Pekka Strangilta pysäyttävä havainto arvokkaan kuoleman mahdollisuudesta Suomessa: "Tähän ei nyt liity mitään vitsiä"

Katso videolta Pekka Strangin stand up arvokkaasta kuolemasta.

Pekka Strang tapaa Tabun toisessa jaksossa neljä parantumattomasti sairasta.

Tabun  toisessa jaksossa aiheena on parantumattomasti sairaat. Jaksossa ohjelmaa luotsaava Pekka Strang  tapaa Marjon, Sirkan, Kallen sekä Sirkan, joilla kaikilla on diagnoosi vakavasta, kuolemaan johtavasta sairaudesta. Tabussa keskusteluiden lisäksi myös nauretaan yhdessä asioille, joille "ei saisi nauraa".  

Jokaisessa jaksossa Strang tekee kustakin aiheesta stand upia. Jaksossa viisikko keskustelee myös kuolemasta, ja jokainen parantumattomasti sairas kertoo toivovansa, että saisi kuolla arvokkaasti. 

Stand upissaan Strang tekee pysäyttävän havainnon tästä. Näyttelijä aloittaa toteamalla, kuinka sanotaan, että on "lottovoitto syntyä Suomeen", muttei "kuolla Suomeen". 

– Tähän ei nyt liity mitään vitsiä, mutta niin kauan, kuin tämä eutanasialainsäädäntö on tällainen, niin eihän siinä ole järjen hiventä. 

Strang kertoo googlanneensa eutanasian, jonka myötä haku oli tarjonnut hänelle tulosta "eutanasia hinta". 

– Menin sinne, siinä luki, että tuhkaus: 35 euroa, kertoi Strang jatkaen, että hakutulos oli vienyt hänet lemmikkieläinten lopetuksia sekä tuhkauksia tarjoavalle sivulle. 

– Pitää mennä Sveitsiin, ja se maksaa ihan saatanasti. Kuollakseen arvokkaasti Suomessa pitää olla joko helvetin rikas tai eläin. 

Eutanasia ei ole Suomessa laillinen. Maaliskuussa uutisoitiin kansalaisaloitteen eutanasian laillistamiseksi keränneen tarvittavat 50 000 kannatusääntä ja se etenee näin ollen eduskunnan käsiteltäväksi. 

Lääkäriavusteinen itsemurha, muttei eutanasia, on sallittu esimerkiksi Sveitsissä, Saksassa sekä Italiassa. 

Eutanasia ja lääkäriavusteinen itsemurha eivät ole sama asia. Lääkäriliiton mukaan eutanasia tarkoittaa potilaan vapaaehtoisesta sekä oikeustoimikelpoisesta pyynnöstä tapahtuvaa lääkärin tarkoituksellista potilaan elämän lopettamista lääkkeitä antamalla. 

Lääkäriavusteinen itsemurha sen sijaan tarkoittaa sitä, että potilas voi pyytää lääkäriä määräämään hänelle lääkkeet itsemurhan suorittamiseksi. Lääkäri saattaa lääkkeet potilaan käyttöön, jotta tämä voi ottaa ne itse. 

Suomessa aktiivinen eutanasia on rikos, mutta avustettua itsemurhaa ei ole kriminalisoitu, eikä itsemurha ole lainvastainen, kertoo Minilex.

Eutanasia on sallittu muun muassa Belgiassa, Kanadassa, Ecuadorissa, Hollannissa, Luxemburgissa, Uudessa-Seelannissa, Espanjassa sekä Kolumbiassa. 

Tabu MTV Katsomossa ja MTV3-kanavalla sunnuntaisin klo 21. MTV Katsomo+ -tilaajille seuraava jakso ennakkoon. 

Lue myös:

    Uusimmat