Pohjois-Korean uskotaan tehneen salaa animaatioita suoratoistopalveluille

Pohjoiskorealaisia animaattoreita vaikuttaa työskennelleen Amazonin ja Maxin animaatioiden parissa pakotteiden vastaisesti ja ilman, että kummallakaan yhdysvaltalaisstudiolla on ollut tästä tietoa, selviää tuoreesta raportista.

Pohjois-Koreaa seuraava tarkkailusivusto 38 North on löytänyt todisteita siitä, että kolmannet osapuolet ovat saattaneet ulkoistaa animaattoreita eristäytyneestä Pohjois-Koreasta toimittamaan kuvitusta muun muassa Amazon Prime Video -suoratoistopalvelun sarjaan Invincible sekä Max-suoratoistopalvelun sarjaan Iyanu: Child of Wonder.

Pohjois-Korea on useiden kansainvälisten pakotteiden kohteena kiellettyjen ydinaseiden ja ballististen ohjusten ohjelmiensa sekä ihmisoikeusloukkausten vuoksi.

Pohjois-Korealla on vakiintunut animaatioteollisuus, johon se on aiemmin luottanut tulonlähteenä. Sen hallinnon pyörittämä jättimäinen animaatioita tuottava SEK Studio joutui erityisesti Yhdysvaltain pakotteiden alaiseksi vuonna 2021.

Vuosikymmenien ajan Pohjois-Korea käytti piirrettyjä valamaan sosialistista etiikkaa kansakunnan lapsiin. SEK Studion uskotaan aiemmin olleen alihankkijana muun muassa Disneyn Leijonakuningas- ja Pocahontas-piirrettyihin liittyen.

Yhdysvaltalaisstudiot eivät vaikuta olleen tietoisia

38 North havaitsi aiemmin tänä vuonna Pohjois-Koreassa toimivan pilvitallennuspalvelimen, jolle ladattiin päivittäin useita länsimaisiin ohjelmiin liittyviä kuvia, ohjeita animaattoreille sekä palautetta heidän työstään.

– Ei ole todisteita siitä, että kuvissa esiintyvillä yrityksillä olisi ollut tietoa, että osa heidän projektistaan oli tehty alihankintana pohjoiskorealaisilta animaattoreilta, sivuston raportissa sanotaan.

Raportin mukaan todisteet korostavat nykyisten yhdysvaltalaispakotteiden täytäntöönpanon vaikeutta näin globaalilla alalla sekä tarvetta sille, että yhdysvaltalaiset animaatioyhtiöt olisivat paremmin perillä kaikista projekteihinsa osallistuvista yrityksistä.

Amazon Studios ei vastannut uutistoimisto AFP:n kommenttipyyntöön. Warner Bros. Discoveryn omistama Max kieltäytyi kommentoimasta.

Pohjois-Koreassa valmistetut tekoripset voivat päätyä suomalaistenkin silmille 4:49

Katso videolta, miten ripsipääkaupungissa Pingdussa kommentoidaan pohjoiskorealaisten valmistamien ripsien myyntiä.

Lue myös:

    Uusimmat