Kommentti: Securitaksen ex-turvapomolta miljoonakusetus? Irakilaisperhe sai agenttielokuvan kaltaista suojaa turhaan – vartijat luotiliiveineen mukana kaikkialla

Securitaksen entisen turvallisuuspäällikön ympärille nivoutuvan rikosvyyhdin esitutkinta on loppusuoralla.

Esitutkintakokonaisuus valmistuu kesän aikana, ja Itä-Uudenmaan poliisi järjestää asiasta tiedotustilaisuuden. Niin poikkeuksellisesta jutusta ja myös yhteiskunnallisesti merkittävästä asiasta on kyse, kirjoittaa kommentissaan MTV Uutisten rikostoimittaja Pekka Lehtinen.

Poliisi epäilee Securitaksen ex-turvallisuusjohtajaa törkeästä petoksesta. Hän on petoshaaran ainoa epäilty. Kokonaisuuteen liittyy myös virkarikoksia, joista on epäiltyinä kuultu useita henkilöitä.

Petosepäilyn mukaan ex-turvallisuuspomo järjesti yhteiskunnan varoilla irakilaisperheelle aiheetonta ympärivuorokautista henkilösuojausta noin vuoden ajan 2021-2022.

Kolmen miljoonan sijoitus turhaan?

Koko kuvio on hämmentävä. Puhumattakaan siitä, miten kaikki oli ylipäänsä mahdollista jatkua niin pitkään. MTV on haastatellut tähän juttuun muun muassa lähdettä, joka on tiennyt tapahtumista ennen kuin poliisitutkinta asiassa virallisesti käynnistyi.

Poliisi epäilee, että Securitaksen ex-turvallisuuspäällikkö erehdytti sosiaalitoimea turvapalvelujen järjestämiseksi. Hän sai Järvenpään kaupungin eli käytännössä Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen Keusoten ostamaan Securitaksen vartiointipalvelua ja henkilösuojausta irakilaisperheen äidille ja tämän lapsille 24/7.

Tapaus kytkeytyy välillisesti valtion rahoitukseen, sillä Keusote-kuntayhtymä haki ELY-keskukselta kustannusten korvaamista kyseisistä laskutuksista. Esimerkiksi viideltä kuukaudelta touko-elokuussa 2022 Securitas-kuluja oli pyydetty ELY-keskukselta yhteensä noin 880 000 euroa.

Poliisi on kertonut, että tarpeettomasta henkilösuojauksesta aiheutuivat kaikkiaan noin kolmen miljoonan euron vahingot.

Kaikki uskoivat turvallisuuspäällikön puheet

Perusteena turvallisuuspalveluille oli epäilyjen mukaan ex-turvallisuuspäällikön itse keksimä ja esittämä väite, että perheeseen kohdistuisi vakava kunniaväkivallan, murhan uhka naisen ex-miehen, tämän suvun tai muiden yhteyksien taholta. Väitteeseen liittyi tiettävästi myös terroristijärjestö Isis tai al-Qaida.

Ex-turvapomo oli selittänyt mittavaa vartiointia myös jollain EU:n rahoittamalla projektilla, minkä jälkeen tiedettäisiin, kuinka kunniamurhia estetään.

Kaikki uskoivat turvallisuuspäällikön puheet. Hän myös väitti tekevänsä asiassa yhteistyötä Supon ja KRP:n kanssa. Sekin oli hölynpölyä. Mitään yhteistyötä ei ollut, mutta homma meni kirkkaasti läpi.

Niinpä naista ja tämän lapsia ehdittiin vartioida kuukausia kuukausien perään mahtipontisilla turva- ja suojaustoimilla, kunnes epäilty suuri huijaus lopulta tuli oikeasti poliisin tietoon. Joidenkin asioita läheltä seuranneiden tahojen hälytyskellot olivat alkaneet soida kesällä 2022.

Securitaksen entisen turvallisuuspäällikköön ja sosiaalitoimen virkamieheen liittyvä rikoskokonaisuus voi paisua 2:07
Securitaksen entisen turvallisuuspäällikköön ja sosiaalitoimen virkamieheen liittyvä rikoskokonaisuus voi paisua. Katso aiheesta lisää tästä!

Perhe kuin keskellä agenttielokuvaa

Irakilaisperhe oli ollut turvakodeissa ja perheen niissä saama massiivinen suojaus oli muistuttanut jo enemmän agenttielokuvaa. Outoja piirteitä oli todella paljon. Perhettä vartioi aamusta iltaan ja illasta taas aamuun kahdesta jopa kuuteen vartijaa. Koko ajan. Vartijat olivat luotiliiveissä erinäiset puhelimet ja muut rekvisiitat käsissä. Turvakodin ympäristöön oli asennettu ”turvallisuussyistä” lukuisia riistakameroita.

Ex-turvallisuuspäällikön mökki sijaitsi lähellä turvakotia, joten hän kävi itsekin usein paikalla tarkastamassa vartiointitilannetta. Hän antoi säännöllisesti uhkaraportteja ja saattoi väittää saaneensa päivitettyä tietoa milloin Irakista, milloin Britanniasta, milloin mistäkin. Uutta uhkaa piti koko ajan saada luotua, jotta perusteet turvaamiselle voisivat jatkua.

Hän puhui myös polttopulloiskuista, joita mahdollisesti tehtäisiin turvakodin sisälle. Vartijoille oli rakennettu turvakodin toimistoon tilannehuone, josta he seurasivat muun muassa kameroiden tallentamaa kuvaa.

"Kaikki" oli vaarallista

Perhe ei saanut poistua turvakodista minnekään. Securitaksen ex-turvallisuuspäällikkö päätti kaikesta ja perhe oli täysin hänen kontrollissaan. Kaikki oli turvallisuuspäällikön mukaan vaarallista ja jos jossain näkyi jokin outo auto tai ihminen, se saattoi olla uhka. Perheelle sanottiin myös, että heidän puhelimiaan voidaan kuunnella.

Kun perheen täytyi lähteä asioille esimerkiksi kauppaan, heitä tuli noutamaan valkoinen Volvo XC90-maasturi, jossa oli kuulemma luodinkestävät lasit. Volvon edessä ja/tai takana ajoi aina vielä turva-auto. Kaikista niistäkin tietysti laskutettiin.

Vartijat olivat mukana joka paikassa, minne tahansa perhe menikin. Perheen nuorin tyttö oli kesäleirillä ja vartijat valvoivat vieressä. Kun vanhin tyttö oli valmistujaisjuhlissa, mukana oli neljä vartijaa. Kun hän pääsi kuin pääsikin toiveensa mukaan Lappiin mökille, vartijat olivat taas mukana.

Perheen vaatteita säilytettiin ”turvallisuussyistä” vuokravarastoissa turvakodin ulkopuolella ja perheen äidin auto oli ex-turvallisuuspäällikön oman kodin autotallissa.

Perhe ei olisi halunnut vartijoita

Perhe itse ei olisi edes halunnut vartijoita. Jos joku vartijoista tekaistua henkilösuojausta tai muuta asiassa epäilikin, hän ei siitä ehkä uskaltanut puhua. Osa perheen suojaamiseen osallistuneista vartijoista oli Jyväskylästä ja heille maksettiin palkan päälle myös päivärahaa, joten moni teki vaan työnsä tyytyväisenä.

Securitaksen ex-turvallisuuspomo on entinen poliisi, joka toimi poliisiuransa jälkeen lähes 30 vuotta turva-alalla. Hän on kiistänyt rikosepäilyt. Hän siis katsoo, että perusteet henkilösuojaamiseen olisivat olleet olemassa.

Kiistatonta asiassa on joka tapauksessa, että irakilaisperhe sai satojen päivien ajan sellaista korkean tason henkilösuojausta, jota ei Suomessa ole kovin usein samassa mittakaavassa nähty. Jos koskaan. Siinä on turvamiehiin tottuneilla merkittävillä yritysjohtajilla, ministereillä ja jopa presidentillä äimisteltävää. Varsinkin, jos kaikki on ollut suuren luokan kusetusta.

Lue myös:

    Uusimmat