Uusi vihje: F-16-hävittäjät Ukrainaan ehkä jo lähipäivinä

Ensimmäinen erä länsimaiden lahjoittamia F-16-monitoimihävittäjiä voi saapua Ukrainaan jo sunnuntain jälkeen, sanoo Ukrainan ilmavoimien tiedottaja Ilya Yevlash. Asiasta kertoo ukrainalaismedia Kyiv Post.

Yevlash ei antanut F-16-hävittäjien saapumiselle tarkkaa päivää. Hänen mukaansa länsimaisen ilma-aseen Ukrainaan ilmestyspäivä on vaihtunut useaan otteeseen.

– Kun ensimmäiset hävittäjät saapuvat Ukrainaan, me tulemme todellakin kertomaan siitä, Yevlash sanoi.

Yleisesti on arvioitu, että F-16-hävittäjät saapuvat Ukrainaan kesän aikana. Elokuussa 2023 väitettiin, että Ukraina saisi hävittäjät jo vuodenvaihteessa. Länsimaat ovat myös kouluttaneet ukrainalaisia lentäjiä.

– Kaikille vähääkään sotaa seuranneille on tullut selväksi, miten suuri merkitys pitkän kantaman täsmäasejärjestelmillä on, totesi kansanedustaja, Ilmavoimien ja Puolustusvoimien entinen komentaja Jarmo Lindberg MTV Uutisille huhtikuussa.

Tässä ovat F-16-hävittäjät, jotka luvattiin Tanskasta ja Alankomaista Ukrainaan 1:38

Tässä ovat F-16-hävittäjät, jotka luvattiin Tanskasta ja Alankomaista Ukrainaan. Juttu on viime elokuulta.

"Ukrainan tuska ovat Venäjän ilmaiskut"

Ei ole edes julkinen salaisuus, että Ukrainalla on pulaa ilmantorjunta-aseista. Tämän ovat myöntäneet jokseenkin kaikki presidentti Volodymyr Zelenskyistä lähtien.

– Ukrainan tuska ovat Venäjän ilmaiskut, Lindberg summaa.

Kivuliaana todisteena lähes päivittäin uutisoidaan Venäjän onnistuneista ilmahyökkäyksistä, vaikka Ukraina väittääkin pystyvänsä ampumaan alas suuren osan Venäjän ohjuksista ja esimerkiksi kaupunkeja ja infrastruktuuria vastaan hyökkäävistä droneista.

Ukraina on pinta-alaltaan niin suuri maa, ettei minkään normaalikokoisen yksittäisen valtion ilmapuolustusbudjetti riittäisi sen täydelliseen suojaamiseen pelkästään ilmatorjunnalla, Lindberg sanoo.

Jotta päästäisiin edes lähelle tavoitetta, tarvitaan jotain, josta ammattisotilaat tuppaavat käyttämään termiä "integroitu ilmapuolustusjärjestelmä". 

Suomeksi sanottuna kyse on siitä, ettei vastuu ilmapuolustuksen onnistumisesta ole yhdelläkään yksittäisellä asejärjestelmällä, koska yksikään järjestelmä ei käytännössä yksin pysty tekemään kaikkea.

Hävittäjä tukkii ilmatilan aukot

Koska ilmapuolustusta ei koskaan ole riittävästi, on pakko tehdä valintoja.

– Pitää miettiä, mitä halutaan suojata. Kun päätös on tehty, sinne rakennetaan monikerroksinen ilmatorjunta. Ilmapuolustusta usein kuvataan sarjalla ympyröitä. Eri ympyröiden sisällä eri ilmatorjunta-aseet huolehtivat vaihtelevilla kantamilla erilaisista uhkista, Lindberg selvittää.

– Hidasta potkurikonetta ilmatorjuntaohjus ehtii lentää torjumaan kauas, mutta kiväärinluodin nopeudella avaruudesta syöksyvää ballistista ohjusta ei ehditä torjumaan "ylämäkeen" kovinkaan pitkän matkan päähän, hän jatkaa.

Jos vastustaja lähettää lentokoneita ja risteilyohjuksia yllättäen muualle kuin sinne, missä ilmatorjuntaa on, ei sinne millään ehditä siirtää esimerkiksi maitse kulkevaa ilmatorjuntakalustoa.

– Silloin sinne kannattaa lähettää se 15 kilometriä minuutissa lentävä hävittäjä, jossa on hyvät sensorit ja kymmeniä kilometrejä kantavia ilmataisteluohjuksia. Tähän vielä tiedustelu ja häirintä päälle.

Lue myös:

    Uusimmat