SM-liiga laittoi hyrskyn myrskyn – Petteri Sihvonen jakaa jättimylläykselle rapaa: "Urheilu kaukana"

Onko pudotuspelipaikan arvo kohdallaan Liigan uudistuksen jälkeen? Heikki Hiltunen vastaa 0:45
Onko pudotuspelipaikan arvo kohdallaan Liigan uudistuksen jälkeen? Heikki Hiltunen vastaa

Jääkiekon SM-liigan pudotuspelisysteemi menee totaalisen uuteen uskoon. MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvonen ei vakuuttunut uudesta järjestelmästä.

Liiga tiedotti torstaina, että ensi kaudesta lähtien pudotuspelejä pelaa 12 joukkuetta. Vain runkosarjan neljä ensimmäistä varmistaa paikkansa puolivälierissä.

Sijoille 5–12 sijoittuneet joukkueet pelaavat ensimmäisen kierroksen paras viidestä -systeemillä. Runkosarjan kaksi viimeistä joukkuetta kohtaavat playout-sarjassa, jonka häviäjä pelaa liigakarsinnassa Mestiksen voittajaa vastaan. 

Petteri Sihvonen taivastelee tuoreita muutoksia. 

– Ratkaisusta pystyy päättelemään, että töitä on tehty sen eteen, että saataisiin jotenkin säädyllisellä tavalla pelattua 16 joukkueen sarja, Sihvonen aloittaa.

– Tämän täytyy olla ehdottomasti vain välivaihe. Omissa papereissani tässä ei ole isoja kysymyksiä vielä lopullisesti ratkaistu.

Sihvonen viittaa itsekin esittämäänsä sarjamuodon versioon, jossa SM-liiga jaettaisiin kahteen osaan, niin sanoituksi A- ja B-liigoiksi. 

– Jonkinlaiselta tekohengitykseltä se tuntuu, että peräti 12 joukkuetta ottaa osaa pudotuspeleihin. Tämä on seurausta siitä, kun yritetään saada 16 joukkueelle elantoa. Aikamoinen merkityksettömyys alkaa olla, kun tämä jakaantuu jatkossa vielä pahemmin isoihin ja pieniin. 

SM-liiga perusteli tiedotustilaisuudessaan pudotuspelijoukkueiden määrän kasvattamista muun muassa taloudellisella kulmalla. Kevääseen tulee nyt enemmän merkityksellisiä pelejä. 

– Pohjajoukkueetkin saavat nyt taloudellisia pelejä. Kahdelle viimeiselle se on aikamoinen rypistys, toki se on Mestiksestäkin sitten sama ennen karsintaa, Sihvonen sanoo. 

– Kyllä silti tuntuu, että keinottelemalla yritetään saada SM-liigasta elinvoimainen sarja. Urheilu tästä on kaukana.

Liigan ottelumäärä pysyy runkosarjassa samana, pelejä tahkotaan 60 joukkuetta kohden. Neljä nippua jää siis pudotuspelien ulkopuolelle.

– Tässä ollaan päinvastaisella tiellä kuin vaikka Ruotsissa. Siellä on vähemmän pelejä, ja ne ovat merkityksellisempiä. Joukkueitakin on sopivampi määrä. 

SHL:ssä pelataan 52 runkosarjaottelua. Joukkueita on 14. 

Lue myös:

    Uusimmat