Pekka Jormakka kuunteli Olli Jokista ja teki räväkän Leijonat-päätöksen – 17-vuotias superlupaus nyt tikkuna lihassa: "Tulee pitkät pari viikkoa"

Tulosruutu: Mikael Granlund ja Mikko Lehtonen liittyivät viimeisimpinä Leijonien mukaan

Pekka Jormakka, 33, teki viime keväänä kovan päätöksen. Hän ilmoitti, että hän aikoo palata vielä Leijonien nuttuun. Jormakka lähti tavoittelemaan MM-paikkaa, mikä myös lopulta täyttyi. Nyt Jormakan kisa-arkea jakaa 17-vuotias hahmo.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat 10.-26.5.2024

Suomi–Tanska ma 20.5. klo 21.20. Studio käyntiin jo klo 20.30!

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla. MTV Katsomossa ottelut maksullisilla tilauksilla. Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla.

Jormakan nimi tuli tutuksi Leijonat-seuraajille 2010-luvulla, kun hän oli mukana kaksissa MM-kisoissa ja useissa EHT-turnauksissa.

Kevään 2018 jälkeen puhelin hiljeni. Maajoukkuekutsuja ei pahemmin tippunut.

Nyt Jormakka on yhtä hymyä Tshekin pääkaupungissa Prahassa. Sunnuntaina varmistui se, että Jormakka palaa pitkän tauon jälkeen takaisin arvokisatasolle.

– En muistanutkaan, että kuinka siistiä tämä homma on. Fiilikset ovat ihan huikeat. Lähden innolla peleihin mukaan, Jormakka tunnelmoi MTV Urheilulle Prahan O2 Areenan uumenissa.

Kaiken taustalla oli iso tavoite. Jormakka päätti, hän haluaa palata maajoukkuepelaajaksi. Hän halusi kantaa taas Leijonat-logoa.

– Tein päätöksen viime keväänä, kun katselin kisapelejä. Olin pelannut jo silloin hyvän kauden alle. Tiesin, että missä mennään ja missä oma pelikunto on. Päätin silloin, että otan ensi kaudella tavoitteeksi sen, että lyön Leijonat-paidan päälle. Sen eteen tehtiin hommia ja nyt ollaan täällä, Jormakka sanoo ylpeänä.

Jormakka jakaa kiitosta yhden tärkeän tahon suuntaan.

– ”OJ” (Jukureiden entinen päävalmentaja Olli Jokinen) hoki minulle kolme vuotta sitä, että "sut laitetaan takaisin maajoukkueeseen". Ensimmäisenä vuonna ajattelin, että "ei ehkä… riittääköhän mulla enää". OJ uskoi. Ja jos katsoo, niin täällä on aika paljon muitakin Jukurit-pelaajia kisoissa mukana. Seitsemän yhteensä (kun mukaan lasketaan viime kauden joukkueen pelaajat, uusista mukana on myös Norjan Thomas Olsen). OJ on tehnyt aika hemmetin hyvää työtä. Kiitos siitä, Jormakka ylistää viime vuosien valmentajaansa.

Juttu jatkuu kuvan ja videoiden alla.

Mikael Granlund: "Leijonien ilmapiiriin aina helppo tulla" 2:42
Mikael Granlund: "Leijonien ilmapiiriin aina helppo tulla"

Mikko Lehtonen hyppäsi lennosta Leijonien matkaan: "Tuore ja freesi joukkue" 2:13
Mikko Lehtonen hyppäsi lennosta Leijonien matkaan: "Tuore ja freesi joukkue"

Leijonien yllättäjä Oliver Kapanen: "Sain paikan näyttää, nyt olen täällä" 3:01
Oliver Kapanen: "Sain paikan ja nyt ollaan täällä"

Suupaltin kanssa

Jormakka liittyi Leijonien matkaan sen jälkeen, kun Jukurit hävisi oman puolivälieräsarjansa Kärpille. Ennen tätä Jormakka vieraili Leijonien paidassa Ruotsin EHT-turnauksessa, minne hänet kutsuttiin loukkaantumistakaiskujen jäljiltä.

Jormakan koko Leijonat-paluu rakentui täten monen mutkan kautta.

Keväällä hänen nimensä löytyi aina uudelta listalta.

– MM-leiritys oli kokonaisuudessaan aika kova rypistys. Sitä kamppailee jatkuvasti neljän viikon ajan paikastaan ja pitää antaa ihan parasta pöytään. Tuo on henkisesti ja fyysisesti raskasta hommaa. Kun paikka varmistui, niin kyllähän siitä tuli sellainen tietynlainen helpottunut olo. Pitää kuitenkin muistaa, että nythän vasta tosipelit alkavat. Sen verran kokemus on tuonut oppia, että tässä vaiheessa ei voi puhaltaa ihan kaikkea kokonaan ulos, Jormakka pohtii.

Jormakka oli vielä 2010-luvun lopulla Leijonien vakiokasvoja erityisesti EHT-tasolla. Sen jälkeen hänen käyränsä osoitti tovin ajan alaspäin.

KHL vaihtui Saksan liigaan, mistä hän palasi Suomeen. Osoitteeksi tuli Mikkeli, missä avauskaudella Jormakka ei saanut vielä ihmeempiä aikaiseksi (42 runkosarjaottelua, 9+19=28).

Hiljalleen suunta kuitenkin kääntyi. Päättyneellä sesongilla Jormakka takoi runkosarjan 54 ottelussa tehot 19+20=39. Pudotuspeleissä tuli vielä kuusi täplää lisää (6 ottelua, 1+5).

Iso ryhtiliike on tullut henkisen kasvun kautta.

– Isyys muuttaa miestä. Ajattelin, että haluan pelata vielä huipputasolla. Takaraivossa oli ajatus siitä, että kun lapset kasvavat vielä muutaman vuoden, niin he ymmärtävät paremmin. Vielä he eivät oikein. Vanhin tytär on kolme vuotta, eikä hän ihan vielä tajua sitä, että missä isi pelaa. Yritän pysyä iskussa. Tässä on vielä monta hyvää pelivuotta jäljellä.

– Yritän jatkaa sillä tavalla, että tytöt näkevät sen, miten isi on ihan hyvä pelimies. Se on tavoite, Jormakka virnistää.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Jormakka jakaa MM-kisojen arkea toisen Jukurit-kasvon, 17-vuotiaan superlupauksen Konsta Heleniuksen kanssa. Hän, siis Helenius, on Jormakan lailla melkoinen suupaltti.

Ehkä jopa vielä pahempi kuin Jormakka itse. Nuori hyökkääjä on melkoinen persoona.

Jormakalta kysyttiin Jukureiden Tiktok-videolla siitä, että jos hän saisi olla yhden päivän ajan joku muu kuin itse, niin kenet joukkuekaverin hän valitsisi. Jormakka vastasi miettimättä ja välittömästi Heleniuksen.

– Mua vähän kiinnostaa se, että mitä hän oikein ajattelee, kun hän painaa tuolla menemään. Konsta on kova suustaan, eikä hän aina mieti, että mitä hän sanoo, Jormakka naurahtaa.

– Olen koittanut kysyä tuosta (ajatuksista ja mielenlaadusta). Olemme nyt itse asiassa huonekavereita. Tulee pitkät pari viikkoa, Jormakka jatkaa hekottelua, lisäten perään:

– Katsotaan nyt. Meillä synkkaa ihan hyvin, mutta onhan hän kuitenkin 16 vuotta nuorempi kuin minä, Jormakka laskeskelee.

Jormakan kohdalla iso kysymys kääntyy siihen, että mitä hän meinaa tehdä seuraavaksi. Jormakan Jukurit-sopimus kun päättyi huhtikuun lopulla.

– Yritän esiintyä täällä MM-kisoissa mahdollisimman hyvin. Niin, että toivottavasti saisi johonkin sopimuksen ensi kaudeksi, Jormakka sanoo.

Onko jotain päämääriä tai toiveita seuraavasta paikasta?

– Ulkomaita haen, kun lapset ovat niin nuoria vielä. Tässä ehtisi käydä jossain ennen kuin he menevät kouluun, Jormakka vastaa.

Lue myös:

    Uusimmat