FT: Venäjä suunnittelee laajaa sabotaasien sarjaa Euroopassa

Financial Timesin mukaan eri maissa jo tehdyt tuhotyöt voivat olla esimakua Venäjän toimista. Tutkijan mukaan on selvää, että Venäjän aktiivisuus on kasvanut: "Nyt on paljon asioita meneillään".

Eurooppalaiset tiedustelupalvelut ovat varoittaneet hallituksiaan Venäjän suunnittelemista väkivaltaisista sabotaaseista, kirjoittaa Financial Times (FT).

Lehden saamien tietojen mukaan Venäjä on jo aloittanut pommi-iskujen, tuhopolttojen ja sabotaasien valmistelun. Venäjä toteuttaa iskut joko itse tai välikäsien välityksellä, eikä tiedusteluviranomaisten mukaan ilmeisesti välitä niiden mahdollisesti aiheuttamista siviiliuhreista.

FT:n mukaan toiminta on jo saattanut alkaa. Viime kuussa Saksan poliisi pidätti Bayreuthissa Baijerissa vakoilusta Venäjälle epäillyn mieskaksikon, joista ainakin toisen epäillään suunnitelleen iskuja Yhdysvaltain sotilastukikohtiin Saksassa.

Niin ikään viime kuussa Britanniassa kahta miestä vastaan nostettiin syytteet, koska heidän epäillään sytyttäneen tuleen varastorakennuksen, jossa oli Ukrainaan tarkoitettua apua.

Ruotsissa puolestaan tutkitaan useita junien suistumisia raiteilta, joita epäillään mahdolliseksi sabotaasiksi. Tshekissä Venäjä on yrittänyt tuhota rautateiden opastejärjestelmän, kertoi maan liikenneministeri FT:lle viime kuussa.

"Venäjän aktiivisuus on lisääntynyt"

Chatham House -ajatushautomon tutkijan Keir Gilesin mukaan kaikki tämä osoittaa, että Venäjän aktiivisuus on lisääntynyt.

– On mahdotonta sanoa, johtuuko se siitä, että Venäjä käyttää tähän enemmän resursseja. Vai ovatko he vain huolimattomia ja jäävät kiinni, vai ovatko tiedustelupalvelut kehittyneet paremmiksi huomaamaan ja estämään tällaista, Giles pohti FT:n haastattelussa.

– Olipa asia miten tahansa, niin nyt paljon asioita meneillään, tutkija jatkoi.

FT:n haastatteleman virkamieslähteen mukaan myös sotilasliitto Nato on tietoinen Venäjän lisääntyneestä sabotaasiuhasta Euroopassa.

FT:n artikkelista kertoi aikaisemmin Suomessa Helsingin Sanomat.

Lue myös:

    Uusimmat