Sauli Niinistö muistelee MTV:lle kirjailijasuuruus Paul Austeria: "Löydän oman taivasteluni yhtymäkohtia"

Presidentti Sauli Niinistö kertoo MTV Uutisille, että samaistuu kirjailija Paul Austerin ajatuksiin elämästä.

Yhdysvaltalainen menestyskirjailija Paul Auster nukkui pois tiistaina 30. huhtikuuta keuhkosyövän uuvuttamana.

Yhdysvaltalaiskirjailija Paul Auster on kuollut 77-vuotiaana 1:59

Paul Auster nukkui pois 77-vuotiaana. Tätä kaikkea menestyskirjailija oli.

Austerin henkilökohtaisesti tuntenut ja hänen teoksiaan laajasti lukenut presidentti Sauli Niinistö kertoo MTV Uutisille, että tieto kirjailijan kuolemasta saavutti hänet uutisten kautta.

Niinistö kertoo olleensa hyvin tietoinen siitä, minkälaisen sairauden kanssa kirjailija paini.

– Tapasin Jennin kanssa Austerin viime syyskuussa hänen kotonaan New Yorkissa. Hänellä oli tulossa seuraavana päivänä rankat hoidot. Vaikka tunnelma oli sen mukainen, hän oli hyvin positiivinen puheissaan ja taisteleva.

– Se oli lämmin tapaaminen, Niinistö muistelee.

Mitä Sauli Niinistö kysyy Paul Austerilta?"Mahtavaa tavata kirjoja lukeva presidentti" 36:42

Miten yhteydenpito presidentin ja kirjailijan välillä alkoi?

Vuonna 2017 Paul Auster saapui Suomeen tuoreen 4321-kirjansa tiimoilta. Presidentti Niinistölle avautui tuolloin tilaisuus päästä haastattelemaan suosikkikirjailijaansa Helsingin Akateemisessa kirjakaupassa.

Ennen tapaamista Niinistö oli kertonut medialle suosikkejaan kesälukemiseksi. Listalta löytyi Austerin menestysteosteos Sattumuksia Brooklynissa vuodelta 2005.

– Sillä saattoi olla vaikutusta, Niinistö pohtii.

Niinistö kertoo, että Auster vieraili tuolloin myös Mäntyniemessä. 

– Puhuimme pitkään ja se oli lämmin tapaaminen. Hän oli selvästi yllättynyt siitä, että olin tullut lukeneeksi niin paljon kirjoja. Meillä oli paljon yhteisiä suosikkeja Edgar Allan Poesta lähtien. Se haastattelu Akateemisessa kirjakaupassa oli todella mielenkiintoinen minulle. 

Auster kehui Niinistön kommenttia Trumpille

Austerilla ja Niinistöllä oli kirjojen lisäksi myös toinen yhteinen nimittäjä.

Kun Donald Trump nousi Yhdysvaltain presidentiksi, kuultiin Austerin suusta paljon kritiikkiä Trumpin politiikkaa kohtaan. Kun Niinistö vieraili Washingtonissa, kehui Auster kovasti hänen sanojaan amerikkalaismediassa.

– Muistutin vuonna 2019 Trumpille lehdistötilaisuudessa, että: "You have great democracy, keept it going". Auster reagoi tähän ja oli kovin tyytyväinen ja otettu, että sanoin niin, Niinistö muistelee.

Niinistö piti Austerin kanssa tämän jälkeen aktiivisesti kirjeenvaihtoa, ja uuden tapaamisen piti tapahtua vuonna 2022. Tällöin syöpä oli kuitenkin puuttunut jo peliin.

– Olin osallistumassa tällöin New Yorkissa YK:n yleiskokoukseen. Häntä oli varoitettu covidin vaaroista, ja hän joutui peruuttamaan tapaamisen.

"Löydän oman taivasteluni yhtymäkohtia"

Niinistö kuvailee Austeria kirjoja kunnioittavaksi ja laaja-alaiseksi kirjailijaksi.

– Hän viittaa kirjoissaan usein muihin kirjailijoihin. Edgar Allan Poen tuotanto on häneen vaikuttanut varmasti paljon. Se käy ilmi kuuluisassa New York -trilogiassa, jossa liikutaan osin jopa kafkamaisissa tunnelmissa.

Niinistö ihmettelee sitä, miten hyvin Auster osasi kuvata ja ymmärtää erilaisia elämän ilmiöitä.

– Löydän oman taivasteluni yhtymäkohtia esimerkiksi Sunset Parkista ja Sattumuksia Brooklynissa -kirjoista siitä, kuinka elämä saattaa muuttua pienistä sattumuksista tai yksittäisestä virheliikkeestä, jopa ratkaisevalla tavalla. 

– Tai vastaavasti jokin pieni asia voikin tehdä elämästä hymyilevän, hän pohtii.

Niinistö on intohimoinen kirjojen lukija, mutta nuorempana hän ajatteli, etteivät kirjat olleet häntä varten.

– Nuorempana isoveljeni antoi minulle eteeni lapsille tehdyn version Daniel Defoen Robinson Crusoe -kirjasta. Äimistelin, että "minä ja kirja", aivan outo yhdistelmä. 

– Sitten kun aloin sitä lueskella, huomasin lukeneeni sen saman tien. Sen jälkeen on tullut luettua paljon paljon muuta.

Lue myös:

    Uusimmat