WSJ: Israel antanut Hamasille viikon aikaa hyväksyä aselepoehdotus – vaihtoehtona hyökkäys Rafahiin

Saadaanko Hamasin ja Israelin välille vihdoin aselepo? 15:35
Saadaanko Hamasin ja Israelin välille vihdoin aselepo? (29.4.2024)

Yhdysvaltalaisen Wall Street Journal -lehden mukaan Israel on antanut Hamasille viikon aikaa hyväksyä viimeisin aselepoehdotus tai muuten Israel hyökkää Rafahiin.

Asiasta kertovat lehdelle egyptiläiset viranomaiset, kun Hamasin delegaatiota odotettiin yhä Egyptin pääkaupunkiin Kairoon.

Gazassa on koko viikon odotettu äärijärjestö Hamasin vastausta välittäjien tuoreimpaan aselepoehdotukseen.

Hamasin johto sanoi eilen lähettävänsä delegaationsa Kairoon "pian" kuultuaan ensin sotilaallista siipeään Gazan kaistalla.

Wall Street Journalin mukaan Hamasin sotilaallisen siiven johtaja Yahya Sinwar ei kuitenkaan ole vielä vastannut ehdotukseen. Lehden mukaan Sinwarin uskotaan piileskelevän tunneleissa Gazan kaistan uumenissa.

Israel esitti Hamasille viimeisimmän aselepoehdotuksen viime viikonloppuna hiottuaan sitä Egyptin neuvottelijoiden kanssa.

Ristiriitaisia kommentteja Hamasilta

Hamas on antanut ristiriitaista tietoa siitä, miten se ehdotukseen suhtautuu.

Hamasin johtaja Ismail Haniyya kertoi eilen egyptiläisviranomaisille järjestön tutkivan ehdotusta "myönteisessä hengessä". Järjestön johtoon niin ikään kuuluva Osama Hamdan puolestaan on aiemmin kommentoinut ehdotusta uutistoimisto AFP:lle sanomalla, että järjestön alustava arvio ehdotuksesta olisi kielteinen.

Aseleponeuvottelujen suurin kompastuskivi on jo pitkään ollut Hamasin vaatimus pysyvästä aselevosta, johon Israel ei suostu. Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun mukaan Israel ei lopeta sotaa ennen kuin se on saavuttanut kaikki tavoitteensa.

Aselepoehdotuksesta tihkuneiden tietojen mukaan Israel saattaa vapauttaa tuhansia palestiinalaisvankeja vastineeksi Hamasin ja muiden äärijärjestöjen Israelista sieppaamista panttivangeista. Aselepojakson pituus olisi 40 päivää.

Äärijärjestöt sieppasivat noin 250 panttivankia hyökätessään Israeliin lokakuun alussa. Israelin arvion mukaan Gazassa on edelleen vajaat sata panttivankia. Loput on vapautettu tai he ovat kuolleet.

Lue myös:

    Uusimmat