Näin kylmäävää oli sarjavainoajan toiminta Rovaniemellä – tuhansia puheluita päivässä vuosien ajan

Mies alkoi vainota ex-naapuriaan Rovaniemellä. Vimmaisen sarjavainoajan kohteeksi joutuivat myös miehen entinen vuokranantaja sekä kaksi miehen kanssa tekemisissä ollutta asianajajaa.

Tapahtumat saivat alkunsa toukokuussa 2020, kun mies ryhtyi piinaamaan miespuolista ex-naapuriaan. 

Mies soitteli ex-naapurilleen lukemattomia kertoja niin, että yhden päivän aikana puheluita saattoi kertyä tuhansia. Ex-naapuri yritti estää miehen käyttämiä numeroita, mutta mies hankki aina uusia numeroita käyttöönsä.

Soittelu kesti noin kaksi vuotta. Tänä aikana mies lähetti ex-naapurilleen viestejä, joissa uhkasi tätä muiden muassa tappamisella, hengenlähdöllä ja muulla väkivallalla.

– Sinut tapetaan poliisin toimesta, vitun petturi, mies uhkaili ex-naapuriaan.

– Sun henki lähtee, oletko kotona, sekasikiö.

– Irrotan sun pään.

– Kohta tulee turpaan dalidomi ja aukase ovi sitten dalidomi.

Ex-naapuri hankki lopulta lähestymiskiellon vainoajaansa vastaan, mutta tämäkään ei lopettanut miehen soittelua ja viestittelyä. 

Vainoaja lähetti ex-naapurilleen myös useita viestejä, joissa esiintyi poliisina pyytäen ex-naapuriaan kuulusteluihin poliisiasemalle useista rikoksista epäiltynä.

Estäminen ei auttanut

Syksyllä 2020 mies ryhtyi vainoamaan myös entistä vuokranantajaansa. Tämä häirintäoperaatio kesti noin puolitoista vuotta.

Mies soitteli ex-vuokranantajalleen tuhansia kertoja ja yhden vuorokauden aikana puheluita kertyi esimerkiksi 349. Myös ex-vuokranantaja yritti estää miehen käyttämiä numeroita, mutta mies otti yhteyttä aina uusista numeroista.

– Sun silmät revitään päästä.

– Alamaailma on jo sun perässä ja kaikki pyöräkerhot.

– Sinut tapetaan.

Muiden muassa tällaisia uhkauksia mies lateli ex-vuokranantajalleen.

Seuraava kohde asianajaja

Syksyllä 2021 mies liitti vainottaviensa joukkoon myös erään miesasianajajan, joka oli joutunut tekemisiin miehen kanssa. Mies käytti häneen aggressiivisesti samoja keinoja kuin ex-naapuriinsa ja ex-vuokranantajaansakin.

Noin puolen vuoden aikana mies soitti miesasianajajalle vuorokauden ympäri ja lähetti viestejä eri alustojen kautta.

Asianajaja kertoi estäneensä ainakin kymmenen miehen käyttämää numeroa tänä aikana, silti puheluita kertyi vähintään parituhatta. Esimerkiksi yhdestä numerosta mies soitti asianajajalle tekoaikana 754 kertaa.

– En tiedä kuinka kauan sinä olet hengissä, jos et maksa.

– Kaikki rikollisliikat on kohta sun perässä.

Näin mies uhkasi miesasianajajaa. 

Mies myös lähetti toiselle asianajajalle viestin, jossa kertoi tappavansa uhkailemansa miesasianajajan, kun tapaa tämän sovittelussa. Mies kävi myös tavoittelemassa miesasianajajaa tämän työpaikalla.

Vainoaminen on yleisintä parisuhteissa, mutta nykyään se kohdistuu usein myös viranomaisiin 9:06
Vainoaminen on yleisintä parisuhteissa, mutta kohdistuu nykyisin myös yhä useammin viranomaisiin.

Vainotun avustajakin joutui uhriksi

Kun keväällä 2022 miehen ex-naapuri lopulta haki lähestymiskieltoa vainoajaansa vastaan, miehen uhriksi joutui vielä hänen ex-naapuriaan lähestymiskieltoasiassa avustanut naisasianajaja.

Mies kohdisti myös naisasianajajaan vimmaista viesti- ja puhelupommitusta. Yhteydenottoja saattoi kertyä 50 vuorokauden aikana niin, että ne tukkivat naisen työpuheluihin tarkoitetun linjan kokonaan.

Lisäksi mies tavoitteli naisasianajajaa tämän työpaikalta eri numeroista ja kävi tämän työpaikalla etsimässä tätä. Hän myös uhkaili naisasianajajaa tavoilleen uskollisena väkivallalla ja kuolemalla.

– Istut elinkautisen, olet saastaisin asianajaja, mies kirjoitti naiselle.

– Sun loppuelämä on yhtä helvettiä.

– Takaan sen, helvetin kellot soivat.

– Tiedän sun kuolinpäivän ja kellonajan.

– Giljotiiniin joudut.

Mies puhui uhkauksissaan muiden muassa naisasianajajan ajan loppumisesta ja pään irrottamisesta. Hän jatkoi uhkauksiaan senkin jälkeen, kun oli pidätettynä useita kertoja uhkailunsa takia.

Lopulta myös naisasianajaja joutui hakemaan miestä vastaan lähestymiskieltoa, jota vainoaja rikkoi useita kertoja.

Ehdollista ja lasku käteen

Lapin käräjäoikeus tuomitsi 59-vuotiaan miehen 10 kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen. 

Miehen syyksi luetut rikosnimikkeet olivat neljä vainoamista, viisi laitonta uhkausta, kaksi lähestymiskiellon rikkomista, virkavallan anastus ja toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen hallussapito.

Lisäksi oikeus määräsi miehen maksamaan kärsimyskorvauksia ex-naapurilleen 2 000 euroa, miesasianajajalle 1 500 euroa ja naisasianajajalle 2 000 euroa.

Lue myös:

    Uusimmat