Sotatieteiden tohtori Limnéll iskusta Iraniin: Koston kierre syvenee

Yhdysvaltalaismediat: Israel tehnyt iskun Iraniin 4:07
Sotatieteiden tohtori, kansanedustaja Jarno Limnéll arvioi Iraniin tehtyä iskua

Sotatieteiden tohtori, kansanedustaja Jarno Limnéll (kok.) arvioi MTV Uutisten haastattelussa mediatietoja, joiden mukaan Israel on tehnyt iskun Iraniin kostoksi viime viikonlopun hyökkäyksestä. Iskusta Iraniin raportoivat useat kansainväliset mediat.

Iranin valtiollisella televisiokanavalla on raportoitu räjähdyksistä maan keskiosissa sijaitsevassa Ishafanin provinssissa. Iranin viranomaisten mukaan räjähdysten äänet johtuivat maan ilmapuolustuksen aktivoitumisesta, eikä ohjusiskuja olisi tehty. Useita droneja sen sijaan kerrotaan ammutun alas. 

Tiedot iskusta ovat niukkoja eikä Israel ole itse kommentoinut asiaa. Limnéll toteaa, että tämänhetkisten tietojen perusteella näyttää siltä, että isku olisi varsin rajattu. 

– Tarkoitan erityisesti, että sitä ei ole suunnattu ensisijaisesti siviilikohteisiin, mikä on hyvä asia. Kohteina tämän hetken tiedon mukaan näyttää olevan Ishafanin alue, jossa löytyy muun muassa strategisesti Iranille tärkeitä kohteita, kuten heidän ydinrikastamoaan, lentokenttää ja lentotukikohtaa.

Limnéll ei usko, että Israelin tavoitteena olisi tehdä massiivista iskua Iranin ydinrikastamoita tai ydinaseohjelmaa vastaan.

– Enemmänkin näen, että tässä Israel on pyrkinyt osoittamaan voimaansa ja luomaan myöskin pelotetta sekä tekemään kohdentavan iskun strategisesti tärkeään alueeseen. 

Limnéllin arvio: Iskulla ainakin hiljainen Yhdysvaltojen hyväksyntä takanaan

Limnéll toteaa, että Iranissa on varmasti valmistauduttu droneilla tai ohjuksilla tapahtuvaan Israelin kostoiskuun.

– Tässä vaiheessa tiedot ovat kyllä vielä sen verran puutteellisia, että vaikea sanoa miten hyvin Iranin ilmapuolustusohjusjärjestelmä ja muut järjestelmät ovat tämän pystyneet torjumaan. Tilanne elää.

Limnéll pohtii, että vaikka tilanteessa tulee korostaa malttia ja rauhallisuutta, niin koston kierre tulee todennäköisesti syvenemään. Hän kertoo toivovansa, että asiat eivät etenisi peruuttamattomaan sotimisen kierteeseen.

– Kyllä valitettavasti näyttää siltä, että tässä puolin ja toisin hermopeli nyt tiivistyy. On tehty iskuja, vastaiskuja ja jälleen vastaiskujen vastaiskuja. Vaikka tässä toivoo, että järki voittaa tunteen, niin realismia on tässä hetkessä sanoa, että todennäköisesti koston kierre tästä syvenee.

Limnéllin mukaan Israelille on hyvin tärkeää, että sillä säilyy Yhdysvaltojen poliittinen ja sotilaallinen tuki takanaan.

– Nythän Yhdysvallat on pyrkinyt estämään ja rajoittamaan sitä, että Israel ei viime viikonlopun jälkeen nopeasti olisi iskenyt. Kyllä minä arvioin, että tällä iskulla on ainakin hiljainen Yhdysvaltojen hyväksyntä takanaan.

Lue myös:

    Uusimmat