Leijonilta melkoinen puolustusvoitto EHT:lla, Harri Säteriltä huimaa tekemistä – näin Tshekki-peli eteni

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue eli Leijonat otti maukkaan voiton torstaina Brnossa, kun se kaatoi Tshekin EHT-ottelussa lukemin 4–1.

Leijonat oli isossa kuvassa potkun Tshekkiä jäljessä, mutta se ei heijastunut valotaululle. Suomi onnistui puolustamaan Tshekin yritykset huiman pelin pelanneen Harri Säterin johdolla. Säteri venyi Suomen maalilla 36 torjuntaan.

Leijonat karkasi toisessa erässä 2–0-johtoon Vili Saarijärven ja Arttu Hyryn maaleilla. Etumatka kasvoi kolmannessa erässä, kun Oliver Kapanen sipaisi irtokiekon sisään.

Tshekki kavensi, mutta Jere Innala painoi vielä kiekon tyhjiin.

Suomi kohtaa lauantaina Sveitsin ja sunnuntaina Ruotsin. Sen jälkeen matka jatkuu Prahaan, missä Suomi avaa oman MM-urakkansa ensi perjantaina tämän päivän vastustajaa eli Tshekkiä vastaan.

Lopputulos, Tshekin EHT-turnaus, Tshekki–Suomi, 1–4 (0–0, 0–2, 1–2):

3. erä:

60.00: Summeri soi, Leijonille Brnossa 4–1-voitto Tshekistä. Vaikka isännät olivat isossa kuvassa edellä, niin Suomen sitkeä puolustaminen ja Harri Säterin mainio maalivahtipeli takasivat saumat voittoon. Leijonien maalintekijöinä Vili Saarijärvi, Arttu Hyry, Oliver Kapanen ja Jere Innala.

59.39 MAALI! Suomi, 1–4. Jere Innala lyö kiekon tyhjiin ja homma paketissa. Suomi kesti Tshekin myllytykset Harri Säterin johdolla. Näin Suomen MM-kenraaliturnaus alkaa voitolla.

59. min: Hirmuinen mylly Suomen päädyssä käynnissä.

56.51 MAALI! Tshekki, 1–3. Isännät tulevat kahden maalin päähän, kun kiekko pomppaa takakulmalle, mistä Jachym Kondelik puttaa kiekon sisään. Siihen murenee Säterin nolla.

57. min: Tshekillä maali tyhjänä, kun peliä 3.20 jäljellä.

57. min: Kolme ja puoli minuuttia kolmatta erää jäljellä. Vaikka Tshekki on vienyt illan EHT-peliä, niin Suomi silti selvässä johdossa. Puolustamalla voittoon on ollut tänään Leijonien teema.

53. min: Väkevää alivoimaa Leijonilta. Ei saanut Tshekki mitään aikaiseksi.

50.42 JÄÄHY! Pikkuisen rikkonaista on ollut sinipaitojen peli tänään. Nyt Jere Innala ottaa kakkosen poikittaisesta mailasta.

50. min: Vaikka Tshekin ylivoima on pyörinyt lupaavasti, niin eivät ole valkopaidat saaneet maalin maalia näiden erikoistilanteiden aikana. Harri Säteri pelaa vahvaa peliä Suomen tolppien välissä.

47.50 JÄÄHY! Tshekille ylivoimaa, kun Pekka Jormakka ottaa kampitusjäähyn.

47.33 MAALI! Suomi, 0–3. On kyllä tehokas Leijona-nippu tänään Brnossa. Oliwer Kaski ampuu ja Oliver Kapanen siivoaa irtokiekon sisään. Huh! Aika tylyt lukemat taululla siihen nähden, että Tshekki on hallinnut peliä.

44. min: Nyt Suomelta selvästi parempi alku kuin ensimmäisessä tai toisessa erässä. Viivakutien kautta tonttia Tshekin maalille.

43. min: Suomelta Markus Nurmi jäänyt sivuun toisen erän kolauksen jäljiltä. Nurmi kävi hetkellisesti jäällä, mutta nyt Jukurit-hyökkääjä Puistola on korvannut hänet Leijonien nelosvitjassa.

Kello 20.51: Kiekko jäähän Brnossa. Tshekin ja Suomen pelissä kolmas erä käyntiin.

2. erä:

40.00: Summeri soi. Leijonat oli potkun jos kaksi Tshekkiä perässä, mutta se ei näy tulostaululla. Päinvastoin. Vili Saarijärvi naulasi ensimmäisen ja Arttu Hyry Suomen toisen häkin. Sinipaidoilta terävää erikoistilannepelaamista. Ensimmäinen syntyi ylivoimalla ja toinen aloitustilanteen jälkeen. Torjunnat: Dostal, Tshekki: 2+8=10, Säteri, Suomi: 12+15=27.

Video Suomen toisesta maalista (lähde: discovery+):

38.54 MAALI! Suomi, 0–2. Vaikka Leijonat on isossa kuvassa aivan helisemässä, niin sehän ei näy kaukalossa! Suomi valppaana aloituksen jälkeen, kun Arttu Hyry survoo kiekon Tshekki-nuottaan. Jukurit-hyökkääjä Patrik Puistola nappaa illan toisen syöttöpisteensä, vaikka hän ei ole paljoa peliaikaa tähän mennessä saanut.

38. min: Suomella taas melkoisia vaikeuksia. Tshekin NHL-miehet Ondrej Palat ja Tomas Nosek vyöryttävät nopean käännön Leijonien päätyyn ja vain tulikuuma Harri Säteri pitää lukemat muuttumattomina.

36. min: Tshekillä ollut sangen vahva ote pelistä jo pidemmän aikaa. Leijonilla ei meinaa oikein oma kiekollinen peli lähteä liikkeelle.

35. min: Tshekin ylivoima pyörii jälleen mallikkaasti. Pari kertaa menee kiekko Leijonien neliön läpi ja lähellä on, että tasoitus nasahtaa Suomen nuottaan.

32.00 JÄÄHY! Tshekille ylivoimaa, kun Suomen puolustaja Rasmus Rissanen täräyttää poikittaisella mailalla kotijoukkueen hyökkääjää Petr Kodytekiä naamaan. Rissanen selviää kuitenkin kakkosella tilanteesta.

31. min: Suomelle hyviä uutisia, kun TPS-hyökkääjä Markus Nurmi viilettää kentällä. Eli ei tullut pahempaa loukkaantumista.

Video Suomen avausmaalista (lähde: discovery+):

29.01 MAALI! Suomi, 0–1. Sinipaitojen ylivoima pyörii mallikkaasti. Pekka Jormakka levittää ylivoimalle mukaan tulleelle Patrik Puistolalle, joka jatkaa Vili Saarijärvelle. Tämän tykki puhuu ja siellä on.

27.23 JÄÄHY! Suomelle ylivoimaa, kun Tshekiltä NHL-puolustaja Jan Rutta boxiin.

28. min: Aijai, TPS:stä tuttu tähti Markus Nurmi loukkaantuu, kun hän ajaa ohi Tshekin NHL-puolustajasta Gudaksesta. Nurmi pitelee kättään tilanteen jälkeen.

25. min: No nyt tulee Suomelle paikkoja. Ensin kokeilee Kapanen ja piakkoin Innala. Sitten vielä tontti puolustaja Rasmus Rissaselle. Mutta ei mene ei.

23. min: Tshekki tullut todella vahvasti toiseen erään. Sinipaitainen Suomi helisemässä. Paikkaa tulee muun muassa Michal Kovarcikille, joka hakee ohjausta veljensä Ondrej'n (ex-Jukurit) syötöstä.

21. min: Tshekin NHL-kuula Radko Gudas täräytti taas melkoisen pommin. Tällä kertaa jyrän alle jäi Oliver Kapanen. Avauserän ensimmäisessä vaihdossa kovia koki Jere Innala.

Kello 19.50: Kiekko jäähän. Toinen erä käyntiin Tshekin ja Suomen EHT-ottelussa.

Kello 19.48: Joukkueet jäälle Brnossa. Toinen erä valmis alkamaan.

1. erä:

20.00: Summeri soi Brnossa. Tshekin ja Suomen ottelu avauserän jälkeen lukemissa 0–0. Tshekki tuli erittäin vahvasti peliin kotiyleisönsä edessä, mutta Suomi alkoi saada hiljalleen otetta pelistä. Tshekillä hieman paremmat paikat, mutta Harri Säteri selvitti nämä sangen vaivattomasti. Torjunnat: Dostal, Tshekki: 2, Säteri, Suomi: 11.

Kello 19.24: Suomelle pettymys alle 18-vuotiaiden MM-kotikisoissa, kun Ruotsi on parempi torstain puolivälieräottelussa lukemin 2–1.

Brnossa Suomen miesten maajoukkueen eli Leijonien ja Tshekin peli on lukemissa 0–0. Suomi on saanut paremmin otetta pelistä erän edetessä.

11. min: Tshekin alkurynnistys hieman laantunut. Yksi kahdella yhtä vastaan -hyökkäys tuli omaan päähän, kun Suomen puolustaja Axel Rindell sössi kiekon kanssa hyökkäyssiniviivan tuntumassa.

8. min: Suomelle ensimmäinen lupaava tontti, kun KalPa-hyökkääjä Oliver Kapanen jakaa kiekon oikealta laidalta, tavoitellen Puljujärveä, joka rynnistää kohti takatolppaa. Aivan ei kiekko tule Puljujärvelle.

Kello 19.12: Suomen alle 18-vuotiaiden poikien maajoukkue on yhä tappiolla Espoossa MM-puolivälieräottelussa Ruotsia vastaan. Peli on kolmannessa erässä Ruotsille 2–1.

7. min: Tshekillä ylivoima pyöri vaarallisesti muun muassa SM-liigasta tutun Michal Kovarcikin (viime kauden seura Jukurit) johdolla. Ei kuitenkaan sikaria, vaan Suomi selvittää.

4.43 JÄÄHY! Tshekille ylivoimaa, kun sinipaidoilla kuusi ukkoa jäällä.

5. min: Tshekki tullut ryminällä illan peliin, kuten kuuluukin. Suomella huolimattomuutta kiekon kanssa.

1. min: Tshekin puolustajakuula Radko Gudas täräytti heti avausvaihdossa voimakkaan pommin Leijonien hyökkääjään Jere Innalaan. Frölundan maalitykillä kypärä tärisee, mutta matka jatkuu.

Kello 19.00: Kiekko jäähän Brnossa. Suomi tänään sinipaidoissa, Tshekki valkonutuissa.

-------------------------------------------------

Kello 18.59: Tänään iso mielenkiinto kohdistuu Leijonien ykkösketjun hyökkääjään Jesse Puljujärveen, joka kävi viime kesänä isossa lonkkaleikkauksessa. Puljujärvi palasi kehiin kesken kauden, kun hän liittyi NHL-seura Pittsburgh Penguinsin organisaatioon. Puljujärvi pelasi tällä kaudella 13 AHL-ottelua Wilkes-Barre/Scranton Penguinsissa (4+5=9) ja 22 ottelua Penguinsissa (3+1=4).

Puljujärven edelliset maajoukkuepelit ovat kaudelta 2019–20. Hän edusti tuolloin SM-liigassa Kärppiä.

Kello 18.55: Leijonat ei välttämättä saa enää yhtään NHL-vahvistusta mukaansa Pohjois-Amerikasta. Tämä johtuu siitä, että useat niin sanotut "Suomi-jengit" (Carolina Hurricanes, Florida Panthers ja Colorado Avalanche) ovat selvittäneet tiensä jo NHL:n pudotuspelien toiselle kierrokselle, mistä MM-kisoihin ei ehdi enää mukaan. Myös Miro Heiskasen, Roope Hintzin ja Jani Hakanpään edustama Dallas Stars meni viime yönä 3–2-johtoon omassa pudotuspelisarjassaan Vegas Golden Knightsia vastaan.

Tällä hetkellä ainoa mielenkiintoinen kortti on Nashville Predatorsin supertähtivahti Juuse Saros. Predators on Suomen aikaan lauantain vastaisena yönä selkä seinää vasten -tilanteessa, kun se kohtaa kuudennen kerran Vancouver Canucksin. Canucks johtaa tällä hetkellä joukkueiden välistä sarjaa voitoin 3–2.

Kello 18.50: Suomi ja Tshekki kohtaavat seuraavan kerran heti MM-kisojen alkuhetkillä. Joukkueiden kohtaaminen on ohjelmassa kisojen ensimmäisenä päivänä eli 10. toukokuuta perjantaina. Tuolloin peli pelataan Tshekin pääkaupungissa Prahassa. Tänään mennään Brnossa.

Kello 18.46: Suomella on varsin iso joukkio mukana Tshekeissä. Tänään kokoonpanon ulkopuolella ovat Lassi Lehtinen (MoDo Hockey, SHL), Tobias Winberg (JYP), Veli-Matti Vittasmäki (Tappara), Atro Leppänen (Sport), Eemeli Suomi (Ilves), Valtteri Puustinen (Pittsburgh Penguins, NHL) ja Saku Mäenalanen (SCL Tigers, NLA).

Mikael Granlund (San Jose Sharks) liittyy Suomen joukkueen vahvuuteen Tshekin EHT-turnauksen jälkeen.

Kello 18.42: Toinen Suomi-nippu eli Pikkuleijonien joukkue on jäällä Espoossa, missä Suomi on tällä hetkellä tappiolla jääkiekon alle 18-vuotiaiden MM-kisojen puolivälieräottelussa Ruotsia vastaan. Peli oli kahden erän jälkeen 2–1 Ruotsille.

Kello 18.37: Tshekin kokoonpanossa on siis yhteensä yhdeksän NHL-pelaajaa. Sen lisäksi Tshekin rosterista löytyy runsaasti SM-liigasta tuttua osaamista, kun kehissä ovat Ondrej Kovarcik (viime kauden seura Jukurit), Michal Kovarcik (Jukurit, ensi kaudella Kärpät), Petr Kodytek (Ilves, ensi kaudella HIFK), Dominik Masin (Ilves) ja Libor Zabransky (Ässät).

Tshekin maalilla torjuu entinen Ilves-vahti Lukas Dostal (Anaheim Ducks).

Kello 18.33: Pittsburgh Penguinsin hyökkääjä Jesse Puljujärvi on merkattu Suomen ykkösketjun laitaan. Puljujärven vierellä viilettävät Jere Innala (Frölunda, Ruotsi) ja Oliver Kapanen (KalPa).