SDP:n Razmyar käännytyslaista: "Tietoa olisi pitänyt saada paljon enemmän"

Käännytyslaki ja sen perustelut jakavat mielipiteitä 3:18
Käännytyslaki ja sen perustelut jakavat mielipiteitä.

SDP:n kansanedustajan Nasima Razmyarin mielestä kaikki kansanedustajat eivät ole saaneet tarpeeksi tietoa itärajan tilanteesta poikkeuslain yhteydessä. 

– Matkan varrella tietoa olisi pitänyt saada paljon enemmän. Totta kai tietoa saadaan tiettyjen valiokuntien kautta, mutta tieto on ollut hyvin hajanaista, ja arviot ovat hyvin erilaisia, Razmyar sanoo. 

Tasavallan presidentti Alexander Stubb sanoi MTV:n haastattelussa muun muassa, että Venäjä pystyy siirtämään Suomen rajalle yli tuhat siirtolaista lyhyessä ajassa. 

– Lausuntoon kiteytyvät ne haasteet, joita olen lainsäätäjänä kokenut. Eli se, että tietoa tulee ripotellen erilaisista kanavista. Laki on hyvin poikkeuksellinen, ja itse lainsäätäjänä toivoisin, että erilaiset uhka-arviot tulisivat virallisia parlamentaarisia reittejä pitkin meille lainsäätäjille, Razmyar kommentoi Stubbin lausuntoa.

– Nyt on ollut hyvin erilaisia arvioita uhan laadusta ja määrästä ja siitä, miten suomalaiset viranomaiset pystyvät hallitsemaan eri skenaarioita, hän sanoo.

"Uhat ovat ihan aitoja"

SDP on vaatinut muutoksia poikkeuslakiin, joka vaatii taakseen eduskunnassa viiden kuudesosan enemmistön, eli myös opposition tukea. 

SDP:n on lain läpimenon kannalta isossa asemassa, sillä ryhmässä on 43 kansanedustajaa. 

Razmyar sanoi jo maaliskuussa, ettei hän aio tukea silloisen hallituksen esityksen mukaista lakia, ja myös muita SDP:n kansanedustajia on ilmoittanut, etteivät he aio tukea lakia.  

Stubb toivoi MTV:n haastattelussa, että eduskunnasta löytyisi lain läpimenoon tarvittava viiden kuudesosan enemmistö. 

Kansallinen turvallisuus on kaikkien meidän asia, ja totta kai jokainen viesti pitää ottaa vakavasti. Mutta samalla meidän pitää miettiä myös toista näkökulmaa, joka liittyy vahvasti yhtä lailla sisäiseen turvallisuuteen, kuten tasavallan presidenttikin on korostanut. Eli siihen, miten tulevaisuudessa perustuslakimme nähdään, kansainvälinen oikeus ja EU-oikeus. Nämä ovat yhtä lailla arvokkaita asioita suomalaisessa yhteiskunnassa ja lainsäädännössä, Razmyar sanoo.

SDP:n puheenjohtajan Antti Lindtman mukaan presidentti Alexander Stubbin lausunto itärajan tilanteesta on painava, ja hänen esiin nostamansa skenaariot ja uhat aitoja.

Ovatko Stubbin kertomat tiedot olleet SDP:n kansanedustajien tiedossa, myös sellaisten, jotka eivät istu esimerkiksi hallintovaliokunnassa?

Kyllä me olemme erittäin laajasti kuulleet eri turvallisuusviranomaisia, ja eduskuntaryhmämme on kuullut myös rajaviranomaisia matkan varrella. 

Tietysti kaikkein olennaisimman tiedon äärellä ovat nimenomaan turvallisuuteen keskittyvät valiokunnat. Mutta tietenkin tämä uhka on ollut jo pitkään tiedossa, ja sitä ei pidä vähätellä. Tämä uhka siitä, että Venäjä käyttää välineellisesti ihmisiä hyväkseen ja he ovat valmiita toimimaan häikäilemättömästi. 

Aiheuttaako presidentin lausunto poikkeuslaista paineita SDP:lle?

– Sanoisin, että meillä tämä uhka on ollut koko ajan tiedossa. Totta kai tämä on painava puheenvuoro, ja tämä uhka on tiedossa. Juuri siksi siihen lakiin on nyt tehtävä korjauksia, jotta tasapaino löytyy.

Juttua korjattu kello 16.52. Razmyarin etunimi on Nasima, ei Nazima.

Lue myös:

    Uusimmat