Kiihtelysvaaraan nousee uusi kirkko tuhopoltetun tilalle: "Ei maksettu pahaa pahalla"

Uudet kirkot ovat harvinaisia ja jatkossa monitoimitiloja 2:00
Uudet kirkot ovat harvinaisia ja jatkossa monitoimitiloja.

Viimeisen 15 vuoden aikana Suomeen on valmistunut vain muutama uusi kirkkorakennus. Suurin osa on rakennettu purettujen tai tulipaloissa tuhoutuneiden tilalle. 

Uudet kirkot ovat nykyisin seurakuntien monitoimitiloja. Kiihtelysvaarassa uusi kirkko on valmistumassa kuusi vuotta tuhopolton jälkeen.

Rakennusmiehet kiipeilevät uuden kirkon kuparikatolla ensimmäistä päivää kirkkoa peittäneen hupun poistamisen jälkeen. Nyt ollaan sään armoilla. Ilmojen säätäjä kuritti rakentajia heti takatalven räntäsateella. Se ei kuitenkaan vaikuta kirkon valmistumiseen. Työt etenevät aikataulussa ulkona ja sisällä.

Kirkkojen tuhopoltot ovat harvinaisia. Niitä on kuitenkin sen verran, että jokaisella sukupolvella on muistijälkiä sellaisista uutiskuvista. Kiihtelysvaarassa palo alkoi aamuyöllä eikä mitään ollut tehtävissä. Alttaritaulu ja muuta esineistöä ehdittiin pelastaa. Kirkko paloi kivijalkaan saakka. Järkytys oli suuri, mutta Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen muistuttaa miten suomalaisten sielunmaisema toimii:

– Kun täältä on vuosisatojen ajan lähetetty ihmiset jumalanpalveluksesta, että lähtekää rauhassa, olkaa rohkeat, pitäkää hyvästä kiinni ja älkää maksako pahaa pahalla. Vaikka tuhopolttaja oli oman kylän mies niin, seurakunta todella näin toimi, että ei maksettu pahaa pahalla. On hyväksytty tilanne ja rakennettu uusi kirkko ja nyt ollaan kaikki siitä iloisia ja onnellisia.

Kallis rakennusurakka

Kirkko maksaa 5,5 miljoonaa euroa, josta merkittävä summa on kerätty lahjoituksina ja omalla ahkeruudella.

Korona hidasti varainkeruutilaisuuksien järjestämistä, mutta kiihtelysvaaralaisilla oli alusta saakka selkeä näkemys, minkälainen uusi kirkko keskelle kylää halutaan.

Kirkkoon tulee runsaat 120 istuinsijaa ja lisäksi paljon muita tiloja.

Uusia kirkkoja nousee todella harvoin. Viimeisen 15 vuoden aikana niitä on ollut kuusi. Lisäksi on rakennettu kymmenkunta erilaista kappelia, joita seurakuntalaiset saattavat tosin nimittää kirkoiksi. Uusin työmaa tuhopolton jäljiltä on alkamassa tänä vuonna Rautjärvellä.

Rakennusmies Markku Heiskanen Rakennustoimisto K. Tervo Oy:sta kertoo, että uuden kirkon rakentaminen on todella mielenkiintoinen projekti.

– Ainutlaatuinen kokemus ja välillä haastavaa. Kun talvella rakennetaan niin on omat haasteensa sään suhteen. Kyllähän tässä on korkeita paikkoja, niin tarkkana saa olla, eikä saa huimata.

– Yksi juhlahetkihän tulee olemaan se, kun tuhopoltetusta kirkosta pelastettu alttaritaulu, jonka vahtimestari sankarillisesti liekkien keskeltä pelasti, tullaan kiinnittämään tämän kirkon alttaritauluksi. Se tulee olemaan hieno hetki, toteaa piispa Jolkkonen.

Kiihtelysvaaran uuden kirkon valmistumisaikataulu osuu ensimmäiseen adventtiin. Jolkkonen kertoo olevansa luonnollisesta paikalla tuolloin:

– Kyllä, se kuuluu virkatehtäviin vihkiä tämä kirkko sitten, ja se tuntuu hyvältä jo etukäteen.

Lue myös:

    Uusimmat