Leijonien avausvastustaja Tshekki murskakritiikin saattelemana MM-kotikisoihin

Jääkiekon MM-kisat käyntiin - Suomi saa vastaansa isäntämaa Tshekin 6:48
Jääkiekon MM-kisat käyntiin: Suomi saa vastaansa isäntämaa Tshekin – Sami Kapanen ennakoi

Jääkiekon MM-kisoja isännöivältä Tshekiltä ei ainakaan kotimaassa odoteta liikoja Suomea vastaan perjantai-iltana käynnistyvän turnauksen alla.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat 10.-26.5.2024

Suomi–Sveitsi ti 21.5. klo 21.20. Studio käyntiin jo klo 20.30!

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla. MTV Katsomossa ottelut maksullisilla tilauksilla. Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla.

Tshekki on saanut Prahassa ja Ostravassa pelattaviin MM-kisoihin nimekkään ryhmän, jossa on mukana kahdeksan tällä kaudella NHL:ssä pelannutta miestä, näistä tosin kolme on maalivahteja.

Kenttäpelaajista kotikisoihin ovat saapuneet muun muassa hyökkääjät Ondrej Palat (New Jersey Devils), David Kämpf (Toronto Maple Leafs) ja Dominik Kubalik (Ottawa Senators) sekä puolustajat Jan Rutta (San Jose Sharks) ja Radko Gudas (Anaheim Ducks). Maalintekovoimasta silti suuri osa on Euroopan kaukaloissa pelaavien harteilla.

Pelaavan maalivahdin paikasta taistelee kolme NHL-veskaria: Peter Mrazek (Chicago Blackhawks), Lukas Dostal (Anaheim Ducks) ja Karel Vejmelka (Arizona Coyotes), joista kaikki ovat myös saaneet hyvin peliminuutteja kauden aikana.

Jokin Tshekissä ei silti vakuuta kotimaassa. Kari Jalosta päävalmentajan tehtävässä seuranneen Radim Rulikin luotsaama ryhmä koki valmistavissa Euro Hockey Tourin otteluissa tappiot niin Suomelle, Ruotsille kuin Sveitsillekin.

Perjantaina Leijonia vastaan Prahassa käynnistyvän MM-urakan alla päivittyneet kansallisen vedonlyöntiyhtiön Tipsportin kertoimet osoittavat murskaodotuksia maajoukkuetta kohtaan. Isännät saivat kotimaassaan mestaruudelleen kertoimen 8,50, mikä nosti joukkueen vasta viidenneksi suurimmaksi mestarikandidaatiksi.

Tipsportin arvioissa edelle kiilasivat Ruotsi, Kanada ja Yhdysvallat samalla kertoimella 4,10 sekä neljäntenä Suomi (8,20).

Yhtiön aiemmin teettämissä simulaatioissa Kanadalle povattiin alkulohko A:n voittoa 51 prosentin todennäköisyydellä. Sveitsin todennäköisin sijoitus on lohkokakkonen (25%). Tshekkiä data ennustaa lohkonsa kakkoseksi tai kolmoseksi (kummallekin 22 prosentin todennäköisyys), kun taas Suomen odotukset ovat lähinnä lohkon kolmannessa (21%) tai neljännessä (21%) sijassa.

Tipsportin tietokonesimulaatioissa Kanada vie kultaa 24 prosentin varmuudella. Toisena on USA (22%) ja kolmantena Ruotsi (18%). Tämän jälkeen sijoittuisivat järjestyksessä Sveitsi (10%), Tshekki (8%) ja Suomi (7%), mutta viime hetken kertoimissa Leijonat näyttää kiilanneen vielä kaksi sijaa ylöspäin.

Myös suositut kiekkosivustot povaavat Tshekiltä mahalaskua. Urheilusivusto iSport nosti joukkueen arvioissaan vasta kuudenneksi Sveitsin jälkeen. Tässä ennakoinnissa neljän kärki oli järjestyksessä Ruotsi, USA, Kanada ja Suomi.

– Tshekki on vain vahvemman maalivahtiosastonsa ja kotiedun ansiosta hiukan Slovakiaa suurempi suosikki. Kolmeen ennakkosuosikkiin verrattuna Tshekin mahdollisuudet ovat kuitenkin huomattavasti pienemmät, iSport ennustaa.

– Siksi faneilla ei pitäisi olla liioiteltuja odotuksia. Puolivälierien pitäisi olla mahdollisia, mutta välieräpaikka olisi pieni ihme. Kaikella kunnioituksella tshekkiläisiä jääkiekkoilijoita kohtaan, viiden muun joukkueen taso on (paperilla) parempi. Se on paljas fakta, sivusto jatkaa.

Tshekki ja Suomi käynnistävät Prahan MM-kisat osaltaan perjantaina kello 21.20 Suomen aikaa käynnistyvässä A-lohkon ottelussa. Ostravan B-lohkossa pelataan samaan aikaan lohkon kahden voittajasuosikin kohtaaminen Ruotsi–USA.

Kisat starttaavat kello 17.20 Suomen aikaa Sveitsin ja Norjan sekä Slovakian ja Saksan kohtaamisilla.

Lue myös:

    Uusimmat