Pääseekö Suomi Euroviisujen finaaliin? Näin asiantuntijat ennustavat

MTV Malmössä: Näin terroriuhka näkyy euroviisukaupungissa 2:30
MTV on paikalla Malmössä – näin Euroviisut etenevät Suomen osalta.

Suomelle povataan finaalipaikkaa Euroviisuissa. 

Vedonlyöjät pitävät Suomen Windows95manin finaalipaikkaa Euroviisuissa suhteellisen varmana. Samoilla linjoilla ovat vieraileva tutkija Janne Mäkelä Taideyliopistosta ja mediatutkija Mari Pajala Turun yliopistosta.

– Jos Suomi ei pääse finaaliin, se on todella suuri pettymys. Kyllä se sillä tavalla on huomiota herättänyt. Se on myös jakanut tunteita, mikä on tällaisen huomiotalouden kannalta hyvä merkki, Mäkelä sanoo.

Semifinaaleissa jatkoonmenijät päättää yksin yleisö. Finaalissa mukana on raati. Moni kappale myös kilpailee Suomen kanssa samoista äänistä, Pajala huomauttaa.

– Mutta en usko, että se ihan viimeisille sijoille kuitenkaan jää.

Suomessa Windows95man ei pyörinyt Uuden musiikin kilpailun voittajaveikkauksissa ennen kuin lavaesitys räjäytti pankin. Pajala arvioi, että esityksen huumori voi vedota hyvin esimerkiksi Britanniassa, jossain muualla taas huonommin.

– Sinänsä siinä on sellaista huumoria, joka voi kyllä ylittää kulttuuri- ja kielirajoja, Pajala pohtii.

Mäkelä epäilee, että housuttomuudella flirttailu voi karkottaa varsinkin konservatiivisimpia äänestäjiä. Hän veikkaa silti, että esityksellä on mahdollisuudet jopa kymmenen parhaan joukkoon.

Tutkijoiden mukaan Suomella on tällä hetkellä maine omaperäisten esitysten viisumaana. Mäkelän mielestä nykyhetkessä on siinä mielessä kaikuja 1980-luvulta.

– Suomella oli silloin vähän tämmöinen maine, että täältä lähetetään kummallisia esityksiä, kuten Riki SorsanReggae OK ja KojonNuku pommiin.

Erona on kuitenkin se, että tällä kertaa omaperäisyydellä on saatu myös menestystä, Mäkelä huomauttaa.

Katso videolta, miten Euroviisut etenevät Suomen osalta. 

Lue myös:

    Uusimmat