Balticconnector-kaasuputki korjattiin

Käyttöönoton arvioidaan tapahtuvan tarkastuksen jälkeen 22. huhtikuuta.

Suomen ja Viron välillä kulkevan merenalaisen Balticconnector-kaasuputken korjaustyöt ovat valmistuneet, ja käyttöönoton arvioidaan tapahtuvan tarkastuksen jälkeen 22. huhtikuuta. Asiasta kertoi siirtoverkkoyhtiö Gasgrid Finland nettisivullaan torstaina.

Suomen kaasujärjestelmän tilanne on yhtiön mukaan vakaa ja kaasun saannin edellytykset turvattu.

Balticconnector-kaasuputkessa havaittiin vaurioita viime lokakuussa Suomen talousvyöhykkeeseen kuuluvalla alueella.

Tällä haavaa Suomen ja Viron välinen kaasun siirto putkea myöten on keskeytynyt.

Korjaustöiden valmistumisesta kertoi aiemmin Ylen uutiset.

Epätavallinen paineen lasku

Gasgrid Finland ja Viron kaasuverkonhaltija Elering havaitsivat 8. lokakuuta epätavallista paineen laskua kaasuputkessa. Putkiosuus eristettiin sulkemalla Balticconnectorin venttiilit. Tämän ansiosta kaasuvuoto pysähtyi.

Vaikka Suomen ja Viron välinen kaasun siirto putkea myöten on keskeytynyt, Suomen kaasujärjestelmän tila on Gasgrid Finlandin mukaan vakaa, ja kaasun saanti turvattu Inkoon LNG-terminaalista.

Balticconnectorin korjaus on valmistunut suunnitelmien mukaisesti. Merellä tehtyjen korjaustöiden lisäksi on käynnistetty myös putken käyttöönottoa valmistelevat työvaiheet, joiden toteutus tapahtuu maa-alueilta käsin Suomessa sekä Virossa.

Käyttöönottoa valmistelevien työvaiheiden jälkeen voidaan edetä varsinaiseen käyttöönottoon, joka tapahtuu vaiheittain. Meriputki huuhdellaan ensin puhdistetulla vedellä. Tämän jälkeen putki tyhjennetään, ja putken geometria tarkastetaan sisältä. Tarkastuksen jälkeen putki kuivataan ja täytetään kaasulla.

Kaasuputken vaurio havaittiin siis Suomen talousvyöhykkeeseen kuuluvalla alueella. Keskusrikospoliisi on epäillyt vaurion aiheuttajaksi kiinalaisen Newnew Polar Bear -nimisen rahtialuksen ankkuria.

Katso alla olevalta uutisjuttumme Balticconnectorista lokakuulta 2023:

Balticconnector-vaurioihin liitetyn kiinalaisaluksen taustalla venäläiskytköksiä ja epäselvyyksiä 1:32

Juttua täydennetty kauttaaltaan 4.4.24 klo 21.16.

Juttua korjattu 5.4.24 klo 20.43: Alun perin luki, että aiheesta olisi kertonut aiemmin Verkkouutiset. OIkeasti aiheesta kertoi aikaisemmin Ylen uutiset.

Lue myös:

    Uusimmat