Mistä tunnistaa turvallisen joululahjan? – "Kun löytyy kielletty alle kolmevuotiailta..."

Leluja testataan satoja vuodessa 1:59
Katso videolta, miten Tullilaboratorio testaa leluja ja lastentarvikkeita.

Tullilaboratorio testaa vuodessa satoja leluja ja lastentarvikkeita. Yksistään tänä vuonna on testattu reilut 400 tuotetta. Jo myynnissä olevia tuotteita valvoo puolestaan Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes. Tukesille tulee vuosittain 30-40 yhteydenottoa kuluttajilta, jotka epäilevät ostamansa lelun turvallisuutta.

Tukesin kuluttajatuotteiden ylitarkastaja Anja Merenkiven mukaan ilmoitukset seulotaan läpi ja tarkastetaan, onko ilmoituksessa kyse huolesta vai onko lelu aidosti vaarallinen.

– Yksittäiseen tuotteeseen ei voida kommentoida sen enempää. Välillä tulee sitten ilmoituksia, että on osa irronnut ja lähdetään sitten itse hakemaan kaupasta se tuote tai pyydetään maahantuojalta tai myyjältä näyte ja kysytään, onko tuotteesta tullut reklamaatiota enemmänkin, kertoo Merenkivi Tukesin prosessista.

Tukes on laatinut lelunostajan muistilistan, josta kuluttaja voi halutessaan varmistaa hankkimansa lelun turvallisuuden. 

– Oleellista on tarkistaa, että lelussa on CE-merkintä. Lelussa pitää myös olla valmistajan tiedot. Jos on tarpeen, niin pitää olla varoitusmerkinnät suomeksi ja ruotsiksi. Kun on kyse pehmolelusta, niin pitää olla puhdistusohjeet niissä.

Yksi oleellinen asia, mihin kaikkien tulisi kiinnittää huomiota ostoksilla on, minkä ikäiselle lapselle lelu on menossa. Vanhempien ei siis tule ostaa alle 3-vuotiaille lapsille leluja, jotka on tarkoitettu vanhemmille lapsille.

– Kun löytyy punainen "kielletty alle kolmevuotiailta"- merkintä, niin silloin se on turvallisuusasia, Merenkivi muistuttaa.

Näin testataan leluja ja lastentarvikkeita - vinkit turvallisen lelun hankintaan 10:18
Näin testataan leluja ja lastentarvikkeita - vinkit turvallisen lelun hankintaan.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Lue myös:

    Uusimmat