Tässä on mies, jonka ääni on yksi Suomen tunnetuimmista – lähti kehittelemään poikkeuksellista palvelua suojatakseen äänityöläisten tärkeimmän työkalun

Tunnettu mainosääni Pasi Ruohonen mukana rakentamassa tekoälyäänipankkia 9:38
Tunnettu mainosääni Pasi Ruohonen mukana rakentamassa tekoälyäänipankkia

Pasi Ruohonen on mukana rakentamassa tekoälyäänipankkia jolla on tarkoitus varmistaa, etteivät äänityöläisten äänet päätyisi luvattomaan käyttöön tekoälyn kehittyessä.

Ääninäyttelijä-laulaja Pasi Ruohonen tunnetaan ympäri Suomen – nimenomaan äänensä ansiosta. Ruohonen on toiminut vuosien ajan muun muassa lukuisissa mainoksissa, piirrettyjen ääninäyttelijänä, Radio Rockin kanavaäänenä ja tehnyt myös musiikkia. 

Itse hän kuvaili Huomenta Suomen  sohvilla lauantaina 4. toukokuuta olevansa kenties parhaiten selitettynä "äänen sekatyöläinen", eli tekevänsä kaikkea, mitä äänen kanssa voi käytännössä tehdä. 

Tällä hetkellä Ruohonen on mukana työstämässä tekoälyäänipankkia, jolla halutaan suojata äänityötä tekevien ihmisten äänten tekijänoikeudet. Ruohonen työskentelee tiimin kanssa, joka pyrkii kehittämään "digitaalista vesileimaa" äänille, jotta niiden alkuperä pystyttäisiin määrittämään, mikäli esimerkiksi tekoäly niitä käyttäisi. 

– Ääntä on ruvettu käyttämään aika paljon ihan ilman lupaa ja tiedetään, että lainsäädäntö tulee aika paljon myöhässä. Se on pari vuotta, sanotaanko että ehkä 2026 saadaan siihen joku laki, niin me vähän nojataan eteenpäin tässä ja katsotaan, saataisiinko jo etukäteen tehtyä jotain sille asialle. 

Äänialalle tekoälykin tulee kovaa vauhtia Ruohosen mukaan, eikä sitä voi kieltää saatika estää. Siksi äänityöntekijät haluavat olla kehityksessä mukana – mutta kuitenkin oikeuksistaan kiinni pitäen. Ruohonen kertoo uskovansa, että tulevaisuudessa yritykset esimerkiksi mieluiten haluaisivat tehdä mahdollisimman eettisiä valintoja käyttämiensä äänten suhteen, ja kehittelyssä olevalla tekoälypankilla se voitaisiin tehdä kenties helpommaksi. 

– Kun tarvitaan äänikirjaääntä tai muuta, niin meillä on sitten tarjota siihen eettisesti sitä ääntä. Se on se ajatus. 

Ruohosella itsellään ei ole tiedossa, että kukaan missäänpäin maailmaa olisi ollut kehittelemässä vielä samanlaista toimintamallia. 

– Ei ole ainakaan tullut vastaan mistään. Me oltaisiin ihan pioneereja niin sanotusti tämän homman kanssa. 

Yllä olevalla Pasi Ruohonen kertoo tarkemmin kehitteillä olevasta tekoälypankista sekä mitä kuuluu hänen muusikon uralleen.

Lue myös:

    Uusimmat