Pitääkö Vornasen erota? Näin vastaa Halla-aho

Jussi Halla-aho piti vappupuheen Helsingissä 8:23
Katso videolta Halla-ahon vappupuhe Suomen Pankin edustalla Helsingissä.

Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho (ps.) kommentoi puolueen vappujuhlassa kansanedustaja Timo Vornasen tilanteita. Vappupuheessaan hän puolusti hallituksen leikkauksia ja työmarkkinauudistuksia. 

Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho pitää tärkeänä, että perussuomalaisten eduskuntaryhmän työvaliokunta kuuli kansanedustaja Timo Vornasta ennen kuin päätti esittää Vornasen erottamista eduskuntaryhmästä.

– Päätökset tehdään saatavilla olevan tiedon pohjalta niin nopeasti kuin mahdollista. Kuitenkaan tarpeettomasti kiirehtimättä. Median suunnalta on tullut paljon painetta siihen, että perussuomalaisten olisi pitänyt toimia toisella tavalla. 

– Tälläkin viikolla on selvinnyt, että julkisuudessa on ollut myös väärää tietoa tapahtumasta. Tosiasiat on tiedettävä ennen päätöstä, Halla-aho kertoo MTV Uutisten haastattelussa.

Erottaminen todennäköistä

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä päättää torstaina siitä, erotetaanko Vornanen ryhmästä viime viikon ampumistapauksesta seuranneen luottamuspulan takia. Erottaminen on työvaliokunnan linjauksen myötä todennäköistä.

Vornanen voi yhä jatkaa kansanedustajana, ellei eduskunta myöhemmin häntä erota mahdollisen, lainvoimaisen vankeustuomion takia. Erottaminen eduskunnasta ei kuitenkaan olisi helppo prosessi.

On myös mahdollista, että Vornanen eroaisi itse kansanedustajan tehtävästä jupakan seurauksena.

Toivoisitteko, että Vornanen eroaisi itse, puhemies Halla-aho?

– Perustuslain mukaan kansanedustajan on toimessaan noudatettava totuutta ja oikeutta ja hänen ei tule ottaa vastaan muita ohjeistuksia. 

– Aika vaikea minun on mennä kenellekään kansanedustajalle sanomaan, että hänen olisi pyydettävä vapautusta tehtävästään, Halla-aho sanoo.

"On poliisimiehenä varmasti ymmärtänyt"

Ylelle Halla-aho sanoi olevansa hyvin hämmästynyt Vornasen yöllisestä toiminnasta.

– Vornanen on varmasti poliisimiehenä hyvin ymmärtänyt, millaisia seurauksia tällaisella toiminnalla on. Ja se tekee tästä asiasta vielä vaikeamman ymmärtää.

– Aseen vieminen ravintolaan on kiellettyä, mutta se ei estänyt edustaja Vornasta tekemästä näin. Lakien kiristäminen ei estä rikosten tekemistä, Halla-aho sanoi Ylelle.

Hakkaraisen tie Perussuomalaissa loppumassa

Europarlamentaarikko Teuvo Hakkaraista ei enää hyväksytty Perussuomalaisten listoille ehdoille eurovaaleihin.

Hakkarainen päätti kuitenkin asettua ehdolle pienpuolue Vapauden liiton ehdokkaana.

Hakkaraisen siirto johtaa todennäköisesti erottamiseen Perussuomalaista.

– Käytäntö on ollut se, että toisen puolueen listalle lähteminen on ollut jokseenkin automaattinen peruste puolueesta erottamiselle ja näin sen tuleekin olla. Ei tuolla tavalla voi toimia.

Lue myös: 

Puolusti leikkauksia

Halla-aho puolusti vappupuheessaan hallituksen leikkauksia ja työmarkkinauudistuksia.

Oppositiota Halla-aho arvosteli siitä, että kaikkia sopeutustoimia vastustettaisiin ja työmarkkinoilla ei ole aiemmin riittävästi pystytty sopimaan talouskasvua tuovista uudistuksista.

–  Ei uudistuksia tehdä siksi, että se olisi poliittisesti suosittua tai mukavaa vaan siksi, että julkinen talous on kestämättömällä pohjalla. 

– Rahoitamme julkisia palveluita velkarahalla, mikä tarkoittaa sitä, että me rahoitamme niitä tulevien sukupolvien kukkarosta. Jätämme entistä suuremman velkavuoren lapsillemme ja minun mielestäni se ei olisi reilua eikä solidaarista, Halla-aho toteaa haastattelussa.

Juttua täydennetty kello 15.17 Halla-ahon kommenteilla Ylelle. 

Lue myös:

    Uusimmat