Edustatko ensisijaisesti Suomea? Näin ehdokkaiden vastaukset eroavat MTV:n eurovaalikoneessa

Suurin osa Suomen meppiehdokkaista kannattaa EU:n laajentamista 1:45
Video: Suurin osa Suomen meppiehdokkaista kannattaa EU:n laajentamista

MTV:n eurovaalikoneessa kysytään, tuleeko mepin edustaa ensisijaisesti puolueryhmäänsä vai maatansa. Hakkuiden vähentäminen jakaa puolueita laajasti.

Europarlamentaarikot eli mepit ovat Brysselissä järjestäytyneet europarlamenttiryhmiin eivätkä virallisesti edusta jäsenmaitaan.

Moni suomalainen europarlamentaarikko mieltää kuitenkin tekevänsä politiikkaa nimenomaan jäsenmaan etu mielessä.

MTV Uutisten vaalikoneessa eurovaaliehdokkaille esitettiin väittämä Europarlamentaarikon tulee ensisijaisesti edustaa omaa puolueryhmäänsä, ei omaa maataan.

Vihreät on ainoa puolue, jonka ehdokkaat ovat väitteen kanssa keskimäärin jokseenkin samaa mieltä.

Monet vihreät ehdokkaat ajattelevat, ettei Suomen ja koko EU:n etujen välillä ole useinkaan minkäänlaista ristiriitaa.

Hyvän europarlamentaarikon tulee osata ajatella sekä oman puolueryhmän, oman kotimaan että koko Euroopan näkökulmaa. Ensisijaisesti MEP:in päivittäinen työ tehdään kuitenkin omasta puolueryhmästä käsin, Atte Harjanne (vihr.) sanoo.

Jos jokainen maa ajaisi häikäilemättömästi omaa etuaan muiden ja EU:n kokonaisedun kustannuksella, ei mistään tulisi mitään, Perttu Jussila (vihr.) toteaa.

Suuri osa eduskuntapuolueiden ehdokkaista ajattelee jokseenkin niin, että europarlamentissa edustetaan ensisijaisesti omaa maata eikä puolueryhmää.

Perussuomalaisten ja Liike Nytin ehdokkaat ajattelevat europarlamentissa edustettavan nimenomaan omaa maata.

Jos suomalaiset mepit eivät aja Euroopan parlamentissa oman maansa etua, niin ketkä sitä ajaisivat? Eivät ainakaan saksalaiset, ranskalaiset tai italialaiset, Lauri Laitinen (ps.) miettii.

Suomen ja suomalaisten etu aina ensin, Toni Korhonen (liik.) linjaa.

Näin hakkuiden vähentäminen jakaa puolueet

MTV:n vaalikoneessa käsitellään kesäkuun eurovaalien tärkeitä ja kiinnostavia teemoja maahanmuutosta ilmastoon ja EU:n rahankäyttöön.

Suomelle herkkiä teemoja ovat muun muassa metsiin liittyvät kysymykset.

Metsäpolitiikkaa ei mainita EU:n perussopimuksissa, joten sen on ajateltu kuuluvan jäsenvaltioiden vastuulle. Toisaalta moni EU-tason ilmastopolitiikan kysymys koskee väistämättä myös metsiä.

Esimerkiksi komission ilmasto-osaston pääjohtaja Kurt Vandenberghe väläytti hiljattain Ylellä Suomelle hakkuiden rajoittamista hiilinielujen kasvattamiseksi.

Perussuomalaisten, kristillisdemokraattien ja keskustan ehdokkaat ovat MTV:n vaalikoneessa keskimäärin täysin hakkuiden vähentämistä vastaan.

SDP:n ehdokkaat ovat lievästi hakkuiden vähentämisen puolella, vasemmistoliitto ja vihreät täysin.

Tee MTV:n vaalikone tästä!

MTV Uutisten vaalikoneeseen on vastannut kirjoitushetkellä yhteensä 119 eduskuntapuolueiden eurovaaliehdokasta. Puolueiden keskiarvoiset asetelmat voivat vielä muuttua, kun loputkin ehdokkaat vastaavat vaalikoneeseen. Uusia ehdokashakemuksia voi jättää vielä 30.4. asti.

Millaisista lähtökohdista europarlamenttivaaleihin lähdetään? – MTV:n vaalikone avautui 6:04
Millaisista lähtökohdista europarlamenttivaaleihin lähdetään? – MTV:n vaalikone avautui

 

Lue myös:

    Uusimmat