Snookertaiturin ura oli itsetuho-asetuksella – nyt "Vihainen farmari" taistelee MM-jättipotista

Englantilainen snookerpelaaja David Gilbert on kulkenut värikkään polun snookermaailman huipun tuntumaan. MM-kisoissa hän tuntuu olevan elementissään. 

Yksi kevään 2019 MM-snookerin kutkuttavimmista hetkistä nähtiin välierässä, kun nelinkertainen maailmanmestari John Higgins varmisti kolmannen peräkkäisen finaalipaikkansa katkaisuerässä. Vastustaja oli turnauksen sensaatio David Gilbert, joka oli ennen kyseisiä kisoja voittanut vain yhden ottelun MM-tasolla, parhaina saavutuksinaan kolme hävittyä loppuottelua rankingtapahtumissa. 

Nyt Gilbert pelaa jälleen MM-välierissä, tällä kertaa karsintojen kautta pääsarjaan selvinneenä. Herran saavutuslistalle on tullut uran ensimmäinen rankingvoitto Champions League -formaatista kaudella 2021-2022.

Kun Gilbert varmisti semifinaalipaikkansa keskiviikkona, hän puhui avoimesti vastoinkäymisistä ja epäilyksistä itseään kohtaan. 

– Olen yrittänyt tuhota uraani mahdollisimman tehokkaasti, ja se oli käytännössä itsetuho-asetuksella, Gilbert kommentoi vaikeampia vuosiaan Sportsboomille

Kuluvakin kausi on ollut haastava. Ennen MM-turnausta hän oli edennyt parhaimmillaan puolivälieriin Northern Ireland Openissa. Maailmanmestaruuskisojen alla hän vetäytyi World Open -kilpailusta ja harkitsi jopa MM-karsintojen väliin jättämistä.

– Haluan vain todistaa itselleni, että pystyn tähän. Ikävöin sitä, että olen huippupelaaja, TOP16-pelaaja.

Vuosikymmen hukkaan

Tuo oli pitkään kaukainen haave nyt 42-vuotiaalle Gilbertille. Hän aloitteli snookerammattilaisena noin 25 vuotta sitten, mutta sai ensimmäistä kertaa jalkaa isommin oven väliin kevään 2007 MM-kisoissa. Tuolloin hän hävisi avauskierroksella lajilegenda Stephen Hendrylle.

Tätä seurasi lisää hiljaisia vuosia. Ensimmäisen rankingfinaalinsa Gilbert pelasi syksyllä 2015. 

– En koskaan sano, että olen ollut ammattilainen 22 vuoden ajan, koska ensimmäiset 10-12 vuotta siitä olivat ajanhukkaa, Gilbert muisteli kotipaikkansa paikallismedialle Staffordshire Livelle maaliskuussa 2022

Gilbert oli nuorempana apurina isänsä maatilalla. Snookerpiireissä hänet tunnetaankin lisänimellä "Vihainen farmari".  

– Snookerissa oli kyse osa-aikatyöstä, 5-6 turnauksesta vuodessa, enkä ollut oikeastaan lainkaan kiinnostunut pelistä. Otin vapauksia kaikesta, ja olin hieman hullu lapsi 20:n ja 26:n ikävuoden välillä.  

– Minun oli aikuistuttava. Kun putosin maailmankiertueelta noin 30-vuotiaana ja minun piti karsia takaisin, aloin ottaa lajin vakavammin. 

Vuodesta 2017 lähtien Gilbert on "antanut kaikkensa snookerille". Tuon jälkeen hän on selviytynyt kahden MM-välierän lisäksi kahteen Masters-semifinaaliin. 

– Normaalissa työssä voit tehdä huonon työpäivän ja saada silti palkan. Tässä pelissä voit tehdä kaikkesi, etkä saa välttämättä mitään takaisin. Se voi olla henkisesti raskasta, ja minulla on ollut aina hankaluuksia sen kanssa, Gilbert totesi vuonna 2022. 

– En ole kuitenkaan rahahullu. Totta kai muutama punta taskussa on parempi kuin olla persaukinen. Olen kokenut molemmat.

Nyt Gilbert on varmistanut jo ainakin 100 000 punnan (117 000 euroa) palkintopotin MM-kisoissa. Mestaruudesta tulisi viisinkertainen summa. 

– Kyllä puoli miljoonaa puntaa merkkaisi jo hieman minulle, Gilbert tunnusti. 

Snookerin MM-kisojen välierät:

Kyren Wilson (12) – David Gilbert tilanteessa 4–4

Jak Jones – Stuart Bingham tilanteessa 4–4

Suluissa sijoitettujen pelaajien ranking MM-turnauksessa. Välierät pelataan torstain, perjantain ja lauantain aikana. Finaalipaikka vaatii 17 erävoittoa. 

Lue myös:

    Uusimmat