Oletko työskennellyt Ruotsissa? Voit pian saada täysin uutta etuutta

Mitä tulisi tehdä, jos epäilee, että Ruotsin puolella saattaisi olla omia eläkesaatavia? Katso Eläketurvakeskuksen erityisasiantuntijan haastattelu 4:06
Katso myös: Mikä on, kun ei tienattu raha kelpaa? Jopa 1600:lla yli 65-vuotiaalla suomalaisella on Ruotsin puolella eläkkeitä nostamatta

Ruotsissa tuli helmikuun alusta voimaan uusi laki, jonka perusteella pitkän työuran tehneille pienituloisille eläkkeensaajille aletaan maksaa syyskuussa uutta etuutta.

Kelan mukaan uutta inkomstpensionstillägg-nimistä etuutta maksetaan myös Suomeen Ruotsissa työskennelleille eläkkeensaajille.

Etuuden määrä on enintään 600 Ruotsin kruunua, eli noin 59 euroa, kuukaudessa.

– Uuteen etuuteen on oikeus eläkkeensaajalla, joka saa työeläkettä 9 000–17 000 Ruotsin kruunua. Oikeuteen ja maksettavaan summaan vaikuttaa myös työskentelyvuosien määrä, Kela kertoo verkkosivuillaan.

Kela kertoo, ettei etuutta tarvitse erikseen hakea, vaan Ruotsin eläkevirasto Pensionsmyndigheten myöntää sen automaattisesti.

– Ensimmäiset etuuserät maksetaan Pensionsmyndighetenin mukaan 18.–19. syyskuuta, Kela kertoo.

Uusi etuus voi vaikuttaa joihinkin Kelan etuuksiin.

– Jos saat Ruotsista uutta etuutta ja lisäksi Kelan eläkkeitä, elokuun jälkeen maksettavat Kelan eläkkeesi täytyy tarkistaa.

Lue myös:

    Uusimmat