FT: Ukraina valmistautuu vastahyökkäykseen

Vastahyökkäys voisi tapahtua vuonna 2025, sanoo yhdysvaltalaisviranomainen.

Ukraina valmistautuu uuteen vastahyökkäykseen vuonna 2025 saatuaan Yhdysvalloilta 61 miljardin sota-apupaketin, katsoo Yhdysvaltain turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Jake Sullivan brittilehti Financial Timesin mukaan.

Sullivan tosin uskoo Venäjän vielä jonkin aikaa jatkavan etenemistään Ukrainassa, sillä huhtikuussa Yhdysvalloissa hyväksytty suuri apupaketti ei auta rintamalla välittömästi.

Sullivan lausui näkemyksensä FT Weekend Festival -tapahtumassa Washingtonissa lauantaina.

Britannia sallii Ukrainan käyttää sen antamia aseita Venäjän alueelle kohdistuviin iskuihin 2:11

Britannian Cameron: Ukraina voi käyttää aseitamme Venäjällä.

Ukraina kärsii sekä sotilas-, ammus- että kalustopulasta, mikä on johtanut siihen, että Venäjällä on taisteluissa aloite halussaan. 

Venäjä ei ole kyennyt syviin läpimurtoihin, mutta on pystynyt etenemään huomattavasti Itä-Ukrainassa, erityisesti Avdiivkan kaupungin ympäristössä.

Sullivan sanoo uskovansa, että Yhdysvaltain apupaketin avulla Ukraina kykenee "pitämään linjansa" ja "varmistamaan, että Ukraina kestää Venäjän hyökkäyksen" kuluvan vuoden aikana. 

Ukrainainalaisviranomaiset ovat ennakoineet, että toukokuusta tulee maan asevoimille hyvin vaikea, sillä Yhdysvaltain aseapu ei ilmesty taistelijoiden käsiin yhdessä yössä.

Ensi vuonna Ukraina pyrkii jälleen hyökkäämään, Sullivan sanoo.

– Etenemään valloittaakseen takaisin alueen, jonka Venäjä on ottanut heiltä, Sullivan totesi Financial Timesin mukaan.

ISW: Aloitteen kanssa kiire

Yhdysvaltalaisen ajatushautomo Institute for the Study of Warin (ISW) mielestä Ukrainan pitäisi päästä haastamaan Venäjän aloite sodassa "niin pian kuin mahdollista", sillä Venäjälle olisi luonnollisesti edullista pitää aloite käsissään koko vuosi 2024.

– Venäläisjohto voisi muokata suosiolliset olosuhteet itselleen määrittämällä Venäjän hyökkäysten ajan, paikan ja kovuuden. Näin tekemällä se hallitsisi voimavaroja, jotka Ukrainan täytyy käyttää pitkällä aikavälillä, ISW arvioi.

Ukrainan mahdollinen vastahyökkäys vaatisi kuitenkin uusiakin apupaketteja Yhdysvalloilta, FT kirjoittaa. Tuen jatkumista pidetään todennäköisempänä, jos presidentti Joe Biden valitaan jatkokaudelle. Sen sijaan Donald Trumpin tapauksessa tilanne voi olla toinen.

Lännen sekä aseistuksella että koulutuksella tukema Ukrainan viime kesänä vastahyökkäys epäonnistui, minkä jälkeen osa analyytikoista arvioi, että sota on pattitilanteessa. Venäjä on kuitenkin kyennyt etenemään hitaasti, mutta varmasti liki koko alkuvuoden ajan.

Ukrainalla on kuitenkin kokemusta myös onnistuneista vastahyökkäyksistä, joiden myötä se onnistui valtaamaan suuria alueita takaisin Etelä-Ukrainan Hersonin ja Koillis-Ukrainan Kupjanskin alueilla syksyllä 2023.

Lue myös:

    Uusimmat