"Olemme erittäin huolissamme" – EU:n alueelle tarvitaan hurja määrä lisää sähköautojen latauspisteitä, kertoo tuore raportti

Mikä on sähköautojen tulevaisuus? Autoliitto vastaa 1:22
KATSO MYÖS: Autoliiton kaupallinen johtaja Niila Rajala kommentoi sähköautojen tulevaisuutta.

Asiantuntijat ovat huolissaan julkisten latausasemien määrästä EU:ssa.

Euroopan unionin alueen sähköautojen julkisten latauspisteiden määrällä on vielä valtaisa juopa siihen, mitä tarvitaan EU:n ilmastotavoitteisiin pääsemiseksi.  

Sähköautojen myynti kasvoi EU:ssa kolme kertaa nopeammin kuin latauspisteiden asennus vuosina 2017–2023, raportti kertoo. Sen mukaan EU:n alueelle tarvitaan tilanteen ratkaisemiseksi laaja julkisten latausasemien infrastruktuuri.

Olemme erittäin huolissamme siitä, että infrastruktuurin käyttöönotto ei ole pysynyt sähköautojen myynnin tahdissa viime vuosina, ACEA:n pääjohtajan Sigrid de Vries sanoo tiedotteessa.

– Lisäksi tämä infrastruktuurivaje uhkaa kasvaa tulevaisuudessa ja paljon enemmän kuin Euroopan komissio arvioi.

Tahtia on kiristettävä

Euroopan komission mukaan vuoteen 2030 mennessä EU:n alueelle pitäisi asentaa 3,5 miljoonaa latauspistettä. 

Tavoitteen saavuttaminen merkitsisi noin 410 000 julkisen latauspisteen asentamista vuodessa. Se on lähes kolme kertaa enemmän viimeisimpään vuosittaiseen asennusmäärään verrattuna.

ACEA puolestaan arvioi, että vuoteen 2030 mennessä tarvitaan 8,8 miljoonaa latauspistettä. Tämän saavuttaminen vaatisi 1,2 miljoonan laturin asentamista vuodessa, joka on kahdeksankertainen määrä viimeisimpään vuosittaiseen asennusmäärään verrattuna.

Investointeja julkiseen latausinfrastruktuuriin on kiireesti lisättävä, jos aiomme paikata infrastruktuurivajetta ja saavuttaa ilmastotavoitteet, de Vries varoittaa.

Lähde: ACEA

Lue myös:

    Uusimmat