Ennenäkemätön tilanne tallentui videolle: Jättiläiskilpikonna söi linnunpoikasen – tutkijoiden mukaan konnat ovat siirtyneet lihansyöntiin

Tutkijat saivat tallennettua videolle ensimmäistä kertaa jättiläiskilpikonnan syömässä linnunpoikasen.

Tutkijat olivat seuraamassa jättiläiskilpikonnien elämää Fregaten saarella Seychellillä, kun yksi kilpikonnista hyökkäsi maassa olleen tiiran poikasen kimppuun ja hotkaisi sen lopulta suihinsa.

Vuoden 2020 heinäkuussa kuvattu video on ensimmäinen kerta, kun tällaista käytöstä jättiläiskilpikonnilta saatiin tallennettua. Video julkaistiin osana Current Biology -lehdessä julkaistua tutkimusta.

Tutkimuksen tekijöiden Anna Zoran ja Justin Gerlachin mukaan Fregaten saaren jättiläiskilpikonnat ovat alkaneet saalistaa pieniä lintuja ja linnunpoikasia, uutistoimisto Reuters kertoo.

Se on merkittävä tieto, sillä aiemmin jättiläiskilpikonnien on uskottu olevan täysin kasvissyöjiä. Minkään muiden jättiläiskilpikonnapopulaatioiden ei ole havaittu syövän lintuja.

Tutkijoiden mukaan videolla näkyvän kilpikonnan lajikumppaneilla havaittiin samanlaista käytöstä, mutta sitä ei saatu yhtä hyvin tallennettua.

– Uskomme, että saaren poikkeuksellinen puissa pesivä tiirayhdyskunta ja jättiläiskilpikonnien läsnäolo ovat yhdessä luoneet olosuhteet, joiden seurauksena useat jättiläiskilpikonnat ovat alkaneet järjestelmällisesti metsästämään lintuja, tutkijat selittivät.

Jättiläiskilpikonnat ovat yksiä maailman harvinaisimmista matelijoista. Niitä elää vapaudessa enää vain Intian valtameren Seychellien saaristossa ja Tyynenmeren Galápagossaarilla.

Jättiläiskilpikonnat voivat kasvaa jopa 250 kilon painoisiksi ja elää 120-vuotiaiksi.

Voit katsoa tutkijoiden tallentaman tilanteen artikkelin alussa olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat