Poliisi teki veltolle ja "liian tyytyväiselle" 1-vuotiaalle huumetestin – äidille tuomio

Yksivuotias lapsi söi äitinsä huumelääkettä. Oikeus tuomitsi äidin vammantuottamuksesta.

Tapaus sattui viime keväänä Kotkassa.

Vanhemmat veivät lapsen lääkärin, koska epäilivät tällä flunssaa. Lisäksi vanhemmat miettivät, oliko lapsi kenties saanut käsiinsä päihteitä.

Vanhemmat kertoivat, että lapsi oli oppinut nousemaan tasoja vasten ja kiipeilemään huonekaluilla.

Parin päivän kuluttua lääkärikäynnistä sosiaalityöntekijä tuli poliisin kanssa tapamaan vanhempia heidän kotiinsa. Äiti oli yrittänyt poistua paikalta vaunuissa takapihalla nukkuneen lapsen kanssa, mutta poliisit estivät sen.

Sosiaalityöntekijä oli kiinnittänyt huomiota lapsen poikkeukselliseen velttouteen ja tokkuraisuuteen, lisäksi lapsi näytti "liian tyytyväiseltä" tilanteeseen nähden. Poliisi päätti ottaa lapselta sylkitestin. 

– Sylkitestin jälkeen poliisi sanoi, että pitää lähteä päivystykseen, sosiaalityöntekijä kertoi poliisikuulusteluissa.

Vanhemmille sakkoja

Tutkimuksissa selvisi, että lapsen elimistössä oli klonatsepaamin aineenvaihduntatuotetta. Selvittämättä jäi, miten ja milloin vuoden ja kolmen kuukauden ikäinen lapsi oli saanut lääkettä elimistöönsä.

Lapsen äidillä oli määrätty klonatsepaamilääkitys.

Kymenlaakson käräjäoikeus totesi, että molemmat vanhemmat ovat velvollisia huolehtimaan siitä, ettei kotona säilytetä lääkkeitä niin, että lapsi voi päästä niihin käsiksi. 

Kotietsinnässä otetuista valokuvista ilmeni, että asunnolla oli ollut avoimessa roskiksessa lapsen saatavilla käytetty huumeruisku ja kannabispakkauksia. Vanhempien mukaan ne olivat lapsen isän.

– Kerrottujen huumausaineiden käyttöön liittyvien tavaroiden säilyttäminen lapsen ulottuvilla osoittaa sinänsä, että vanhemmat ovat suhtautuneet välinpitämättömästi pienen lapsen turvallisuuteen, oikeus totesi ratkaisussaan.

Oikeuden mukaan valokuvat eivät kuitenkaan osoittaneet, että lääkkeitä olisi säilytetty pitkäaikaisesti huolimattomasti. Sen mukaan oli ilmeistä, että lapsi oli saanut äidin lääkkeen, kun tabletti oli vahingossa pudonnut lattialle.

Oikeus tuomitsi isän huumausainerikoksesta 20 päiväsakkoon ja äidin vammantuottamuksesta 35 päiväsakkoon. Lisäksi äiti joutuu maksamaan lapselleen 200 euroa kivusta, särystä ja tilapäisestä haitasta.

Lue myös:

    Uusimmat