Uusi uhka Pariisin kesäolympialaisten yllä – asiantuntijalta suoraa puhetta

Denguekuume uhkaa Pariisin kesäolympialaisia. Ranskassa tautitapauksien määrä on yli kymmenkertaistunut viime vuodesta. 

Pariisin olympialaiset käynnistyvät 12 viikon päästä ja paikan päälle odotetaan saapuvan miljoonia kisaturisteja. Kisojen yllä on kuitenkin synkkä pilvi denguekuumeen muodossa. Viime vuonna tähän aikaan tautitapauksia oli todettu alkuvuodesta vain 131. Tänä vuonna tapauksia on jo 1679.

– Olisin huolissani, jos olisin Ranskan viranomaiset. Luvut ovat mahdollisesti vain jäävuoren huippu, Kööpenhaminan yliopiston tutkija Karin Linda Schiöler sanoi DR-sivustolle.

Schiölerin mukaan taudilla on valtava potentiaali kehittyä pidemmällekin, mikäli Ranskan viranomaiset eivät ryhdy toimenpiteisiin.

– Siitä voi tulla ongelma, sillä paikan päälle tulee niin paljon ihmisiä ympäri maailmaa. Se voi myös johtaa siihen, että tauti leviää maailmanlaajuisesti.

Hyttyset levittävät tautia, jota löytyy pääosin trooppisilta alueilta kuten latinalaisesta Amerikasta ja Karibialta. Tauti on levinnyt ilmastonmuutoksen takia Eurooppaan. Rion vuoden 2016 kesäolympialaisissa oli vastaava ongelma, jolloin Zika-virus levisi kisojen aikana.

Denguekuumeessa on kuitenkin onneksi matala kuolleisuus. Virus voi aiheuttaa korkeaa kuumetta ja ankaraa kipua kehossa. Pahimmassa tapauksessa taudin saanut henkilö voi kärsiä sisäisestä verenvuodosta. Tämä on kuitenkin harvinaista. Schiölerin mukaan ei kuitenkaan tule olla huolissaan, mikäli on matkaamassa Pariisiin kisojen ajaksi.

– Uskon, että heillä on Ranskassa tarpeeksi resursseja sen hallitsemiseen. Ota kuitenkin mukaan hyttyssuihketta ja muista, että hyttyset purevat päiväsaikaan, tyypillisesti aamulla ja illansuussa, Schiöler totesi.

 

Lue myös:

    Uusimmat