Oppositio ihmettelee Orpon puhutteleman Rydmanin ulostuloa: "Näyttää siltä, ettei mikään muutu"

Jussi Saramo reagoi Ville Rydmanin luottamukseen: "Hallituksella on kaksoisstandardit" 4:25
Jussi Saramo Wille Rydmanin luottamuksesta: "Hallituksella on kaksoisstandardit"

Elinkeinoministeri Wille Rydman sai tänään eduskunnan luottamuksen äänin 92–76 hallituspuolueiden edustajien äänillä. Useat opposition kansanedustajat ilmaisivat tyytymättömyyttään lopputulokseen. 

Oppositio on esittänyt ministeri Wille Rydmanille (ps.) kaksi kertaa vuoden sisällä epäluottamusta. Epäluottamuksen esittämisen taustalla on Helsingin Sanomien juttu vuodelta 2022, jossa useat nuoret naiset kertoivat Rydmanin ahdistavasta käytöksestä. 

Rydman on väittänyt jutun tietoja perättömiksi ja teki jutusta rikosilmoituksen. Syyttäjä jätti kuitenkin viime viikolla nostamatta syytteet kolmea HS:n toimittajaa vastaan. 

Välikysymyksen jättäneiden puolueiden mielestä Rydmanin toiminta ei vastaa ministeriltä edellytettävää käytöstä. Puolueiden mukaan Rydman on ministerin asemassa hyökännyt toistuvasti julkisesti mediaa ja hänen toiminnastaan kertoneita naisia vastaan.

Myös pääministeri Petteri Orpo (kok) astui median eteen ennen äänestystä ja painotti käyneensä ministeri Rydmanin kanssa vakavan keskustelun vapaan median roolista demokratiassa.

– Valtioneuvoston jäsenten tehtävä on vahvistaa, ei heikentää tätä roolia, Orpo sanoi.

Rydman jatkoi pääministerin kanssa käymästään keskustelusta huolimatta Helsingin Sanomien ryöpyttämistä äänestyksen jälkeen syyttäen lehteä ja sen toimittajia tietoisesta valehtelusta.

– Huomioiden sen, miten vakavia ja vääriä väitteitä Helsingin Sanomat tietoisesti on levittänyt ja niistä kiinni pitänyt, niin jopa kärkkäämpi ja ankarampi kritiikki olisi ansainnut paikkansa, Rydman sanoi.

Saramo: Rydmanin käytöstä ei voi hyväksyä

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo sanoi luottamusäänestyksen tuloksen ratkettua, ettei Rydmanin käytöstä voida hyväksyä. Hän kertoi kuunnelleensa Rydmanin lausunnot medialle äänestyksen ratkettua.

– Ministeri Rydman jatkoi tarinaa, jossa hän ei ole tehnyt mitään väärin, vaan syyllisiä ovat media ja syyllisiä ovat nämä hänen alaikäiset uhrinsa. Tämä on käytöstä, jota ei voida ministeriltä hyväksyä, Saramo sanoi.

– Pääministeri ja RKP ovat julkisuudessa vetäneet luottamuksensa pois ministeriltänsä, mutta sitten käytännössä eivät kuitenkaan vedä sitä pois. Tämä kuvaa hyvin hallitusta.

Saramo painotti medialle, että Rydman ei muuttanut viestinnässään mitään pääministerin toiveesta huolimatta.

– Vaikuttaa siltä, että mikään ei ole muuttunut. Hänen mielestään syyllisiä ovat yhä ne ihmiset, jotka ovat kertoneet siitä, mitä on tapahtunut, media ja hänen toimintansa uhrit. Vaikea nyt sitten nähdä, kun emme tiedä, mitä hän on pääministerin kanssa puhunut. Valitettavasti näyttää siltä, että mikään ei muutu, Saramo sanoi. 

Saramon mukaan pääministeri Orpo ei johda hallitusta, jos näin saa toimia jatkossakin, kunhan kyseessä ei vain ole oman puolueen ministeri.

Hänen mielestään Orpon olisi pitänyt toimia aiemmin. 

– Nyt hänellä ei varmaan ole muuta mahdollisuutta kuin jatkaa tätä teatteria. 

Rydman sai eduskunnan luottamuksen äänin 92–76. Tyhjää äänesti kolme. Poissa oli 28 kansanedustajaa.

Hallituspuolueiden kansanedustajista RKP:n Eva Biaudet ja kokoomuksen Pihla Keto-Huovinen äänestivät tyhjää.

Myös Vasemmistoliiton kansanedustaja Veronika Honkasalo kritisoi hallituksen päätöstä viestipalvelu X:ssä:

– Hallituspuolueet siunasivat juuri äänin 92–76, että ministerin asemassa toimittajien ja yksityishenkilöiden mustamaalaaminen ja maalittaminen on hyväksyttävää. Rkp:lla ei tunnu enää olevan mitään rajaa sen suhteen, mitä se on valmis hyväksymään vallan vuoksi.

Vihreiden aluevaltuutettu Perttu Jussila kritisoi perussuomalaisia kaksinaismoralismista.

Jos Rydman olisi maahanmuuttaja käyttäisi PS häntä mainonnassaan varoittavana esimerkkinä. Valkoisena konservatiivisena miehenä hän nauttiikin koko ryhmän aukotonta luottamusta. Poikkeuksellista kaksinaismoralismia jopa perussuomalaisella mittapuulla, Jussila sanoo. 

SDP:n puoluehallituksen jäsen Dimitri Qvintus puolestaan kirjoittaa, että tilanne on kaikkien kannalta kiusallinen ja kestämätön. Hän vertasi tilannetta Ilkka Kanervan taannoiseen tekstiviestikohuun, jossa Kanerva joutui eroamaan luottamuspulan takia. 

– Vuonna 2008 UMI Ilkka Kanerva erosi tekstiviestien takia. Ilkka Kanerva "ei nauttinut sellaista täyttä luottamusta, joka jokaisella ministerillä täytyy olla" (Katainen tiedotustilaisuudessa). Ei, vaikka oli toiminut ministerinä erinomaisesti. Kanerva ei uhonnut eikä hyökkäillyt. Ei verrannut mediaa moottoripyöräjengiin. Tapaus jätti traumoja kokoomukseen sekä Suomen historian pitkäaikaisimpaan parlamentaarikkoon, nyt jo edesmenneeseen Ilkka Kanervaan, Qvintus sanoo viestipalvelu X:ssä. 

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne sanoi viestipalvelu X:ssä, että hallituspuolueiden tuki Rydmanille antaa irvokkaan sävyn pääministerin peräänkuuluttamalle esimerkille nuorille. 

– Pääministeri peräänkuulutti kansanedustajilta esimerkkiä nuorille keskustelussa yhdenvertaisuudesta, tasa-arvosta ja syrjimättömyydestä. Tärkeälle viestille antaa aika irvokkaan sävyn se, että hallituspuolueet olivat juuri sitä ennen antaneet tukensa Rydmanille.

Lue myös:

    Uusimmat