Kuntosalilla tuntuu, että muut tuijottavat – näin eroon tunteesta

Tällainen on kuntosalilta tuttu crosstainer 2:00
KATSO MYÖS: Tällainen on kuntosalilta tuttu crosstainer – miten sitä käytetään ja millaiseen treeniin se sopii?

Nykykuntosalilla on tilaa kaikille. Parhaimmillaan laitteessa treenaavat vierekkäin seniori ja huippu-urheilija. Jännitys karisee tekemällä.

"Haluaisin ruveta käymään salilla, mutta sinne meno pelottaa." 
"Olen ostanut salikortin, mutta sinne meno ahdistaa..."

Moni hakee keskustelupalstoilta apua salitreenin aloittamiseen. Nolostelu tai ahdistus kuntosaliharrastuksen alussa on yleistä.

– Se on normaali tunne. Jännittää, tuntuu, että muut tuijottavat. Se on luonnollista, tiimiesihenkilö Lauri Immonen lohduttaa.

Jännitys tai nolostelu loppuu, kun vain tekee. Jos haluaa tutustua kuntosaliin rauhassa, hiljaisinta treenipaikoissa on yleensä aikaisin ja myöhään.

– Aikainen aamu ja ihan viimeiset illan tunnit, silloin on jo hiljaista. Jos salille tuleminen ujostuttaa, voi valita tällaisen ajan. Viiden aikaan illalla on yleensä ruuhkaisinta, Immonen sanoo.

"Parhaimmillaan laitteessa on seniori, viereisessä sitten huippu-urheilija..."

Mielikuvat kuntosaleista saattavat olla ummehtuneita ja hienhajuisia. Paikalla ei suinkaan ole vain himopumppaajia ja superkuntoisia; nykyiset salit ovat moderneja ja sopivat kaikenlaisille käyttäjille.

– Parhaimmillaan laitteessa on seniori, viereisessä sitten huippu-urheilija, seuraavassa erityisryhmän edustaja. Kaikki sulassa sovussa sinne mahtuvat, Immonen sanoo.

– On hienoa nähdä, että skaala on iso. Ihan laidasta laitaan, senioreista 15 vuotta täyttäneisiin, Kisahallin hallipäällikkö Kristian "Kille" Kosonen sanoo.

"Alkaa jossain vaiheessa huomata, ettei kukaan täällä minuakaan tuijota"

Aina voi yrittää houkutella ystävää tai tuttavaa mukaansa. Jos lähipiirissä on salilla käyneitä, apu on lähellä.

–  Jos sekään ei auta, voi lähteä liikunnanohjaajan tai yksityisen personal trainerin kanssa salille, että saadaan kynnys poistettua, Immonen sanoo.

Kuntosaleilta voi myös tilata opastuksen laitteiden maailmaan.

– Kun tulee omana itsenään ja keskittyy siihen omaan tekemiseen eikä katso, mitä kaveri vieressä tekee, alkaa jossain vaiheessa huomata, ettei kukaan täällä minuakaan tuijota, Immonen sanoo.

Toisaalta muiden treenityylin seuraaminen voi myös auttaa treenissä ja antaa hyviä vinkkejä.

– Voi katsoa muilta, että vitsi, noinkin voi treenata. Samalla oppii muilta: kokeilen tuota ensi kerralla, Kosonen neuvoo.

Ulkokuntosali on aina auki

Jos treeniä tai laitteita haluaa joka tapauksessa ensin kokeilla itsekseen, ulkokuntosali on hyvä ja maksuton vaihtoehto.  

– Siellä ei tarvitse katsoa kellonaikaa, kun sali on ympäri vuorokauden auki, Immonen vinkkaa.

Katso myös: Osaatko käyttää? Näin toimii manuaalinen juoksumatto

Tällainen on manuaalinen juoksumatto 1:15
Tällaisille ihmisille manuaalinen juoksumatto sopii.

Lue myös:

    Uusimmat