IL: Vihreiden ex-ministeri Tarja Cronberg vieraillut Venäjän propagandaan liitetyissä seminaareissa

Vihreiden johto tyrmää Cronbergin esiintymiset Venäjällä.

Vihreiden johto tyrmää puolueen entisen puheenjohtajan Tarja Cronbergin esiintymiset Venäjällä. Vihreiden nykyinen puheenjohtaja Sofia Virta kertoo viestipalvelu X:ssä, ettei puolue tiennyt Cronbergin toiminnasta. Virta sanoo myös, ettei Cronbergillä ole mitään roolia vihreiden tämänhetkisessä toiminnassa.

– Vihreiden kanta on selvä: Venäjä on terroristivaltio, Putinin viestille ei tule antaa lainkaan tilaa eikä tilaisuuksiin osallistua, Virta kirjoittaa ja jatkaa, että Ukrainaa on tuettava tinkimättä.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne puolestaan sanoo X:ssä muun muassa, ettei kenenkään pitäisi ruokkia Venäjän vihamielistä propagandaa osallistumalla sitä tukeviin tilaisuuksiin.

Iltalehti kertoi aiemmin tänään, että entinen työministeri ja vihreiden puheenjohtaja Cronberg on vieraillut Ukrainan sodan aikana Venäjällä seminaareissa, jotka on liitetty Kremlin vaikuttamisoperaatioon. Iltalehti on tehnyt uutisyhteistyötä eri maiden viestimien kanssa.

Seminaareissa Kaliningradissa ja Moskovassa

Iltalehden mukaan Cronberg oli huhtikuussa Kaliningradissa puhumassa Baltic Platform -seminaarissa, joka järjestettiin osana Immanuel Kantin 300-vuotisjuhlaseminaaria.

Baltic Platformista on puhuttu Vladimir Putinin presidentinhallinnon määräämänä vaikuttamisoperaationa. Asia paljastuu Kremlin sisäisistä asiakirjoista, jotka myös Iltalehti kertoo saaneensa. Operaation tavoitteena on muokata yleistä mielipidettä Venäjän tavoitteisiin sopivaksi niin Baltian maissa, Pohjoismaissa kuin Saksassa, lehti kertoo.

Lehden mukaan Cronberg oli myös puhumassa Moskovassa viime marraskuussa. Hän esiintyi Primakov Readings -seminaarissa. Seminaari oli yksi Kremlin suunnitelmissa mainituista vaikuttamisoperaation tilaisuuksista.

Iltalehden mukaan Cronberg kertoi Moskovassa EU:n toteuttavan jakolinjojen politiikkaa. Kaliningradissa hän toisti Moskovassa esittämänsä ajatuksen Pohjolan julistautumisesta ydinaseettomaksi.

Cronberg sanoo tekevänsä tutkimusta

Cronberg selitti Iltalehdelle vierailujaan Venäjällä tutkimuksen tekemisellä.

–  Teen tällä hetkellä tutkimusta Venäjän roolista ydinasejärjestelmässä, ja kirjoitan siitä kirjaa. Tällaisessa tutkimuksessa on erittäin tärkeää, että ymmärrän ja tiedän, mitä Venäjällä tapahtuu ydinasekysymyksiin liittyen.

Moskovaan Cronbergiä suositteli puhujaksi Suomen Venäjän-suurlähettiläs Antti Helanterä. Kaliningradin-vierailuun antoi luvan Cronbergin edustaman Tukholman rauhantutkimusinstituutin (Sipri) johtaja Dan Smith.

Esimerkiksi Expressen ja Insider uutisoivat Smithin sanoneen, että Cronberg teki päätöksen tilaisuuteen osallistumisesta itse eikä hän edustanut siellä Sipriä. Smith kommentoi, että tilaisuuteen osallistuminen on ollut tarkoituksenmukaista kommunikaation ylläpitämiseksi vaikeinakin aikoina.

Cronberg sanoo, että jos osoittautuisi, että länsimaisia asiantuntijoita käytettäisiin Venäjän informaatiovaikuttamisessa, hän ei osallistuisi tilaisuuksiin Venäjällä.

Cronberg toimi työministerinä vuosina 2007–2009. Hän toimi vihreiden puheenjohtajana vuosina 2005–2009.

STT ei ole tavoittanut maanantaina Cronbergiä.

Lue myös:

    Uusimmat