Tämä kansanedustaja Vornasen ampumistapauksesta tiedetään

Kansanedustaja Vornasen tapauksen tiedot tarkentuivat – mies otti aseen esiin ja ampui maahan 2:24
Katso myös: Kansanedustaja Vornasen tapauksen tiedot tarkentuivat – mies otti aseen esiin ja ampui maahan.

Perussuomalaisten ensimmäisen kauden kansanedustajan Timo Vornasen epäillään ampuneen aseella Helsingin keskustassa ravintola Ihkun ulkopuolella perjantaina aamuyöllä. Kerromme tässä jutussa, mitä tapahtumasta tiedetään tällä hetkellä, ja mitkä asiat ovat vielä epäselviä.

Tämä tapauksesta tiedetään:

Poliisi ei ole vahvistanut ampumisesta epäillyn 54-vuotiaan miehen henkilöllisyyttä, mutta tieto Timo Vornaseen kohdistuvasta rikosepäilystä on muutoin ollut laajasti esillä. Myös perussuomalaisten puoluesihteerin Harri Vuorenpää Vuorenpään mukaan kyseessä on Vornanen.

MTV:n tietojen mukaan rikosnimikkeet, josta Vornasta epäillään ovat törkeän pahoinpitelyn yritys ja ampuma-aserikos. Rikosnimikkeet täsmentyvät tutkinnan kuluessa. 

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra on kertonut, että puolue ja eduskuntaryhmä tulevat toimimaan "asianmukaisella tavalla". Hän ei täsmentänyt STT:lle, mitä hän asianmukaisella tavalla tarkoittaa.

Vornanen ainoa rikoksesta epäilty 

Kukaan ei loukkaantunut ampumisessa. Poliisin mukaan mies ampui maahan yhden laukauksen. Ketään muuta ihmistä ei poliisin mukaan epäillä rikoksesta.

Paikalla oli myös kansanedustaja Sanna Antikainen (ps.) ja mahdollisesti muitakin Vornasen tuttavia.

Ase oli luvallinen

Ampumista edelsi riitatilanne ravintolan sisällä. Poliisin mukaan epäilty joutui sanaharkkaan työpaikkaseurueen kanssa, ei kuitenkaan omien seuralaistensa kanssa. Poliisin mukaan ase oli luvallinen ja pienikaliiperinen.

Puoluesihteeri Vuorenpään mukaan Vornanen on vapautettu ja häneen on saatu yhteys.

Eduskunta ei toistaiseksi ryhdy toimiinVornasen tapauksen takia.

Tätä ei tiedetä:

Vornanen on siviiliammatiltaan poliisi. Lauantaina ei ollut varmuutta siitä, oliko ase hänen virka-aseensa. Ylen haastatteleman Itä-Suomen poliisipäällikön mukaan tämä on epätodennäköistä. Poliisin käytäntönä on, että virka-ase pitää palauttaa, jos virkavapaus kestää yli kolme kuukautta.

Poliisi ei ole kertonut, mihin käyttöön Vornasen ase on tarkoitettu ja millainen ase oli.

Ei myöskään ole kerrottu, miksi Vornasella oli ase mukanaan ravintolassa. Epäselvää on myös se, oliko ase ollut hänellä mukana jo torstaina Eduskuntatalossa.

Seuraamuksia uralle ei tiedetä

On epäselvää, mitem tapaus vaikuttaa Vornasen poliittiseen uraan. Purra kertoi, että puolueessa vakavin mahdollinen seuraamus on erottaminen puolueen jäsenyydestä ja eduskuntaryhmästä. 

Perustuslain mukaan kansanedustaja voidaan eduskunnan päätöksellä erottaa, jos hän saa lainvoimaisen tuomion rikoksesta.

Päivitetty 28.4.2024 kello 7.07: Lisätty MTV Uutisten tieto rikosnimikkeistä.

Artikkelin ulkoasua muokattu 28.4.2024 kello 8.29. 

Lue myös:

    Uusimmat