Hän on nainen Masked Singer -pukujen takana – yksi seikka rooliasuissa lyö kisaajat ällikällä joka kerta

Kuinka kauan yhden Masked Singer -puvun tekeminen kestää? 2:51
Kuinka kauan yhden Masked Singer -puvun valmistaminen kestää? Näin vastaa pukujen suunnittelija Merja Thil. Katso haastattelu!

Masked Singer Suomi -ohjelman puvut luonut Merja Thil kertoo MTV Uutisten haastattelussa, mitä kaikkea suosikkiohjelman upeiden asujen suunnittelussa täytyy ottaa huomioon.

Suureen suosioon sekä Suomessa että maailmalla noussut arvuutteluohjelma Masked Singer palaa televisioon lauantaina. Ohjelman kolmannella kaudella katsojat ja panelistit pääsevät arvuuttelemaan aiempaa useamman hahmon henkilöllisyyttä, kun mukana on peräti 16 hahmoa.

– Jotkut puvuista ovat todella työläitä, ja niiden kanssa joutuu jumppaamaan pitkäänkin. Kyllä se tuntui ihan luissa ja ytimissä, vaikka se on vaan neljä enemmän, myös ohjelman kolmannella kaudella hahmojen puvuista vastannut Merja Thil kommentoi MTV Uutisten haastattelussa.

Thil kertoo, että maskien taakse piiloutuvat julkkikset tuovat usein ideoita mukanaan, kun hahmoja ryhdytään suunnittelemaan.

– Esimerkiksi kun Ilkka Alanko sanoi, että hän haluaa olla heinäseiväs, niin eihän siinä jäänyt vaihtoehtoja, hän naurahtaa, mutta sanoo samaan hengenvetoon, ettei kaikilla ole yhtä selkeää visiota omasta asustaan ja usein pienempiä ideoita nousee pinnalle, kun asua sovitellaan.

– Mielipiteitä on todella hyvä saada. On tosi hienoa, ettei ole vain oman itsensä varassa, Thil kiittelee.

Hän sanoo pyrkivänsä työssään siihen, että puvuissa olisi mahdollisimman mukava olla, vaikka osa niistä on silti epämukavia. Yksi asia lyö kuitenkin julkkikset joka vuosi ällikällä – nimittäin kuumuus. Sille ei Thilin mukaan mahda mitään.

– Jos peittää koko ihmisen, niin jo oman kehon lämpö tekee sen, että siellä on tosi kuuma. Yritän sanoa sen jokaiselle, mutta kyllä se yllätyksenä aina tulee. Yllättävän hyvin ja kiltisti he ovat asian ottaneet, Thil hymyilee.

Juuri peittävyys on näyttävyyden lisäksi puvustajan mukaan tärkeintä asussa. Sen sanelee myös ohjelman formaatti.

– Ei saa näkyä ihoa, ei hiuksia, ei mitään. Siitä on oltava tarkkana, korostaa Thil, joka on koulutukseltaan räätäli.

Mukaan ohjelmaan sattuman kautta

Hän on tehnyt 35 vuoden ajan työkseen teatteri- ja oopperapukuja. Masked Singerin puvustajan pesti osui kohdalle sattuman kautta.

– Ohjelman tuottaja Anne Wahlström tuli entiselle työhuoneelleni tapaamaan ihan toista ihmistä. Hän sattui kysäisemään, tiedätkö ketään, joka voisi tehdä tämmöistä ja pian he saapuivat huoneeseeni kysymään, että sinähän vissiin osaat peitellä ihmisiä, Thil muistelee.

– En tiennyt alkuun yhtään, mihin olin lupautunut. Se selvisi vasta muutaman viikon päästä, että oho, tässä todellakin täytyy peitellä ihmisiä!

Masked Singer -ohjelmassa nähtävät asut poikkeavat hänen mielestään melkoisesti teatteri- tai oopperapuvuista, vaikka sielläkin nähdään näyttäviä asuja.

– Minun täytyy hämätä, liioitella, pidentää, leventää, tehdä miehestä nainen… Siinä on paljon asioita, mitä ihan normaaleissa teatteriasuissa ei ole, Thil kiteyttää. 

Hahmojen henkilöllisyydet ovat hyvin tarkkaan varjeltuja salaisuuksia. Thil on yksi harvoista, joka tietää tasan tarkkaan, ketä maskien takana on, mutta sanoo, ettei salailu ole hänelle vaikeaa. Hän kertoo, että hahmoista puhutaan esimerkiksi aina hahmon nimellä, ettei mitään lipsahda vahingossakaan.

– Ensimmäisellä kaudella sitä piti tietoisesti harjoitella, mutta nyt se menee jo luonnostaan. Sovitustilanteet pitää yrittää järjestää niin, ettei työhuoneella ole ketään muita samaan aikaan. Se on joskus hankalaa, mutta ei lopulta mielettömän hankalaa sekään.

Thil nostaa omiksi suosikkiasuikseen muun muassa Heinäseipään, Dragonin ja Hiirulaisen. Hän muistelee, että etenkin Jarkko Tammisen paljastuminen Hiirulaiseksi tuntui onnistumiselta.

– Jos työvaihe oli hauska, kun piti tehdä irtopylly, tissit ja reidet. Ja edes Janne (Kataja), joka on Jarkon kaveri, ei hoksannut, että sehän on mies! Silloin tuntui, että nyt meni nappiin. Kuten myös silloin, kun Ile (Uusivuori) ei tunnistanut omaa vaimoaan.

Masked Singer Suomi -ohjelman kolmas kausi 28. elokuuta alkaen lauantaisin kello 20 mtv-palvelussa ja MTV3-kanavalla! Ohjelma on katsottavissa myös C Moressa.

Lue myös:

    Uusimmat