huhuja ja propagandaa mitä lähemmäs Euroviisuja tullaan, sanoi MPF:n viestintäpäällikkö Mikael ÖstlundSveriges Radiolle.

Ei konkreettista uhkaa

Ranstorpin mukaan viisuihin kohdistuvan terroriuhan tasoa on vaikea määritellä, sillä teoriassa iskua voisi yrittää organisoidusti jokin ryhmä, mutta myös yksinäinen toimija.

–  Se on mahdollista, hän tiivistää.

Toisaalta Euroviisut eivät ole ainoa lähiaikojen tapahtuma Euroopassa, joka voisi tarjota terroristijärjestöille tilaisuuden aiheuttaa häiriötä, Ranstorp huomauttaa.

Jalkapallon EM-kisat järjestetään Saksassa kesä-heinäkuussa, ja heinäkuun lopussa alkavat Pariisin olympialaiset.

Järjestäjät ja viranomaiset ovat tehneet viisujen turvaamiseksi töitä loppukesästä asti, kertoo Malmön kaupungin turvallisuuspäällikkö Ulf Nilsson.

–  Mitään konkreettista uhkaa juuri Malmöhön tai Euroviisuihin ei kohdistu, hän sanoo.

Suomalaisfani ei aio kuunnella pelottelua

Porilainen viisufani Maarit Niemelä on lähdössä tyttärensä kanssa ensi kertaa paikan päälle viisuihin.

He sopivat jo muutama vuosi sitten, että viisuihin lähdetään, kun tytär pääsee ysiluokalta.

Niemelä ei ole harkinnut reissun perumista, vaikka turvallisuusasiat ovat mielessä olleetkin.

Hän luottaa siihen, että viranomaiset hoitavat tehtävänsä.

Niemelästä tuntuu, että liikkeellä on myös asiaan liittyvää pelottelua, ja hän pyrkii seuraamaan asiaa vain virallisia uutiskanavia.

–  Jos sitä rupeaa lietsomaan ja lukemaan tuolla noita kaikkia mahdollisia postauksia, uutisia ja päivityksiä, eihän tässä voisi kukaan lähteä yhtään mihinkään, hän sanoo.

Niemelälle ja muille viisufaneille turvatoimet näkyvät ainakin turvatarkastuksina ja poliisin vahvana läsnäolona kaupungilla.

Osalla poliiseista on myös poikkeuksellisesti käytössään vahvistettu aseistus, jota käytetään Ruotsissa vain erityistilanteissa.

Osa turvatoimista on kävijöille näkyviä ja osa näkymättömiä, sanoo tiedottaja Jimmy Modin Etelä-Ruotsin poliisista.

Hänen mukaansa on myös mahdollista, että valvontaa Ruotsin rajoilla tehostetaan.

Viisuja varten otetaan käyttöön myös lisää valvontakameroita, joista osa on dronekameroita.

Kävijöiden kannattaa varautua laukkukieltoon, joka koskee Ruotsissa suuria tapahtumia.

Viisuissa kielto on voimassa ainakin areenalla, euroviisukylässä ja Malmö Live -tapahtumakeskuksessa.

Euroviisujen turvatoimet eroavat muista suurista tapahtumista juuri poliisien määrän osalta, sanoo Ulf Nilsson.

–  Siitä tulee yksi suurimmista komennuksista, mitä Ruotsissa on ollut.

Riskinä levottomat mielenosoitukset

Ranstorp ei usko, että erityistä turvallisuusuhkaa kohdistuu niinkään viisuareenaan, jossa on käytössä tarkat turvatoimet.

–  Areenalla joudutaan toki varautumaan siihen, että joku voi yrittää tunkeutua lavalle, tai yleisö voi pyrkiä muuten häiritsemään Israelin esitystä, Ranstorp sanoo.

Viisut kuitenkin levittäytyvät viikon ajaksi ympäri kaupunkia.

Oheistapahtumia järjestetään muun muassa Malmö Live -tapahtumakeskuksessa sekä Folkets Park -puistossa.

Yhtenä suurimmista mahdollisista ongelmista Ranstorp pitää sitä, miten saadaan turvattua viisudelegaatioiden kulku hotelleista areenalle ja takaisin.

–  Osa mielenosoittajista haluaa tietää, missä Israelin delegaatio on, ja he voivat yrittää asettua hotellin ulkopuolelle ja aiheuttaa häiriötä.

Suuria mielenosoituksia on odotettavissa viisuviikolla ainakin torstaille ja lauantaille Stoppa Israel -liikkeen järjestämänä.

Ranstorp arvioi, että mielenosoitukset saattavat Malmössä käydä osittain levottomiksi.

–  Monet niistä tulevat luultavasti olemaan rauhallisia. Mutta on myös toimijoita, jotka ovat siellä vain aiheuttaakseen ongelmia.

Ranstorp arvioi, että Malmöhön saapuu myös Israelin puolesta mieltään osoittavia, mutta paljon vähemmän kuin palestiinalaisten puolella olevia.

Turvallisuus luodaan yhdessä

Mitä tutkija ja viranomaiset sanoisivat Euroviisuihin tuleville kävijöille?

–  Nauttikaa. Osallistujana ei voi tehdä asialle mitään, paitsi olla hieman valppaana, Ranstorp sanoo.

Modin Etelä-Ruotsin poliisista toteaa, ettei koskaan voi sulkea pois sitä mahdollisuutta, että jotain voisi tapahtua.

–  Mutta Euroviisuihin ei kohdistu mitään uhkaa, ja olemme hyvin valmistautuneita turvallisuuden hoitamiseen.

Turvallisuuspoliisin Karin Lutz suosittelee seuraamaan viranomaisten ja järjestäjien tiedotusta ja noudattamaan annettuja ohjeistuksia.

Malmön kaupungin Ulf Nilsson painottaa, että turvallisuus luodaan yhdessä.

–  Me teemme tietenkin isäntäkaupunkina osamme, ja kaikki viranomaiset tekevät osansa, mutta kävijöiden on tehtävä myös osansa. Tervehditään toisiamme ja autetaan toisiamme. Jos näkee jotain outoa, on syytä kertoa poliisille tai vartijalle.

Lue myös:

    Uusimmat