Näin Race Across the World -voittajat tunnelmoivat heti kameroiden sammuttua – kertasivat reissun raastavimmat hetket: "Ei tiukemmille olisi voinut mennä"

Jutta ja Juha Larm voittivat Race Across the World Suomen 7:46
Jutta ja Juha Larm voittivat Race Across the World Suomen – näitä raastavia kommelluksia he eivät unohda

Vahvasti läpi matkan suorittaneet Jutta ja Juha Larm selvisivät Race Across the World Suomen voittajiksi, vaikka joitakin kommelluksiakin mahtui matkan varrelle. 

Lähes neljän viikon tien päällä olemisen jälkeen Race Across the World Suomi  -ohjelman voittajiksi suoriutuivat Juha ja Jutta Larm. MTV Uutiset oli voittajia vastassa maalissa, jossa he pääsivät avaamaan tunnelmiaan heti kameroiden sammumisen jälkeen. 

Larmit yllättyivät selkeästi voitostaan, vaikka heidän kulkunsa kisassa olikin melko tasaisen varmaa. Kaksikko totesi ensitöikseen, että voittoa saatika koko matkan päättymistä oli tuossa hetkessä jopa vaikeaa käsittää.

– Iloa ja riemua kotiinpaluusta. Ja sitten ehkä kaihoakin tavallaan, kun kokemus oli niin hemmetin hieno, aika huikea reissu, Juha Larm kuvaili omia tuntojaan. 

Kokemus oli hieno, muttei missään nimessä helppo. Ohjelmassa kilpailijat kisasivat niin aikaa, toisia tiimejä kuin tiukkaa budjettiaan vastaan. Suuri haaste oli myös siinä, ettei kilpailijoilla ollut käytössään lainkaan omia älylaitteita. 

– Tämä oli semmoinen kokemus, mistä tiedän, ettei me koskaan enää tulla saamaan. Tämä on ollut meidän elämän ylivoimaisesti huikein reissu, Jutta Larm hehkutti. 

Kommelluksiakin oli, vaikkei kovinkaan montaa. Muutamat yksittäiset sattumukset kuitenkin jäivät vahvasti mieleen. Ensimmäisenä jo kisan alkumetreillä nähty "takaisku", kun Jutta Larm luuli hukanneensa puolet pariskunnan matkakassasta ensimmäisen taksimatkan jälkeen Marrakeschissa. 

Lopulta rahat löytyivät Juha Larmin laukusta, jonne puoliso oli ne unohtanut jemmanneensa. Ennen rahojen löytymistä kaksikon mielissä ehti käydä tahoillaan hyvinkin epätoivoisia ajatuksia. 

– Pelkäsin, että meidän matka jää siihen, Juha Larm myönsi. 

– Se oli jotenkin niin lohdutonta, kun tiedän olevani sellainen säheltäjä-tyyppi, niin sitten se pettymys omaan itsee, kun ei olla päästy edes sinne juna-asemalle sisään, että olen hukannut puolet meidän matkakassasta, Jutta Larm kertoi muistellen tilanteesta aiheutunutta itkukohtausta, kun hän pelkäsi tuottaneensa karvaan pettymyksen puolisolleen. 

Toinen erityisesti mieleen jäänyt kommellus sattui Madridin juna-asemalla, josta pari oli matkalla Barcelonaan. Ongelmaksi muodostui tuolloin se, ettei juna-lippuja ollut saada mistään. Tuolloin pariskunta oli aivan varma siitä, että he putoavat kisasta, mutta löysivät lopulta liput – vaikka ne olivatkin kalliimmat, kuin he olivat suunnitelleet. 

Erään kerran Larmien reissubudjetti hupeni tarkoitettua enemmän niin ikään junalippujen takia, kun heidän täytyi aikataulumokan takia ostaa tuplaliput junamatkalle. 

Muutoin Larmit pitivät reissunsa aikana todella tarkkaa kirjaa budjetistaan. 

– Se rahahan on se, joka tekee tästä hyvin paineisen. Tiedät, että haluat päästä nopeasti, muttet voi ottaa aina sitä kalleinta junaa, koska se syö sitä sinun matkakassaa. Niin tämä taloudenhallinta on ollut ihan loistavaa ja tällä hetkellä meillä on yksi kymmenen euron seteli ja muutamia kolikoita päälle, ettei tämä enää tiukemmille olisi voinut mennä, Jutta Larm kertoi nauraen. 

Maalissa Larmeja vastassa olivat heidän lapsensa, ja jälleennäkemisen hetki oli varsin onnellinen. Pariskunta kertoi myös odottavansa kotiin pääsyä ja sitä, että pääsevät pesemään reissuvaatteensa ja halaamaan lemmikkejään. 

– Luulen, että haluan ensin ottaa meidän kissat syliin, sitten haluan mennä suihkuun, lösähtää sohvalle ja viettää lasten kanssa aikaa, Jutta Larm pohti. 

– Joo, kyllä nuo meidän rakkaimmat (lapset) olivat täällä onneksi vastassa, sitten ne toiseksi rakkaimmat kissat tulevat kotona heti ekana syliin. Sitten me asettaudutaan ja vietetään oikein tylsä ilta, Juha Larm komppasi. 

Pariskunta odotti myös kotiin pääsyssä erityisesti sitä, ettei siellä tarvitsisi kysyä keneltäkään tuntemattomalta apua. Viikkoja pitkä reissu oli jo itsessään raskas, mutta oman lisämausteensa siihen toi myös se, että koska omia älylaitteita ei reissussa saanut olla mukana, oli jatkuvasti pyydettävä tuntemattomilta apua matkan varrella. 

– Alkaa olla sellainen sosiaalinen ähky, kun kaikki päivät olivat sitä, että "anteeksi, voisitko auttaa meitä", koitat koko ajan skannata, että missä on sen näköinen ihminen, että hän olisi valmis sinua auttamaan. Niin jotenkin nyt silleen tuntuu, että kiitos omaa rauhaa nyt, ei tarvitse kysellä keltään mitään, Jutta Larm totesi. 

Kaikessa rankkuudessaan reissu oli Larmeille kuitenkin äärimmäisen ikimuistoinen kokemus. He kumpikin painottivat toivovansa, että he voisivat olla esimerkki muillekin keski-ikäisille pariskunnille ja muistuttaa, ettei seikkailuhenkinen matkustaminen ja vaikka interreilaaminen kuulu ainoastaan nuorille. 

– Ottakaa ne rinkat selkään ja lähtekää. Ei sen tarvitse ehkä ihan näin ekstremeä olla, koska siellä voi olla luottokortti ja matkapuhelinkin matkassa, ehkä vähän enemmän budjettia. Mutta se, että tämä on ihan huikea tapa matkustaa, nimenomaan maita pitkin, eikä aina lentää, koska silloin jää tosi paljon maailmaa näkemättä, Jutta Larm summasi.  

– Mennään junalla, bussilla, tavataan niitä ihmisiä, niin tämä on sellainen kokemus jonka soisin, että jokainen suomalainen saisi käydä heittämässä.

Yllä olevalla videolla Jutta ja Juha Larm kertaavat Race Across the World Suomen raastavimmat sekä ikimuistoisimmat hetket – kertovat myös, millainen vaikutus matkalla oli heidän parisuhteelleen. 

Race Across the World Suomi -jaksot MTV Katsomossa.

Lue myös:

    Uusimmat