MTV Malmössä: Kritisoitu Israel Euroviisujen finaaliin, näin ilta sujui areenalla: "Ehkä pientä häiriköintiä oli"

MTV Malmössä: Sadat ihmiset vastustavat Israelin osallistumista Euroviisuihin 2:47
MTV Malmössä: Sadat ihmiset vastustavat Israelin osallistumista Euroviisuihin

MTV Uutisten viihdetoimittajan Katja Lintusen mukaan Euroviisujen toinen semifinaali-ilta sujui rauhallisissa merkeissä, vaikka Malmön mielenosoitusten viesti saavutti myös viisuareenan.

Euroviisujen  toinen semifinaali käytiin Ruotsin Malmössä torstai-iltana 9. toukokuuta. Semifinaalin päätteeksi saatiin tietää, mitkä loput maat etenevät viisufinaaliin ja laajasti kritisoitu Israel oli yksi näistä maista. 

Israelia edustaa Eden Golan kappaleellaan Hurricane. Ennen toista semifinaalia Malmössä oli laaja mielenosoitus Israelin Euroviisuihin osallistumista vastaan. Israel on suorittanut lokakuusta lähtien laaja-alaisia iskuja Gazan kaistalle, joka kuuluu Palestiinaan. Useiden lähteiden mukaan taisteluiden aikana on menehtynyt yli 30 000 ihmistä, joista kuolleita tai loukkaantuneita on jopa 26 000 lasta

Paikalla Malmön mielenosoituksissa oli arvioiden mukaan noin 10 000-12 000 mielenosoittajaa. Mukana oli myös vastamielenosoittajia. 

Golanilta kysyttiin semifinaalin jälkeen areenan mediatilassa, kokeeko hän vaarantavansa läsnäolollaan muut viisuartistit. 

– Olemme kaikki täällä vain yhdestä syystä. EBU huolehtii kaikista turvatoimista, jotta tämä olisi turvallinen ja yhdistävä paikka kaikille, artisti kommentoi.  

– Olen niin tunteideni vallassa, on todellinen kunnia olla täällä, esiintyä lavalla ja tuoda äänemme kuuluviin. Edustan meitä ylpeänä ja finaaliin pääsy on ihan hullua. Olen kiitollinen meitä äänestäneille. 

MTV Uutisten viihdetoimittaja Katja Lintunen on paikan päällä Malmössä ja hän kertoi viisuareenan edustalla näkyneen ennen semifinaalia sekä sen alkamisen jälkeen jonkin verran Palestiinan lippuja. Paikalla oli Lintusen mukaan myös runsaasti poliiseja. 

– Ehkä pientä häiriköintiä oli, koska muutamia ihmisiä sieltä poistettiin, mutta kaiken kaikkiaan ilta sujui hyvin rauhallisissa merkeissä, eikä myöskään suorassa lähetyksessä nähty mitään häiriköintiä. 

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu  on kommentoinut tiukkasanaisesti maan Euroviisujen yhteydessä kohtaamaa vastustusta. 

– Hän raivostui näistä Malmön protesteista. Hän sanoi videoviestissä joka julkaistiin ennen kilpailun alkua, että "kyseessä on kauhea antisemitismin aalto". Sen lisäksi hän toivotti kovasti Eden Golanille onnea ja sanoi, että "hän on voittanut jo" vastustaessaan nimenomaan näitä protesteja, Lintunen kertoo.  

– Yleensä Euroviisut ei ole poliittinen kilpailu, mutta kyllähän tänä vuonna politiikka näkyy todella paljon näissä kilpailuissa. 

Euroviisujen finaali käydään lauantaina 11. toukokuuta. Samana päivänä Malmössä on ennakkotietojen mukaan jälleen laaja-alaisia mielenosoituksia. 

– Nythän on todella mielenkiintoista, tällä hetkellä voittajasuosikki on vedonlyöntitilastojen mukaan Kroatia, mutta eilisen semifinaalin jälkeen Israel on kiilannut kakkoseksi. Suomi on sijalla kymmenen, Lintunen toteaa. 

Suomea Euroviisuissa edustavat Windows95man  ja Henri Piispanen No Rules! -kappaleellaan. Suomi esiintyy viisufinaalin toisella puoliskolla esiintymispaikalla 17. 

– Huomisesta finaalista tulee hyvin jännittävä kaikin puolin, Lintunen summaa.   

Lue myös:

    Uusimmat